Επίθεση με μαχαίρι σε νηπιαγωγείο είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους έξι άνθρωποι και να τραυματιστεί άλλος ένας στη Λιανγκτζιάνγκ, στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ της Κίνας (νότια), δήλωσε εκπρόσωπος του δήμου.
Τα θύματα της επίθεσης ήταν «εκπαιδευτικός, δυο γονείς και τρεις μαθητές», ενώ ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης «συνελήφθη» από τις υπηρεσίες επιβολής της τάξης, δήλωσε η εκπρόσωπος.
Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, το επώνυμο του δράστη είναι Γου. Η εκπρόσωπος του δήμου της Λιανγκτζιάνγκ δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει τις ηλικίες των θυμάτων. Η επίθεση διαπράχθηκε περί τις 07:40 [σ.σ. τοπική ώρα· 02:40 ώρα Ελλάδας], σύμφωνα με το China News Network.
Τα μαχαιρώματα ταιριάζουν επίσης σε ένα ανησυχητικά οικείο μοτίβο. Τα πυροβόλα όπλα απαγορεύονται στην Κίνα, αλλά η χώρα έχει δει μια σειρά επιθέσεων με μαχαίρι τα τελευταία χρόνια, αν και υπήρξε επίσης ένα περιστατικό όπου ο δράστης χρησιμοποίησε σπρέι χημικών για να τραυματίσει μια τάξη 50 παιδιών.
Το BBC έχει καταμετρήσει τουλάχιστον 17 επιθέσεις με μαχαίρι σε σχολεία, κολέγια και πανεπιστήμια από το 2010.
Δέκα από αυτές έχουν συμβεί μεταξύ 2018 και 2023. Τον Αύγουστο του περασμένου έτους, ένας δράστης με μαχαίρι εισέβαλε σε νηπιαγωγείο στη νοτιοανατολική επαρχία Τζιανγκσί, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους έξι.
Τον Απρίλιο του 2021, δύο παιδιά πέθαναν ενώ άλλα 16 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια μαζικού μαχαιρώματος στην πόλη Beiliu, στην αυτόνομη περιοχή Guangxi Zhuang. Τον Οκτώβριο του 2018, 14 παιδιά τραυματίστηκαν σε επίθεση με μαχαίρι σε νηπιαγωγείο στο Chongqing της νοτιοδυτικής Κίνας.
Σποραδικές επιθέσεις σε σχολεία εξώθησαν τις αρχές να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας στις εκπαιδευτικές δομές.
Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις, οι δράστες είναι άνδρες και έχουν εκφράσει μνησικακία για την κοινωνία. Παρόμοια μοτίβα έχουν παρατηρηθεί σε μαζικές δολοφονίες σε άλλες χώρες, από τις ΗΠΑ μέχρι την Ιαπωνία. Όμως οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να υπάρχουν κάποιοι πρόσθετοι λόγοι για την προφανή αύξηση των μαζικών μαχαιρωμάτων στην Κίνα.
Πιστεύουν ότι η πανδημία Covid-19, η οποία ανάγκασε τις κινεζικές πόλεις να υπομείνουν μερικά από τα μεγαλύτερα και σκληρότερα lockdown οπουδήποτε στον κόσμο, θα μπορούσε να είναι ένας λόγος. Οι επακόλουθες συνέπειες δεν είναι ακόμη καλά κατανοητές, αλλά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν συναισθήματα θυμού, αγανάκτησης και να περιλαμβάνουν απώλεια θέσεων εργασίας, επενδύσεων και σχέσεων.
Άλλοι πιθανοί παράγοντες που αναφέρονται είναι το υψηλό άγχος και οι υψηλές προσδοκίες των νεαρών ανδρών στην κινεζική κοινωνία. Αυτά επιδεινώνονται από τα υψηλά επίπεδα ανεργίας των νέων και το διευρυνόμενο χάσμα πλουσίων-φτωχών. Ένας ειδικός είπε στο BBC ότι η έντονη αίσθηση της «κοινωνικής στέρησης» μπορεί να οδηγήσει ορισμένους στη χρήση βίας για να εκτονώσουν την απογοήτευσή τους εναντίον της κοινωνίας.
Οι κινεζικές αρχές ενισχύουν την ασφάλεια γύρω από τα σχολεία από το 2010. Εκείνη τη χρονιά, το Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας είχε παροτρύνει τις τοπικές αρχές να «καταπολεμήσουν αποφασιστικά» τις εγκληματικές δραστηριότητες για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των δασκάλων και των μαθητών.
Μετά την επίθεση του Απριλίου του 2021, το υπουργείο Παιδείας έδωσε επίσης εντολή για ασκήσεις έκτακτης εκκένωσης στα σχολεία.
Φοβούμενοι επιθέσεις αντιγραφής, το Πεκίνο επίσης δεν επιτρέπει στα κρατικά μέσα ενημέρωσης να δημοσιεύσουν πλήρεις λεπτομέρειες για το περιστατικό της Δευτέρας στο νηπιαγωγείο.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC