Η υπερσυντηρητική δεξιά θα αναλάβει να συντάξει το νέο Σύνταγματ της Χιλής, το οποίο θα αντικαταστήσει αυτό που κληροδοτήθηκε από την εποχή της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα ψηφοφορίας που διενεργήθηκε χθες, Κυριακή.

Περισσότεροι από 15,1 εκατομμύρια Χιλιανοί πήγαν στις κάλπες χθες για να εκλέξουν, μεταξύ 350 υποψηφίων, τα 50 μέλη του Συνταγματικού Συμβουλίου, το οποίο θα αναλάβει να προτείνει το προσχέδιο του νέου Συντάγματος της χώρας.

Μετά την καταμέτρηση των ψήφων, το ακροδεξιό Ρεπουμπλικανικό κόμμα, το οποίο αντιτίθεται στη μεταρρύθμιση του Συντάγματος, συγκέντρωσε το 35% των ψήφων (22 έδρες), έναντι του 29% για τον συνασπισμό της αριστεράς τον οποίο στήριζε η κυβέρνηση του προέδρου Γκαμπριέλ Μπόριτς (17 έδρες), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Η παραδοσιακή δεξιά συγκέντρωσε το 21% των ψήφων και 11 έδρες.

Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, το οποίο έχει αντιμεταναστευτική ρητορική και είναι αντίθετο στην άμβλωση, «δεν θα χρειαστεί να διαπραγματευθεί με κανέναν, θα μπορεί να συντάξει το Σύνταγμα που θέλει», ενώ «θα έχει την εξουσία να ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε τροπολογία», εκτίμησε η Κλαούντια Χέις διευθύντρια του τμήματος Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο της Χιλής.

Αυτή είναι η δεύτερη προσπάθεια που γίνεται στη Χιλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2022 οι Χιλιανοί απέρριψαν με ποσοστό 61,9% το προηγούμενο προσχέδιο Συντάγματος. Αυτό προέβλεπε νέα κοινωνικά δικαιώματα, κυρίως σε ό,τι αφορά την παιδεία, την υγεία και την κατοικία, αναγνώριζε τα δικαιώματα των αυτόχθονων και το δικαίωμα στην άμβλωση.

Μετά την απόρριψη του προσχεδίου αυτού από τους πολίτες, τα βασικά πολιτικά κόμματα της Χιλής αποφάσισαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για να επανεκκινήσουν τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.

Το Συνταγματικό Συμβούλιο, τα μέλη του οποίου εξελέγησαν χθες, θα λάβει ένα προσχέδιο το οποίο έχει συντάξει επιτροπή ειδικών, στο οποίο θα μπορεί να κάνει αλλαγές. Το προσχέδιο περιλαμβάνει 12 βασικές αρχές οι οποίες δεν μπορούν να τροποποιηθούν, ανάμεσά τους ότι η Χιλή ακολουθεί το σύστημα της οικονομίας της αγοράς.

Το προσχέδιο του Συντάγματος θα τεθεί στη συνέχεια σε δημοψήφισμα στις 17 Δεκεμβρίου.

Το ισχύον Σύνταγμα της Χιλής, το οποίο κληροδοτήθηκε από τον Πινοτσέτ, θεωρείται, παρά τις επανειλημμένες τροποποιήσεις που έχει υποστεί, ότι εμποδίζει κάθε βαθιά κοινωνική μεταρρύθμιση στη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ