Τουλάχιστον 40 είναι οι νεκροί άμαχοι και δεκάδες ακόμη οι τραυματίες από τον βομβαρδισμό του Ισραήλ σε καταυλισμό προσφύγων στη Ράφα, την νοτιότερη πόλη της Λωρίδας της Γάζας, στα σύνορα με την Αίγυπτο, όπου έχουν καταφύγει περίπου 1,5 εκατ. εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

Η ισραηλινή επίθεση πραγματοποιήθηκε δύο 24ωρα μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης να διατάξει τον τερματισμό των επιθέσεων στη Ράφα, αλλά και λίγες ημέρες μετά το αίτημα του ανώτατου εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος του Μπενιαμίν Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

«Καμιά δύναμη στη Γη δεν μπορεί να μας σταματήσει», ήταν η δήλωση που συνοψίζει το μήνυμα που έστειλε το Ισραήλ στη διεθνή κοινότητα μετά τις δύο δικαστικές αποφάσεις, αλλά και την ανακοίνωση της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.

Σε «ζώνη ασφαλείας» η σφαγή

Σημειώνεται πως η περιοχή που βομβαρδίστηκε έχει χαρακτηριστεί από τις ίδιες τις ισραηλινές δυνάμεις ως «ασφαλής ζώνη» και μάλιστα ανάγκασε πολλούς Παλαιστίνιους να μετακινηθούν σε αυτήν. Οι μαρτυρίες της φρίκης είναι συγκλονιστικές. Οι περισσότεροι κάηκαν ζωντανοί, ενώ πολλοί διαμελίστηκαν.

«Η σφαγή που διέπραξε ο ισραηλινός στρατός κατοχής στις σκηνές των προσφύγων στο βορειοδυτικό τμήμα της πόλης της Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, προκάλεσε 40 ‘μάρτυρες’ και 65 τραυματίες», δήλωσε ο Μοχάμεντ αλ Μουγάγιρ από την παλαιστινιακή Πολιτική Άμυνα. Η Αίγυπτος καταδίκασε «τον σκόπιμο βομβαρδισμό από τις ισραηλινές δυνάμεις των σκηνών εκτοπισμένων» και κάλεσε το Ισραήλ «να εφαρμόσει τα μέτρα που όρισε το Διεθνές Δικαστήριο για τον άμεσο τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων» στη Ράφα.

Η υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) χαρακτήρισε «τρομακτική» την επίθεση με στόχο οικογένειες που είχαν αναζητήσει καταφύγιο στη Ράφα. «Οι πληροφορίες που έρχονται από τη Ράφα για περισσότερες επιθέσεις σε οικογένειες που αναζητούν καταφύγιο είναι ανατριχιαστικές. Υπάρχουν πληροφορίες για μαζικές απώλειες, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, ανάμεσα σε αυτούς που σκοτώθηκαν…Η Γάζα είναι η κόλαση επί της γης. Οι εικόνες από τη χθεσινή νύχτα είναι μια ακόμη μαρτυρία αυτού», ανέφερε η UNRWA.

Υπενθυμίζεται πως ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε αρχικά πως οι αεροπορικές δυνάμεις του έπληξαν «συγκρότημα που χρησιμοποιούσε η Χαμάς στη Ράφα» και μετά τις καταγγελίες ισχυρίστηκε πως «το περιστατικό εξετάζεται».

Εισηγήτρια ΟΗΕ: «Δεν θα σταματήσει η γενοκτονία χωρίς εξωτερική πίεση»

Η Φρανσέσκα Αλμπανές, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο παλαιστινιακό έδαφος, περιέγραψε την επίθεση του Ισραήλ στον καταυλισμό σκηνών στη Ράφα ως «ανείπωτη φρίκη».

«Αυτή η σκληρότητα, μαζί με την κατάφωρη περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου και του συστήματος, είναι απαράδεκτη», ανέφερε σε ανάρτησή της στο X. «Η Γενοκτονία της Γάζας δεν θα τελειώσει εύκολα χωρίς εξωτερική πίεση: το Ισραήλ πρέπει να αντιμετωπίσει κυρώσεις, δικαιοσύνη, αναστολή συμφωνίες, εμπόριο, εταιρικές σχέσεις και επενδύσεις, καθώς και συμμετοχή σε διεθνή φόρουμ».

Ο Μπαλακρισαν Ραγιαγκοπάλ, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα της στέγασης, ζήτησε άμεση δράση κατά του Ισραήλ μετά την επίθεση στη Ράφα. «Το να επιτίθενται σε γυναίκες και παιδιά ενώ σκύβουν στα καταφύγιά τους στη Ράφα είναι μια τερατώδης θηριωδία. Χρειαζόμαστε συντονισμένη παγκόσμια δράση για να σταματήσουμε τις ενέργειες του Ισραήλ τώρα», ανέφερε σε ανάρτησή του στο στο X.

Η ActionAid καταδίκασε την «απάνθρωπη, βάρβαρη» επίθεση στον καταυλισμό της Ράφα. Η παγκόσμια ανθρωπιστική οργάνωση που δραστηριοποιείται στη Γάζα δήλωσε «εξοργισμένη και συντετριμμένη από τις πρόσφατες επιθέσεις στη Δυτική Ράφα, όπου ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη εκτόξευσαν οκτώ πυραύλους σε αυτοσχέδια καταφύγια που στεγάζουν εσωτερικά εκτοπισμένους (IDPs) δίπλα σε αποθήκες της UNRWA με ζωτική ανθρωπιστική βοήθεια».

«Πρόκειται για γενοκτονία» λέει εισηγήτρια ΟΗΕ

Δεκάδες οι νεκροί άμαχοι από το χτύπημα του Ισραήλ σε «ασφαλή ζώνη». Οι άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί.

«Οι εικόνες που προέρχονται από τους συντρόφους μας με καμένα σώματα είναι μια βαθιά ουλή στο πρόσωπο της ανθρωπότητας και της παγκόσμιας κοινότητας, η οποία μέχρι στιγμής έχει αποτύχει να προστατεύσει τον λαό της Γάζας. Ένας από τους συναδέλφους μας στην ActionAid γλίτωσε λίγο από αυτή τη φρικαλεότητα, αφού έφυγε από το καταφύγιο μόλις μια μέρα πριν την επίθεση. Αλλά η ασφάλεια κανενός δεν είναι εγγυημένη στη Γάζα».

Πηγή: iEidiseis