Είτε θεωρείτε τα Χριστούγεννα ως τον εορτασμό της γέννησης του Ιησού Χριστού είτε ως μια σύγχρονη επανάληψη του χειμερινού ηλιοστασίου, υπάρχει ένα πράγμα στο οποίο όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε: Τα Χριστούγεννα είναι η εποχή της καλοπέρασης!

Κάθε χώρα έχει τη δική της εκδοχή για το χριστουγεννιάτικο φαγητό: οι Βρετανοί έχουν τη γαλοπούλα τους, οι Εσθονοί απολαμβάνουν την πάπια, και χάρη σε μια απολύτως εκτυφλωτική κίνηση μάρκετινγκ, οι Ιάπωνες έχουν τα KFC.

Ποια είναι όμως μερικά από τα πιο ασυνήθιστα χριστουγεννιάτικα δείπνα εκεί έξω;

Από τη Στοκχόλμη μέχρι τη Στουτγάρδη, κάθε χώρα έχει τις δικές της γαστρονομικές παραδόσεις. Ας ρίξουμε μια ματιά στα νόστιμα (και άγευστα) στοιχεία του μενού στο ευρωπαϊκό χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Smalahove, Νορβηγία

Το Smalahove, μια δυτικονορβηγική λιχουδιά που αρχικά τρώγονταν από φτωχούς ανθρώπους κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, είναι ένα σκανδιναβικό πιάτο που παρασκευάζεται -και καταναλώνεται- με καινοτόμο τρόπο.

Το Smalahove μαγειρεύεται χωρίζοντας πρώτα το κεφάλι ενός προβάτου στη μέση και στη συνέχεια αφαιρώντας τον εγκέφαλο. Αφού μουλιάσει σε νερό για δύο ημέρες, το κεφάλι αλατίζεται και καπνίζεται προτού μαγειρευτεί στον ατμό. Στη συνέχεια, τρώνε πρώτα τα αυτιά και τα μάτια -και τα δύο θεωρούνται τα πιο νόστιμα και πολυτελή μέρη του προβάτου- πριν αφαιρέσουν το κρέας από το κρανίο.

Σήμερα, το Smalahove απολαμβάνεται κυρίως από τους τουρίστες με τους ντόπιους Νορβηγούς να παραιτούνται σταδιακά από το πιάτο.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kristian Rasch-olsen (@pornstarrex)

Julbord, Σουηδία

Έχετε ακούσει για το πλατό αλλαντικών/τυριών και ίσως ακόμη και για πλατό βουτύρου. Αλλά έχετε ακούσει για το Julbord;

Το Smörgåsbord είναι μια λέξη που έχει περάσει στην αγγλική γλώσσα, αλλά στην πραγματικότητα προέρχεται από τα σουηδικά ως πιατέλα που έχει μια σειρά από νόστιμα φαγητά. Το Julbord είναι μια χριστουγεννιάτικη επανεφεύρεση αυτής της νόστιμης λιχουδιάς, η οποία συχνά περιλαμβάνει σκανδιναβικές νοστιμιές όπως λουκάνικο ταράνδου και παστές ρέγγες, μαζί με μια ποικιλία αλλαντικών και τυριών, όλα τοποθετημένα γύρω από ένα κεντρικό κομμάτι ζαμπόν με γλάσο.

Πηγή: Wikipedia

Bûche de Noël (yule log), Γαλλία

Το «κούτσουρο της γιορτής» -αντίστοιχο με τον δικό μας «κορμό»- είναι μια παράδοση σε πολλές χώρες που χρονολογείται από τις παγανιστικές ρίζες των Χριστουγέννων, όταν τα αειθαλή κλαδιά έμπαιναν στο σπίτι για να γιορτάσουν την αύξηση της διάρκειας των ημερών.

Από την εποχή που τα δέντρα τα έφερναν οι αγρότες στη γαλλική ύπαιθρο, αυτή η “ξύλινη” τελετή εξελίχθηκε σε επιδόρπιο με τη μορφή του Bûche de Noël: ένα παντεσπάνι σοκολάτας γεμισμένο με βουτυρόκρεμα και τυλιγμένο με μαρσιπάν, το οποίο είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να μοιάζει με κούτσορο/κορμό.

Φωτ.: Kisoulou MeIw33 / Unsplash

Γιορτή των επτά ψαριών, Ιταλία

Στη βαθιά καθολική χώρα, η νηστεία έχει πάρει μια απολαυστική τροπή.

Παραδοσιακά, η νηστεία είναι μια περίοδος αυταπάρνησης, περισυλλογής και θρησκευτικής τήρησης -τι καλύτερο λοιπόν για να σερβίρεις ένα γεύμα επτά πιάτων; Αυτή η νοτιοϊταλική παράδοση θέλει τους ντόπιους να τρώνε ένα γεύμα επτά πιάτων με έως και 10 διαφορετικά πιάτα με ψάρι.

Ο εορτασμός, ο οποίος πραγματοποιείται την παραμονή των Χριστουγέννων, εξαπλώθηκε στην Αμερική με την ιταλική διασπορά και αποτελεί πλέον διηπειρωτική παράδοση.

Polish carp (πολωνικός κυπρίνος), Πολωνία

Στην Πολωνία -όπως και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες- η παραμονή των Χριστουγέννων είναι η μία μεγάλη μέρα με ένα παραδοσιακό γεύμα που περιλαμβάνει σούπα παντζαριών και λάχανο τουρσί.

Το αποκορύφωμα αυτού του γεύματος είναι ο πολωνικός κυπρίνος, ο οποίος παραδοσιακά ψαρεύεται αρκετά πριν από την παραμονή των Χριστουγέννων και διατηρείται ζωντανός σε έναν μεγάλο κουβά μέχρι να έρθει η ώρα να τον σκοτώσουν, να τον ξεκοκαλίσουν και να τον φάνε.

Παραμονή Χριστουγέννων για χορτοφάγους , Βουλγαρία

Ακριβώς όπως και οι Ιταλοί του νότου, οι Βούλγαροι έχουν καταφέρει να μετατρέψουν μια περίοδο νηστείας σε μια θεματική γιορτή.

Σε αυτή την ορθόδοξη χώρα, οι 40 ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα είναι περίοδος νηστείας -οπότε φυσικά την παραμονή των Χριστουγέννων (τη μεγαλύτερη ημέρα της εορταστικής περιόδου) σερβίρεται ένα ειδικό γεύμα. Φυσικά, όλα είναι χωρίς κρέας για να τιμηθεί η παράδοση της έλλειψης κρέατος.

Αυτό το γευστικό γεύμα πρέπει να αποτελείται από μονό αριθμό πιάτων και συνοδεύεται από ένα καρύδι, το οποίο οι επισκέπτες ανοίγουν για να αποκαλύψουν την τύχη τους για το έτος.

Το μεγαλύτερο gingerbread χωριό, Νορβηγία

Ξεκινήσαμε με τη Νορβηγία οπότε θα τελειώσουμε εκεί.

Από τη δεκαετία του 1990, η παραθαλάσσια πόλη Μπέργκεν της Νορβηγίας παίζει με διαγωνισμούς gingerbread και τώρα φιλοξενεί κάθε χρόνο το μεγαλύτερο χωριό gingerbread στον κόσμο.

Μπορεί να μην είναι κάτι που τρώει ο καθένας, αλλά αυτό το αξιοθέατο είναι σίγουρα πολύ όμορφο για να το βλέπεις!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Visit Norway (@visitnorway)

Πηγή: Euronews