Η Αρμενία παρουσίασε στο Αζερμπαϊτζάν ένα προσχέδιο για μία ολοκληρωτική συμφωνία ειρήνης που θα θέσει τέλος στην πολυετή διαμάχη που μαίνεται μεταξύ τους για την περιοχή Nagorno-Karabakh.

«Η Αρμενία ολοκλήρωσε χθες άλλη μία φάση εργασιών για μια ειρηνευτική συνθήκη και την αποκατάσταση των σχέσεων με το Αζερμπαϊτζάν και οι προτάσεις μας εστάλησαν στην αζέρικη πλευρά», δήλωσε ο Αρμένιος πρωθυπουργός Nikol Pashinyan κατά στη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

«Η πρότασή μας πρέπει να γίνει δεκτή από το Αζερμπαϊτζάν. Η υπογραφή της πρέπει να φέρει μία διαρκή ειρήνη. Μία τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να καθορίσει ελεγκτικούς μηχανισμούς και από τις δύο πλευρές προκειμένου να αποτραπούν οποιεσδήποτε παραβιάσεις της ειρηνευτικής συμφωνίας»

Η ανακοίνωση ήρθε αφότου το Γερεβάν κατηγόρησε το Μπακού ότι ασκεί «πολιτική εθνοκάθαρσης» και αναγκάζει τους Αρμένιους να εγκαταλείψουν την αποσχισθείσα περιοχή.

Αντίγραφα του σχεδίου έχουν σταλεί σε Ρωσία, ΗΠΑ και Γαλλία, κράτη μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), συμπροεδρεύοντα κράτη σε συνάντηση που διεξάχθηκε από τον ΟΑΣΕ το 1922 (Minsk Group) προκειμένου να δοθεί μία λύση στην διαμάχη των δύο εθνών.

Τα δύο πρώην σοβιετικά κράτη μάχονται για τον έλεγχο του Nagorno-Karabakh, ενός θύλακα η πλειονότητα των κατοίκων του οποίου είναι Αρμένιοι και ο οποίος έχει κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία του από το Μπακού.

Ο πόλεμος του 2020 είχε κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 6.500 ανθρώπους και τερματίστηκε έπειτα από εκεχειρία που συμφωνήθηκε με τη μεσολάβηση της Ρωσίας – η οποία ανέπτυξε περίπου 2.000 Ρώσους στρατιώτες για να επιτηρούν την τήρηση της εκεχειρίας. Βάσει αυτής η Αρμενία παραχώρησε εδάφη που έλεγχε επί δεκαετίες, κάτι που θεώρησε ως εθνική ταπείνωση, πυροδοτώντας μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Μετά τον πόλεμο του 2020 Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν διεξάγουν δύσκολες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις χωρίς όμως ουσιαστικά αποτελέσματα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ