Εκατοντάδες πτήσεις και περίπου μισό εκατομμύριο επιβάτες επηρεάζονται από το τεχνικό σφάλμα στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας του Ηνωμένου Βασιλείου που κράτησε χτες τέσσερις (4) μόνο ώρες ήταν όμως αρκετές για να προκαλέσουν χάος και αναστάτωση στα αεροδρόμια παγκοσμίως.

Το πρόβλημα ξεκίνησε τη Δευτέρα μετά από μια τεχνική βλάβη που σήμαινε ότι τα σχέδια πτήσης έπρεπε να εισαχθούν χειροκίνητα από τους ελεγκτές.

Τεράστια προβλήματα στις πτήσεις προκάλεσε το τεχνικό πρόβλημα στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας της Μεγάλης Βρετανίας, επηρεάζοντας ταυχόχρονα εκατοντάδες πτήσεις σε όλο τον κόσμο.

Η βλάβη αποκαταστάθηκε το απόγευμα της Δευτεύρας 15:15 ωστόσο ακόμη δεν έχει αποκατασταθεί η ομαλή ροή των πτήσεων. Αυτό για να γίνει θα πάρει ακόμη και εβδομάδες είπε σήμερα ο υπουργός μεταφορών Μαρκ Χάρπερ.

Οι αεροπορικές εταιρείες πραγματοποιούν δεκάδες ακυρώσεις και η διαταραχή των πτήσεων έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τους τουρίστες καθώς χτες ήταν η τελευταία αργία του καλοκαιριού και η μέρα που επιστρέφουν από τις θερινές διακοπές τους οι Βρετανοί.

Ο υπουργός Μεταφορών Μαρκ Χάρπερ είπε ότι ήταν τεχνικό σφάλμα και όχι περιστατικό κυβερνοασφάλειας. Πρόκειται για το χειρότερο περιστατικό του είδους του σε «σχεδόν μια δεκαετία» και ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί «ανεξάρτητη επανεξέταση» για τα συστήματα εναέριας κυκλοφορίας.

Αλλαγές στα προγράμματα των αεροπορικών

Το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Βρετανίας, το Χίθροου, κάλεσε τους επιβάτες μέσω της πλατφόρμας X (πρώην Twitter), να επικοινωνούν με την αεροπορική τους εταιρεία προτού μεταβούν σήμερα στο αεροδρόμιο.

Από την πλευρά τους οι ίδιες οι αεροπορικές προχωρούν σε αλλαγές στα προγράμματά τους σε μια προσπάθεια να μεταφέρουν όσους περισσότερους επιβάτες γίνεται, αλλά ορισμένα αεροσκάφη και πληρώματα δεν βρίσκονται εκεί που θα έπρεπε. “Προσπαθούμε όσο περισσότερο μπορούμε να επαναφέρουμε τους επιβάτες που επλήγησαν στην προγραμματισμένη πτήση τους”, έγραψε η British Airways στο X.

Καθυστερήσεις παρατηρούνται από όλες τις αεροπορικές που πετάνε και από τους ελληνικούς προορισμούς προς βρετανικά αεροδρόμια, είτε πρόκειται για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, το Ελευθέριος Βενιζέλος, είτε ακόμη και για περιφερειακά αεροδρόμια (British Airways, Ryanair, easyJet, Jet2.com, Aegean κ.α.).

Σημειωτέον ότι η σύνδεση Αθήνας – Λονδίνου είναι η πλέον δημοφιλής για το αεροδρόμιο της Αθήνας, ενώ ειδικά αυτή την περίοδο, λόγω της τουριστικής σεζόν, είναι ιδιαίτερα αυξημένη η κίνηση με το Ηνωμένο Βασίλειο και με απευθείας πτήσεις τσάρτερ από δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς προς αντίστοιχα βρετανικά αεροδρόμια, με τα αεροπλάνα επίσης να έχουν καθηλωθεί αναμένοντας το «πράσινο φώς» από Βρετανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ