Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ δήλωσε πως η Βρετανία είναι ένας καλύτερος τόπος χάρη στη «γενιά Windrush», καθώς η χώρα γιορτάζει σήμερα την 75η επέτειο από την άφιξη των πρώτων μεταναστών από την Καραϊβική μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στις 22 Ιουνίου 1948, το πλοίο Empire Windrush έφθασε στην αποβάθρα Tilbury Docks στο Έσεξ, ανατολικά του Λονδίνου, φέρνοντας τους πρώτους από τις εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που ήρθαν στη Βρετανία από το 1948 έως το 1971 για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της χώρας μετά τον πόλεμο. Για να τιμήσουν την επέτειο, εκκλησιαστικές ακολουθίες, πορείες και εκθέσεις που αποτίνουν φόρο τιμής στην πολιτιστική συνεισφορά της «γενιάς Γουίντρας» θα πραγματοποιηθούν στο Λονδίνο και σε όλη τη χώρα με τις εκδηλώσεις να ξεκινούν στο Τίλμπερι Ντοκς.

«Η συνεισφορά τους στη Βρετανία δεν μπορεί να μεγαλοποιείται», δήλωσε ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, ο μεγαλύτερος γιος και διάδοχος του βασιλιά Καρόλου, σε μήνυμα βίντεο.

«Είμαστε καλύτεροι άνθρωποι σήμερα επειδή τα παιδιά και τα εγγόνια εκείνων που έφθασαν το 1948 παρέμειναν και έγιναν μέρος αυτού που είμαστε σήμερα το 2023. Και γι΄αυτό τους είμαστε παντοτινά ευγνώμονες».

Πολλές από τις εκδηλώσεις θα παραδεχθούν επίσης τις προκαταλήψεις που χρειάστηκε να ξεπεράσουν οι Γουίντρας και οι απόγονοί τους.

Εκείνοι που ήρθαν με το Windrush, ένα γερμανικής κατασκευής πλοίο το οποίο απέκτησαν οι Βρετανοί ως πολεμικό έπαθλο και του έδωσαν το όνομα ενός αγγλικού ποταμού, πέρασαν τις πρώτες νύχτες τους στο Λονδίνο κάτω από τη γη σε ένα καταφύγιο κάτω από τον σταθμό του μετρό Clapham South.

Στη συνέχεια βρήκαν δουλειές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ή στο σύστημα δημόσιων μεταφορών, όμως πολλοί ήταν θύματα ρατσισμού, με τις διακρίσεις να συνεχίζονται μέχρι σήμερα, σε ορισμένους τομείς της ζωής.

Το 2018, η Βρετανία ζήτησε συγγνώμη για τη «απαίσια» μεταχείριση που επιφυλάχθηκε στη γενιά Γουίντρας, μετά την αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής που είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες από αυτούς να στερηθούν βασικά δικαιώματα παρότι είχαν ζήσει στη Βρετανία επί δεκαετίες, και δεκάδες απελάθηκαν άδικα.

Οι οργανωτές των εκδηλώσεων δήλωσαν πως η 75η επέτειος είναι μια στιγμή για αναστοχασμό για αυτή την αδικία, καθώς και για να εορταστεί η συμβολή των μεταναστών στη βρετανική κοινωνία.

«Ξέρουμε ότι έζησαν δυσκολίες», είπε ο Ουίλιαμ. «Αλλά έζησαν επίσης και χαρές – και η ζωή άλλαξε πραγματικά για αυτούς και για τις οικογένειές τους».

Ο πατέρας του παρήγγειλε τις προσωπογραφίες δέκα μελών της γενιάς Γουίντρας στο πλαίσιο των εορτασμών. Θα εκτεθούν στο παλάτι του Μπάκιγχαμ αργότερα φέτος.

«Είναι, πιστεύω, ζωτικά σημαντικό να προσπαθήσουμε πραγματικά να δούμε και να ακούσουμε αυτούς τους πρωτοπόρους που αποβιβάστηκαν από το Empire Windrush στο Τίλμπουρι τον Ιούνιο του 1948», ανέφερε ο μονάρχης.

Μεταξύ των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν σήμερα θα είναι μια πομπή στο Μπρίξτον, την περιοχή του νότιου Λονδίνου όπου πολλοί από τους μετανάστες έφτιαξαν το νέο τους σπίτι, και ακολουθίες στον καθεδρικό του Σάουθγουορκ στο Λονδίνο και στο Κάστρο Ουίνδσορ, στις οποίες θα παραστεί ο βασιλιάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ