Η Πολωνία ίσως πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για τη μεταναστευτική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ίδια ημέρα με τις εκλογές που προγραμματίζονται για το φθινόπωρο, δήλωσε σήμερα υφυπουργός.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, που στόχο έχει να ρυθμίσει διαφορές που χρονολογούνται από τη μεταναστευτική κρίση του 2015, κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ θα είναι υπεύθυνο για την υποδοχή ενός καθορισμένου αριθμού μεταναστών αλλά μπορεί να καταβάλλει ποσό έως περίπου 20.000 ευρώ ανά άτομο σε άλλες χώρες εάν δεν επιθυμεί να τους φιλοξενήσει.

Ωστόσο, ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), δήλωσε την Πέμπτη ότι η Πολωνία θα πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για τη συμφωνία καθώς έχει ήδη υποδεχτεί 1,5-2 εκατ. Ουκρανούς πρόσφυγες και ότι θα είναι άδικο να αναμένει κανείς από τη Βαρσοβία να πληρώσει για την άρνησή της να δεχθεί άλλους.

Χώρες της ανατολικής Ευρώπης που είναι μέλη της ΕΕ, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, έχουν στο παρελθόν αρνηθεί να δεχθούν μετανάστες από χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, που είναι κυρίως μουσουλμανικές. Το PiS έχει κατηγορηθεί από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι υποκινεί την ξενοφοβία, κάτι που αρνείται.

Ερωτηθείς σε συνέντευξη στο ιδιωτικό δίκτυο Radio Wnet εάν το δημοψήφισμα μπορεί να πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα με τις κοινοβουλευτικές εκλογές, που πρόκειται να γίνουν τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, ο υφυπουργός Εξωτερικών Πάβελ Γιαμπλόνσκι δήλωσε ότι υπάρχει πιθανότητα για κάτι τέτοιο.

«Τέτοιου είδους κοινές ψηφοφορίες έχουν ήδη λάβει χώρα στο παρελθόν και νομίζω ότι θα ήταν κάτι φυσικό, και λόγω του κόστους», δήλωσε.

Δημοσκόπηση της United Surveys που δημοσιοποιήθηκε από την εφημερίδα Dziennik Gazeta Prawna και τον ραδιοφωνικό σταθμό RMF FM σήμερα έδειξε ότι οι μισοί Πολωνοί τάσσονται υπέρ ενός δημοψηφίσματος αλλά οι άλλοι μισοί είναι αντίθετοι στην ιδέα να συνδυαστεί με τη διενέργεια εκλογών.

Ο Ντόναλντ Τουσκ, ηγέτης του βασικού φιλελεύθερου αντιπολιτευόμενου κόμματος Πλατφόρμα Πολιτών, δήλωσε σε συγκέντρωση στο Πόζναν την Παρασκευή ότι η πρόταση για δημοψήφισμα είναι μια ένδειξη φόβου από την πλευρά του PiS εν μέσω λαϊκής δυσαρέσκειας για θέματα όπως ο πληθωρισμός ή οι αυστηροί νόμοι της χώρας για την άμβλωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ