Εκρήξεις ακούστηκαν στο κέντρο του Κιέβου το πρωί, σύμφωνα με τον δήμαρχο της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο, ο οποίος έκανε λόγο για επίθεση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη-καμικάζι.

«Εκρήξεις στην συνοικία Σεβτσενκίβσκι. Οι υπηρεσίες (σ.σ. αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων) βρίσκονται καθ’ οδόν. Λεπτομέρειες αργότερα», ανέφερε ο κ. Κλίτσκο μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, διευκρινίζοντας κατόπιν πως καταρρίφθηκαν από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα δέκα UAVs ιρανικής κατασκευής στο Κίεβο και περίχωρά του.

Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για νεκρούς ή τραυματίες. Κατά τον δήμαρχο, έχουν υποστεί ζημιές δυο κτίρια της δημόσιας διοίκησης.

Πάντα σύμφωνα με τον δήμαρχο Κλίτσκο, τα drones που καταρρίφθηκαν ήταν Shahed-136.

«Ανθρωπάκια», σχολίασε μέσω της πλατφόρμας Telegram ο Αντρίι Γέρμακ, σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προφανώς αναφερόμενος στους ρώσους στρατιωτικούς, μετά τις εκρήξεις.

Εν τω μεταξύ ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε εκ νέου σήμερα από τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει τη χώρα του στην άρση ναρκών και στην εξουδετέρωση άλλων εκρηκτικών μηχανισμών και υπολειμματικού πολεμικού υλικού, που έχουν «κατακλύσει», όπως είπε, επιφάνεια ίση με ολόκληρη την επικράτεια της Καμπότζης ή της Ουρουγουάης.

«Ως σήμερα, 174.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα του ουκρανικού εδάφους έχουν κατακλυστεί από νάρκες και άλλους μηχανισμούς που δεν έχουν εκραγεί», είπε ο κ. Ζελένσκι στο νεοζηλανδικό κοινοβούλιο μέσω βιντεοσύνδεσης.

«Δεν υπάρχει αληθινή ειρήνη όταν κάθε παιδί κινδυνεύει να σκοτωθεί εξαιτίας ρωσικής κρυμμένης νάρκης κατά προσωπικού», επέμεινε, ζητώντας από τη Νέα Ζηλανδία, ο στρατός της οποίας έχει εκτενή εμπειρία στο ζήτημα, να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην άρση ναρκοπεδίων, την εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών και στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του πολέμου, που οδεύει να κλείσει δέκα μήνες.

Κατά τον κ. Ζελένσκι, η Μαύρη Θάλασσα και η Αζοφική Θάλασσα έχουν επίσης κατακλυστεί από θαλάσσιες νάρκες, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε «εκατοντάδες χιλιάδες όντα». Κατηγόρησε τη Μόσχα για «οικοκτονία», νεολογισμό με τον οποίο περιέγραψε την καταστροφή του περιβάλλοντος εξαιτίας της ένοπλης σύρραξης.

«Ακούω τις εκκλήσεις σας για περισσότερη υποστήριξη, ιδιαίτερα για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του πολέμου, ειδικά στο περιβάλλον», αποκρίθηκε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν, προσθέτοντας «είμαστε μαζί σας στην αναζήτηση της ειρήνης, θα είμαστε επίσης μαζί σας στην ανοικοδόμηση».

Η Νέα Ζηλανδία έστειλε κάπου εκατό στρατιωτικούς της στην Ευρώπη για να εκπαιδεύσουν ουκρανούς στρατιωτικούς. Σήμερα υποσχέθηκε επιπλέον ανθρωπιστική βοήθεια δύο εκατ. δολαρίων ΗΠΑ για να βοηθήσει τους Ουκρανούς να περάσουν τον χειμώνα.