Σχεδόν ένα σχολείο στα τέσσερα έχει κλείσει στην Μπουρκίνα Φάσο εξαιτίας της βίας τζιχαντιστών, που μαστίζει τη χώρα από το 2015 και εδώ και αρκετούς μήνες εντείνεται, σημειώνει σήμερα σε ανακοίνωσή του το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (NRC).

Τον Φεβρουάριο 6.134 σχολεία είχαν κλείσει, δηλαδή ο αριθμός τους αυξήθηκε πάνω από 40% από τον Μάιο του 2022, διευκρινίζει η νορβηγική μη κυβερνητική οργάνωση σε ανακοίνωσή της. «Πάνω από ένα εκατομμύριο παιδιά στην Μπουρκίνα Φάσο έχουν πληγεί» από το κλείσιμο αυτό σχολείων, ενώ τα παιδιά αυτά «συχνά φέρουν τραύματα από τους εκτοπισμούς και τις συγκρούσεις», προσθέτει η ΜΚΟ

«Μόνον το ένα τέταρτο των παιδιών που επλήγησαν απορροφήθηκε σε νέες αίθουσες διδασκαλίας. Η πλειονότητα από αυτά δεν μπόρεσε να έχει ξανά πρόσβαση στην εκπαίδευση», επισημαίνει ο διευθυντής του NRC στην Μπουρκίνα Φάσο Χασάν Χαμαντού.

Αυτός καλεί τις αρχές της χώρας και τους ανθρωπιστικούς φορείς να «υπερδιπλασιάσουν τις προσπάθειες» και μάλιστα «επειγόντως».

«Όταν ένα παιδί δεν βρίσκεται στο σχολείο, κινδυνεύει περισσότερο να πέσει θύμα εκμετάλλευσης, θύμα βίας και διακίνησης, ακόμη και να στρατολογηθεί από ένοπλες οργανώσεις», σημειώνει παράλληλα η εκπρόσωπος της UNICEF στην Μπουρκίνα Φάσο Σάντρα Λατούφ, τη δήλωση της οποίας επικαλείται επίσης στην ανακοίνωσή του το NRC.

Η Μπουρκίνα Φάσο έχει «σχεδόν τα μισά σχολεία που έχουν κλείσει στην Κεντρική και τη Δυτική Αφρική», σύμφωνα με την μκο.

Όπως σημειώνει, στο γειτονικό Μαλί και στον Νίγηρα έχουν κλείσει 1.762 και 878 σχολεία αντίστοιχα. Στο Καμερούν 3.285, στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό 1.344, στη Νιγηρία 181, στο Τσαντ 134 και στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία 13.

Το NRC υπογραμμίζει ότι τα περισσότερα σχολεία που έχουν κλείσει στην Μπουρκίνα Φάσο βρίσκονται στις περιοχές της Μπουκλ ντι Μουούν, στο δυτικό τμήμα της χώρας, του Σαχέλ και του ανατολικού τμήματος της χώρας, περιοχές που βρίσκονται τακτικά στο στόχαστρο επιθέσεων.

Οι ζώνες αυτές πλήττονται επίσης από έλλειψη επισιτιστικής ασφάλειας που είναι «ένας παράγοντας εγκατάλειψης του σχολείου», σύμφωνα με τον διευθυντή της ένωσης της χώρας Tin Tua Γεμπουάνι Ιβ Ουόμπα.

Η κατάσταση αυτή επηρεάζει 31.000 εκπαιδευτικούς, εκ των οποίων 6.300 τοποθετήθηκαν σε άλλα σχολεία.

Η ΜΚΟ αναγνωρίζει ωστόσο ότι το «εκ νέου άνοιγμα» και η «μεταφορά» σχολείων από τον Ιανουάριο «συνιστά βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Η Μπουρκίνα Φάσο στην οποία έγιναν δύο στρατιωτικά πραξικοπήματα το 2022 μαστίζεται από το 2015 από τη βία τζιχαντιστών, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 10.000 άνθρωποι και έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά στη χώρα περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι.

Αυτόν τον μήνα η UNICEF ανακοίνωσε ότι 10 εκατομμύρια παιδιά απειλούνται από την έλλειψη ασφάλειας στο κεντρικό Σαχέλ.