Η αγορά Tomohon Extreme Market ήταν κάποτε ένα κορυφαίο τουριστικό αξιοθέατο στην ινδονησιακή επαρχία North Sulawesi. Ήταν μια αγορά ζωντανών ζώων, γεμάτη με οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους, από πύθωνες σε φιλέτα μέχρι νυχτερίδες και αρουραίους σε σούβλες.

Αλλά η αγορά προκάλεσε διεθνή κατακραυγή το 2018, αφού ακτιβιστές ζώων τράβηξαν βίντεο με σκύλους και γάτες να ξυλοκοπούνται βάναυσα και να καίγονται με καμινέτο ζωντανοί.

Οι ακτιβιστές κάλεσαν τις μεγάλες ταξιδιωτικές εταιρείες να σταματήσουν να συνιστούν την συγκεκριμένη αγορά ως «τουριστικό προορισμό», δήλωσε η Lola Webber, διευθύντρια εκστρατειών της Humane Society International.

Εταιρείες όπως το Tripadvisor συμμορφώθηκαν γρήγορα, είπε.

Αλλά η απαγόρευση του εμπορίου κρέατος σκύλων και γατών -μέρος μιας μακρόχρονης παράδοσης μεταξύ των ντόπιων κατοίκων της Minahasa- ήταν σημαντικά πιο δύσκολη, σχολίασε.

«Μας έλεγαν πολλοί για πολλά χρόνια, ότι δεν θα αλλάξετε ποτέ το Βόρειο Sulawesi, δεν θα αλλάξετε ποτέ το Tomohon. Είναι αδύνατον», δήλωσε η Webber.

Έκαναν λάθος.

Μια τεράστια νίκη

Τον Ιούλιο, ο δήμαρχος του Tomohon, Caroll Senduk, υπέγραψε νόμο που απαγορεύει την εμπορία κρέατος σκύλων και γατών στην αγορά και οι έμποροι κρέατος της αγοράς υπέγραψαν συμφωνία να σταματήσουν οριστικά την πώληση, τη σφαγή και το εμπόριο σκύλων και γατών, σύμφωνα με τη Humane Society International.

Αυτό ήταν μια «τεράστια νίκη» για τους ακτιβιστές, δήλωσε η Webber, οι οποίοι εργάζονται από το 2017 υπό την ονομασία Dog Meat Free Indonesia για να αλλάξουν την «τεράστια σκληρότητα και ταλαιπωρία [προς τα ζώα]» που παρουσιάζεται στην αγορά.

«Είναι μια τεράστια νίκη για την προστασία των ζώων και κυριολεκτικά για τους χιλιάδες χιλιάδες σκύλους και τις χιλιάδες γάτες που γλιτώνουν από την αγορά Tomohon κάθε μήνα», δήλωσε η ίδια.

Αφού τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση, διασώθηκαν 25 σκύλοι και τρεις γάτες. Μεταφέρθηκαν σε ένα καταφύγιο που διαχειρίζεται η Animal Friends Manado Indonesia για καραντίνα, μετά την οποία ελπίζουμε ότι θα τοποθετηθούν στα «παντοτινά τους σπίτια, είτε εντός της Ινδονησίας είτε διεθνώς», δήλωσε η Lola Webber (Φωτ.: Humane Society International)

Οι έμποροι έλαβαν μια «μικρή επιχορήγηση» για να σταματήσουν να συμμετέχουν στο εμπόριο, δήλωσε στο CNBC Travel, ενώ ο συνασπισμός ακτιβιστών άσκησε πιέσεις στην κυβέρνηση σχετικά με τους κινδύνους ασθενειών από τις αγορές ζωντανών ζώων, οι οποίοι κυμαίνονται από ιούς όπως της Covid-19 έως τη λύσσα.

Η λύσσα ενδημεί σε μεγάλο μέρος της Ινδονησίας, συμπεριλαμβανομένου του νησιού Sulawesi, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Τα επόμενα βήματα

Η απαγόρευση του κρέατος σκύλων και γατών στην αγορά του Tomohon είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά τα προβλήματα με το εμπόριο δεν τελειώνουν εκεί, δήλωσε ο Michael Patching, πρόεδρος της Impetus Animal Welfare.

Ένα ζήτημα είναι η εισροή αδέσποτων ζώων, είπε. «Το Μπαλί αντιμετώπισε αυτό το ζήτημα με τη δηλητηρίαση αδέσποτων σκύλων, οι οποίοι κατέληξαν να είναι εξίσου κακοί, αν όχι χειρότεροι, από εκείνους που έχουν συμμετάσχει στο εμπόριο κρέατος σκύλων».

Για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου, ο συνασπισμός Dog Meat Free Indonesia υποστηρίζει προγράμματα στειρώσεων και εμβολιασμών σκύλων και γατών στην Ινδονησία, δήλωσε η Webber.

Είπε επίσης ότι ελπίζει να χρησιμοποιήσει την απαγόρευση της αγοράς Tomohon ως προηγούμενο για να συνεργαστεί με την κυβέρνηση, τη διοίκηση της αγοράς, τους εμπόρους κρέατος και το κοινό σε άλλες επαρχίες όπου καταναλώνεται επίσης κρέας σκύλου.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μόνο το 5% του πληθυσμού της Ινδονησίας το έχει δοκιμάσει ποτέ, δήλωσε η Webber. Ωστόσο, υπάρχουν σημεία όπου το συγκεκριμένο κρέας καταναλώνεται, όπως η Surakarta (ή Solo) της Ιάβας και το Βόρειο Sulawesi -το τελευταίο είναι ένας κυρίως χριστιανικός “θύλακας” σε ένα έθνος με μουσουλμανική πλειοψηφία. Όπως οι χοίροι, έτσι και οι σκύλοι θεωρούνται ακάθαρτοι, και επομένως ακατάλληλοι για κατανάλωση, στη μουσουλμανική πίστη.

Η Ινδονησία έχει μια τεράστια κοινότητα που αγαπά τα κατοικίδια ζώα, δήλωσε ο Webber, η οποία περιλαμβάνει και τους εμπόρους κρέατος σκύλων. «Κάθε έμπορος έχει ένα κατοικίδιο, τουλάχιστον ένα σκύλο για κατοικίδιο» (Φωτ.: Humane Society International)

Σε αυτές τις περιοχές, οι ακτιβιστές ευαισθητοποιούν το κοινό σχετικά με τη σκληρότητα του εμπορίου και την παράνομη διακίνηση που το συνοδεύει, η οποία συχνά περιλαμβάνει την κλοπή οικογενειακών κατοικίδιων ζώων.

«Έχουμε πάρει συνεντεύξεις από τόσους πολλούς ανθρώπους από τους οποίους έχουν κλαπεί τα σκυλιά και οι γάτες τους», δήλωσε η Webber.

Κακή διακυβέρνηση

Πολλοί ακτιβιστές που μίλησαν στο CNBC Travel δήλωσαν ότι η κακή διακυβέρνηση είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για τον τερματισμό του εμπορίου κρέατος σκύλων και γατών.

Ο Frank Delano Manus, υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ζώων στο Animal Friends Manado Indonesia, δήλωσε ότι το 95% του κρέατος εξωτικών ζώων του Βόρειου Sulawesi αποστέλλεται από γειτονικές επαρχίες -χωρίς κυβερνητικούς ελέγχους ή κανονισμούς καραντίνας.

Ινδονήσιοι αξιωματούχοι δεν απάντησαν αμέσως στο αίτημα του CNBC για σχολιασμό.

Όταν η οργάνωσή του προσπάθησε να απαγορεύσει την πώληση του κρέατος φιδιών και νυχτερίδων όταν η πανδημία χτύπησε το 2020, έλαβε «”επίπεδη” απάντηση» από την κυβέρνηση, είπε.

«Όταν με ρωτούν ποιο είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα στην Ινδονησία, λέω πάντα ότι είναι η έλλειψη επιβολής του νόμου», δήλωσε ο Manus στο CNBC.

Διασωθέντα ζώα μεταφέρονται από μέλη της Humane Society International σε κέντρο περίθαλψης και αποκατάστασης στις 21 Ιουλίου 2023, στο Βόρειο Sulawesi της Ινδονησίας (Φωτ.: Humane Society International)

Η πώληση κρέατος σκύλου είναι παράνομη σε άλλα μέρη της Ασίας, όπως η Σιγκαπούρη, οι Φιλιππίνες, η Ταϊλάνδη, το Χονγκ Κονγκ και η Ταϊβάν. Αλλά η βιομηχανία ζει σε μέρη όπως η Κίνα, η Νότια Κορέα και το Βιετνάμ.

«Ενώ όλη η προσοχή έχει στραφεί στη Νότια Κορέα, την Ινδονησία και άλλες χώρες, το εμπόριο κρέατος σκύλων και γατών στο Βιετνάμ συνεχίζει να ευδοκιμεί», δήλωσε ο Rahul Sehgal, διευθυντής διεθνούς συνηγορίας στο Ίδρυμα Soi Dog Foundation, προσθέτοντας ότι «εκατομμύρια υπογραφές» σε διαδικτυακά αιτήματα δεν έχουν κάνει τη διαφορά.

«Στο Βιετνάμ, κάθε τρίτο κατάστημα είναι σαλόνι περιποίησης κατοικίδιων ζώων, κάθε πέμπτο κατάστημα είναι κατάστημα με είδη για κατοικίδια ζώα, αλλά κάθε εικοστό κατάστημα είναι σφαγείο ή εστιατόριο που πουλάει κρέας σκύλου ή γάτας», δήλωσε στο CNBC, προσθέτοντας ότι τρώγεται για πολιτιστικούς, προληπτικούς και ιατρικούς σκοπούς.

«Ακριβώς όπως οι Κινέζοι χρησιμοποιούν τα κέρατα ρινόκερου ή τα οστά τίγρης για την παραδοσιακή ιατρική, τα οστά γάτας λέγεται ότι θεραπεύουν μια σειρά από ασθένειες όπως το άσθμα», τόνισε. «Αλλά δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση σε αυτό».

Ένα “άνοιγμα” για περισσότερους ταξιδιώτες

Αν και η Tomohon Extreme Market κάποτε προωθήθηκε ως τουριστικό αξιοθέατο -και σε ορισμένα μέρη εξακολουθεί να είναι- η απαγόρευση του κρέατος σκύλου και γάτας μπορεί να φέρει περισσότερους ταξιδιώτες στο Βόρειο Sulawesi.

Σε μια ανάρτηση στο Tripadvisor στις 5 Μαρτίου, ένας χρήστης συζητάει σχετικά με το εμπόριο κρέατος σκύλων στην περιοχή:

Πηγή: CNBC