Δοκιμάσατε τις Δευτέρες χωρίς κρέας; Τι θα λέγατε για τις Παρασκευές με τις μαύρες μύγες ή τις Κυριακές με τους σκορπιούς;

Ο σεφ Joseph Yoon με έδρα τη Νέα Υόρκη άρχισε να μαγειρεύει έντομα πριν από τέσσερα χρόνια για ένα καλλιτεχνικό έργο. Τώρα θέλει να αλλάξει τις αντιλήψεις μας για τα ανατριχιαστικά ερπετά, ώστε να μπορούμε να έχουμε “νόστιμη”, “πυκνή σε θρεπτικά συστατικά” και “βιώσιμη” διατροφή με έντομα.

Λατρεύω απόλυτα τα έντομα“, λέει ο Yoon, ο οποίος είναι ο εκτελεστικός διευθυντής του Brooklyn Bugs, ενός οργανισμού που προωθεί τα βρώσιμα έντομα. “Το γεγονός ότι είναι τόσο ποικιλόμορφα, το γεγονός ότι υπάρχουν τόσα πολλά είδη εντόμων, το γεγονός ότι βασιζόμαστε τόσο πολύ στα έντομα για το δικό μας οικοσύστημα και τη βιοποικιλότητα είναι απολύτως συναρπαστικό“.

αράχνες
Φωτ.: Brooklyn Bugs

Υπάρχουν περισσότερα από 2.100 είδη βρώσιμων εντόμων στον κόσμο και έχουν διαφορετικές γεύσεις, όπως καρυδόψιχα, εσπεριδοειδή, τυρί και καρύδα, λέει η Yoon. “Αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να παρουσιάσω στους ανθρώπους αυτή την υπέροχη γιγάντωση γεύσεων, υφών και ιδεών για το πώς να μαγειρεύουν με βρώσιμα έντομα“.

Μια βιώσιμη πηγή πρωτεϊνών

Τα έντομα καταναλώνονται τακτικά από περίπου 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με έκθεση του 2013 του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO). Ωστόσο, η έκθεση αναφέρει ότι στις περισσότερες δυτικές χώρες τα αισθήματα αηδίας συνδέονται με την κατανάλωση εντόμων.

Η διατροφή του κόσμου αποτελεί μια ολοένα και πιο δύσκολη πρόκληση. Η γη είναι σπάνια και οι ωκεανοί υπεραλιεύονται, ωστόσο η σημερινή παραγωγή τροφίμων θα πρέπει σχεδόν να διπλασιαστεί για να φιλοξενήσει τα 9 δισεκατομμύρια άτομα που αναμένεται να κατοικήσουν τη Γη μέχρι το 2050, σύμφωνα με την έκθεση του FAO.

Και η παραγωγή τροφίμων επιβαρύνει το περιβάλλον. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η κτηνοτροφία παράγει μεταξύ 14 και 17% των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Οι γρύλοι χρειάζονται έξι φορές λιγότερες ζωοτροφές από τα βοοειδή, τέσσερις φορές λιγότερες από τα πρόβατα και τις μισές ζωοτροφές από αυτές που χρειάζονται οι χοίροι και τα κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής για την παραγωγή της ίδιας ποσότητας πρωτεΐνης, σύμφωνα με τον FAO. Οι πλούσιες σε πρωτεΐνες δίαιτες εντόμων θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια βιώσιμη λύση, αν η δυτική στάση απέναντί τους αλλάξει από “φευ” σε “γιάμ”.

Για να συμβάλει στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των γαστρονομικών μας συνηθειών, ο Yoon θέλει “να εξομαλύνει τα βρώσιμα έντομα σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα εδώ που ζω στην Αμερική“.

Γρύλοι, Mac and Cheese

Αλλά ακόμη και για όσους είναι πρόθυμοι να δοκιμάσουν, δεν είναι πάντα προφανές πώς να ενσωματώσουν καλύτερα τα έντομα στη διατροφή τους.

Φωτ.: Brooklyn Bugs

Όταν οι άνθρωποι με ρωτούν πώς πρέπει να ενσωματώσουν τους γρύλους ή τα έντομα στο φαγητό τους, ένας από τους αγαπημένους τρόπους που μου αρέσει να το κάνω είναι απλά στα αγαπημένα μου φαγητά“, λέει ο Yoon. “Δεν χρειάζεται να σκεφτείτε να φτιάξετε ένα νέο πιάτο με ένα νέο συστατικό, αλλά αν σας αρέσει να φτιάχνετε τηγανητό ρύζι όπως εγώ, μου αρέσει να φτιάχνω τηγανητό ρύζι με γρύλους. Μου αρέσει να προσθέτω γρύλους στα μακαρόνια με τυρί. Μπορείτε να προσθέσετε τη σκόνη γρύλων στη σάλτσα τυριού“.

Μεταξύ των πρώτων υιοθετητών, το 2012 ο Αμερικανός επιχειρηματίας Patrick Crowley εισήγαγε στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα προϊόν πρωτεΐνης εντόμων, την ενεργειακή μπάρα Chapul Cricket, η οποία ήταν εμπλουτισμένη με αλεύρι γρύλου. Μια φάρμα βρώσιμων εντόμων, η Next Millennium Farms, άνοιξε στον Καναδά το 2014.

Το 2019, περίπου 9 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη κατανάλωσαν έντομα και παράγωγα προϊόντα τους, σύμφωνα με τη Διεθνή Πλατφόρμα Εντόμων για τρόφιμα και ζωοτροφές. Προβλέπει ότι ο αριθμός αυτός θα ανέλθει σε 390 εκατομμύρια καταναλωτές μέχρι το 2030.

Όταν σκέφτεστε τα έντομα – πιθανότατα έναν από τους μικρότερους οργανισμούς που μπορούμε να σκεφτούμε … μπορεί ένα έντομο να κάνει τη διαφορά; Μπορεί ένας άνθρωπος να κάνει τη διαφορά;” λέει ο Yoon. “Ένας από τους πραγματικά μεγάλους κινητήριους παράγοντες της δουλειάς μου είναι ότι, ναι, ο καθένας από εμάς έχει ευθύνη. Η ενσωμάτωση βρώσιμων εντόμων στη διατροφή σας μία φορά την εβδομάδα μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά“.

Πηγή: CNN