Κάποτε ο Τύπος την αποκαλούσε τη «χειρότερη κατά συρροή δολοφόνο της Αυστραλίας». Σήμερα η γυναίκα αυτή αποφυλακίζεται μετά από νέα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι δεν σκότωσε τα τέσσερα μικρά παιδιά της.

Η Kathleen Folbigg πέρασε 20 χρόνια στη φυλακή όταν το δικαστήριο έκρινε ότι είχε σκοτώσει τους γιους της Caleb και Patrick και τις κόρες της Sarah και Laura μέσα σε διάστημα 10 ετών. Όμως, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα παιδιά μπορεί να πέθαναν από άλλα αίτια.

Ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Michael Daily, σημείωσε πως, «σήμερα το πρωί στις 9.30 συναντήθηκα με την κυβερνήτη. Της συνέστησα να ασκήσει το βασιλικό της προνόμιο της απονομής χάρης και να χορηγήσει στη κα. Folbigg μια άνευ όρων απαλλαγή. Η κυβερνήτης συμφώνησε».

«Το σημείο καμπής στην έρευνα ήταν οι νέες αποδείξεις μέσω DNA, που δείχνουν ότι οι θάνατοι των παιδιών μπορεί να οφείλονταν σε φυσικά αίτια. Επιστήμονες που έδωσαν ανεξάρτητες συμβουλές στην έρευνα εξέφρασαν ανακούφιση, που η επιστήμη εισακούσθηκε», εξήγησε η δικαστική ρεπόρτερ του ΑΒC 9, Jamelle Wells.

Η υπόθεση της 55χρονης έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις μεγαλύτερες δικαστικές πλάνες στην ιστορία της Αυστραλίας, με τη μητέρα να επιμένει όλα αυτά τα χρόνια ότι ήταν αθώα.

Δύο Δανοί γενετιστές εντόπισαν πριν από δύο χρόνια στην Kathleen Folbigg και στις κόρες της μια γονιδιακή μετάλλαξη (CALM2 G114R) που δεσμεύει το ασβέστιο, με αποτέλεσμα να μην τροφοδοτείται σωστά ο καρδιακός μυς και να προκαλείται αρρυθμία και σε ακραίες περιπτώσεις αιφνίδιος θάνατος. Τα στοιχεία αποκάλυψαν επίσης ότι οι γιοι της, Caleb και Patrick, είχαν μια διαφορετική γενετική μετάλλαξη που συνδέεται με την επιληψία. Εξήντα επιστήμονες, ανάμεσά τους και η ιατροδικαστική ανθρωπολόγος Δρ Xanthé Mallett, ζήτησαν την αναθεώρηση της δίκης και τη χορήγηση χάρης.

Κάθε βρέφος πέθανε ξαφνικά μεταξύ του 1989 και του 1999, και σε ηλικία από 19 ημερών εώς 19 μηνών. Τότε, οι εισαγγελείς είχαν ισχυριστεί ότι η μητέρα τα στραγγάλισε.

Η δίκη της Kathleen το 2003 επικεντρώθηκε σε ενδείξεις και περιστασιακά στοιχεία και ειδικά στα ημερολόγια της που εξέφραζαν τις δυσκολίες της με την μητρότητα. Όμως δεν υπήρχαν απτά στοιχεία που να αποδεικνύουν το σενάριο της ασφυξίας ή οποιουδήποτε τραυματισμού στα παιδιά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ημερολόγιά της ήταν ένας τρόπος για τη νεαρή μητέρα να καταλάβει και να αντιμετωπίσει τα συναισθήματά της. Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπέφερε από επιλόχειο κατάθλιψη. Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες λένε ότι θα ήταν απίθανο και τα 4 παιδιά της να πέθαναν από στραγγαλισμό χωρίς κανένα ίχνος.

Η πρόεδρος της Αυστραλιανής Aκαδημίας Eπιστημών, Anna-Maria Arabia, έθεσε το εξής ερώτημα όσον αφορά την ανάγκη μιας άμεσης νομικής μεταρρύθμισης: «Πώς θα δημιουργήσουμε ένα νομικό σύστημα πιο ευαίσθητο στην επιστήμη, που θα αξιοποιεί τα νέα αναδυόμενα και σύνθετα επιστημονικά ευρήματα σταθερά και σε καθημερινή βάση;».

«Αυτή τη στιγμή αποδόθηκε δικαιοσύνη, αν και άργησε πολύ», τόνισε η Sue Higginson, βουλευτής των Πράσινων, ενώ μία φίλη της Folbigg, η Helen Cummings, σημείωσε πως, «θα είναι μια μεγάλη ημέρα για εκείνη. Δεν ξέρει πολλά για τον σύγχρονο κόσμο, ξέρετε, κομπιούτερ, κινητά τηλέφωνα…».

Η δικηγόρος της Kathleen Folbigg αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να καταθέσει αγωγή αποζημίωσης από την πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας για τα 20 χρόνια που πέρασε στη φυλακή, εξαιτίας μιας δικαστικής πλάνης.