Διανύουμε την περίοδο της τεχνολογικής επανάστασης και οι νέες τεχνολογίες αναμένεται να καθορίσουν το μέλλον μας, επηρεάζοντας σημαντικά την καθημερινότητά μας.
Η επιτυχημένη και δημοκρατική ψηφιακή διακυβέρνηση όμως της τεχνολογίας μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω ενός ανοιχτού και συμμετοχικού διαλόγου που κάθε μέλος της κοινωνίας θα μπορεί να εκφράσει τους προβληματισμούς και να ενημερωθεί σχετικά με τις εξελίξεις αλλά και το ψηφιακό μας μέλλον.

Τη δημιουργία μιας τέτοιας πλατφόρμας ανοιχτού διαλόγου έχει αναλάβει και η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία “Ψηφιακοί Διάλογοι”, που ξεκίνησε μία ομάδα νέων επαγγελματιών με διαφορετικό background, με σκοπό να μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο το ελληνικό κοινό αντιλαμβάνεται τις νέες τεχνολογίες και την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Στις 28 Μαΐου, οργανώνουν το συνέδριο “Digital World Summit Greece 2024” , στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, με θέμα «Shaping the Future of AI». Φέρνοντας τα Ηνωμένα Έθνη στην Αθήνα, και με δωρεάν συμμετοχή, το Digital World Summit Greece ενισχύει τους πολίτες ώστε να συμμετέχουν ενεργά στη χάραξη ψηφιακής πολιτικής και στη διαμόρφωση του μέλλοντος με γνώμονα την τεχνολογία.

Είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με την κ. Χριστίνα Καλογεροπούλου, PR Manager και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΜΚΟ “Ψηφιακοί Διάλογοι” σχετικά με το συνέδριο αλλά και τις δράσεις για την προώθηση της συμμετοχής του κοινού στην ψηφιακή διακυβέρνηση και τις νέες τεχνολογίες.

«Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε από 5 άτομα που λίγο πολύ, ο καθένας με το δικό του μοναδικό background, ασχολείται με το internet governance. Εγώ είμαι στο Παρίσι και κάνω διδακτορικό στη Φιλοσοφία και εστιάζω στις νέες τεχνολογίες. Παράλληλα, πήγαινα σε διάφορα summer schools, παρακολουθούσα συζητήσεις σχετικά με την διαδικτυακή διακυβέρνηση, και εκεί γνώρισα έναν από τους συναδέλφους, ενωθήκαμε με μία δικηγόρο που ζει στη Γερμανία αλλά ασχολείται με θέματα ΤΝ και λίγο πολύ ο καθένας συνέβαλε με τον τρόπο του στη δημιουργία μιας πλατφόρμας σχετικά με το διαδίκτυο και τις νέες τεχνολογίες. Γνωρίζοντας ότι υπάρχει ένα κενό στην Ελλάδα και ότι δεν υπάρχει εκπροσώπηση, ήρθαμε σε επαφή με τα ΗΕ και έτσι κάπως δημιουργήθηκε η οργάνωση που ασχολείται με τον τρόπο που λειτουργούν οι νέες τεχνολογίες.»

Όλα ξεκίνησαν το 2006 όταν τα ΗΕ αποφάσισαν να εγκαινιάσουν το Internet Governance Forum που ήταν ένα μεγάλο παγκόσμιο συνέδριο, με στόχο να καταστεί η διακυβέρνηση του διαδικτύου όσο πιο δημοκρατική γίνεται. Έκτοτε κάθε χρόνο εδώ και 18 χρόνια, αυτό το μεγάλο παγκόσμιο συνέδριο γίνεται σε μία χώρα σε όλο τον κόσμο. Κάθε κράτος σύμφωνα με τον τρόπο δράσης των ΗΕ, έχει το δικαίωμα να έχει το εθνικό της συμβούλιο που θα την εκπροσωπεί στο Forum.

«Με το Digital World Summit Greece είμαστε ουσιαστικά η εθνική πρωτοβουλία στο πλαίσιο του Internet Governance Forum των ΗΕ. Έχουμε αναγνωριστεί από τα ΗΕ γιατί ακολουθούμε τη φιλοσοφία τους και κάποια guidelines που αφορούν την εκπροσώπηση πολλών μερών κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Φέτος λοιπόν, έχουμε την πραγματοποίηση του πρώτου συνεδρίου στην Ελλάδα».

Ο στόχος του συνεδρίου είναι η δημοκρατική διακυβέρνηση των νέων τεχνολογιών. Έτσι σε ένα περιβάλλον συνεργασίας, η Ελλάδα πλέον έχει αποκτήσει μία πλατφόρμα που επιτρέπει σε κάθε πολίτη, επαγγελματία, ακαδημαϊκό, να εκφράσει τους προβληματισμούς του, να έχει πρόσβαση στις αναδυόμενες τεχνολογίες, ενώ προωθεί την αμφίδρομη ανταλλαγή γνώσεων

«Φέτος αποφασίσαμε να βάλουμε ως θέμα την Τεχνητή Νοημοσύνη γιατί φυσικά αποτελεί σημαντικό κομμάτι σε κάθε πτυχή της ζωής μας και η Ελλάδα θεωρούμε ότι πρέπει να εστιάσει σε αυτόν τον τομέα.

Η ιδιαιτερότητα του συνεδρίου έγκειται σε δύο πυλώνες.

  • Εκπροσωπούνται 5 βασικές ομάδες: η κυβέρνηση, η τεχνική κοινότητα, η κοινωνία των πολιτών, η ακαδημαϊκή κοινότητα και ο ιδιωτικός τομέας. Εκπρόσωποι και των 5 αυτών τομέων έρχονται στο ίδιο τραπέζι και συζητάνε. Ο καθένας φέρνει τα δικά του στοιχεία και προβληματισμούς από την εμπειρία και τον τομέα του πάνω σε μία θεματική.
  • Στόχος είναι να βγουν προτάσεις πολιτικής. Μετά το συνέδριο συντάσσονται προτάσεις που προωθούνται στα ΗΕ σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, σε ευρωπαϊκά όργανα, σε κάποια συζήτηση που γίνεται για κάποιο νέο νόμο.

Για να γίνει πραγματικότητα αυτό το συνέδριο, ακολουθούνται συγκεκριμένες διαδικασίες που εξασφαλίζουν το δημοκρατικό του χαρακτήρα.

«Κατά τη διάρκεια του χρόνου υπάρχουν 2 βασικές ομάδες. Η Εκτελεστική Επιτροπή , στην οποία και ανήκω που έχει σαν νομική οντότητα την Digital Dialogues. Είμαστε 5 βασικοί ιδρυτές, και η ομάδα σαν σύνολο έχει 25 άτομα. Αναλαμβάνει τον συντονισμό όλων των οργανωτικών διαδικασιών που σχετίζονται με το DWS Greece, τις παράλληλες δράσεις και το ετήσιο συνέδριο. Μέλη της επιτροπής περιλαμβάνουν ειδικούς στον τομέα της Πληροφορικής, του Δικαίου των Νέων Τεχνολογιών, ειδικούς σε Social Media, φιλοσόφους, συμβούλους, και άλλους. Υπάρχουν μετά και οι experts, που ονομάζεται Πολυμερής Επιτροπή (από το Multistakeholder Committee των ΗΕ) συγκεντρώνει εκπροσώπους των 5 φορέων που διαμορφώνουν την ψηφιακή πολιτική σε εθνικό και διεθνές επίπεδο», υποστηρίζει η κ. Καλογεροπούλου.

Η συμμετοχή καταξιωμένων εμπειρογνωμόνων στις διαδικασίες του DWS Greece εξασφαλίζει ότι η πρωτοβουλία επικεντρώνεται σε επίκαιρα τεχνολογικά ζητήματα και παραμένει συμμετοχική και ανοιχτή.

«Κατά τη διάρκεια της χρονιάς, για να είναι όσο το δυνατόν πιο δημοκρατικό, ανοίγει ένα Call for Issues, ένα κάλεσμα δηλαδή προς όλην την κοινότητα, από επαγγελματίες μέχρι τον απλό πολίτη, οι οποίοι καταθέτουν θεματικές που τους προβληματίζουν. Η πολυμερής επιτροπή τις ψηφίζει και έτσι βγαίνουν οι προτεραιότητες του συνεδρίου και καταλήγουμε σε ένα πρόγραμμα. Έτσι κάθε χώρα, συμπεριλαμβανομένου της Ελλάδας, έχει το χώρο και την ευκαιρία να μιλήσει στο ίδιο τραπέζι με τα ΗΕ, με άλλες επιτροπές και ιθύνοντες σχετικά με προβλήματα και ζητήματα που μας απασχολούν».

Φέτος οι βασικές θεματικές είναι 3:

  • Ισορροπία μεταξύ καινοτομίας και ρύθμισης. Δηλαδή που μπαίνει το όριο στην προστασία και τη ρύθμιση ώστε να μην περιορίζει την εξέλιξη και την καινοτομία
  • Κυβερνοασφάλεια. Πώς οι πολίτες μπορούν να νιώθουν ασφαλείς, τι συμβαίνει με τα συστήματα ΤΝ
  • Ψηφιακό μέλλον. Θα υπάρχει ένα πάνελ από υποψηφίους (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) που θα αφορά το ψηφιακό μέλλον της Ευρώπης.

Η συμμετοχή στο συνέδριο είναι δωρεάν και μπορεί κάποιος να το παρακολουθήσει και διαδικτυακά, αρκεί να κάνει μία εγγραφή στο site της οργάνωσης.

«Η φιλοσοφία του είναι όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες να συνομιλήσουν για αυτά τα θέματα με ειδικούς αλλά και με εκπροσώπους κάθε κλάδου. Όσο μεγαλύτερη εκπροσώπηση τόσο το καλύτερο. Υπάρχει μία διαδικασία εγγραφής και μπορεί κάποιος να το παρακολουθήσει δια ζώσης αλλά και διαδικτυακά, όπου θα μπορεί συμμετέχει κιόλας με ερωτήσεις».

Μέσω μιας σειράς παράλληλων εκδηλώσεων (Side Events) και της σειράς podcast Digital Dialogues, το Digital World Summit Greece επεκτείνει την αποστολή του για την προώθηση της ενημερωμένης συμμετοχής του κοινού, κρατώντας την κοινότητα ενημερωμένη και ενεργή στο διαρκώς εξελισσόμενο ψηφιακό τοπίο.

«Καταλήγουμε στο συνέδριο μια φορά το χρόνο, αλλά παράλληλα προσπαθούμε να κάνουμε side events που είναι παράλληλες ομιλίες σε άλλες θεματικές που προετοιμάζουν σιγά σιγά την φυσική παρουσία του κόσμου. Ξεκινήσαμε podcasts που φιλοξενούμε ειδικούς με στόχο να εξηγήσουμε με απλό τρόπο, δύσκολα και περίπλοκα θέματα. Στόχος άλλωστε του συνεδρίου είναι να επικοινωνήσουμε τεχνολογικά θέματα με απλό και λιτό τρόπο».

Ουσιαστικά πρόκειται για μία διαδικασία pro bono που γίνεται από προσωπικό ενδιαφέρον και επαγγελματισμό από νέους ανθρώπους που συνειδητοποίησαν την ανάγκη εκπροσώπησής της χώρας μας στην διαμόρφωση του ψηφιακού μας μέλλοντος.

Σχετικά με το φετινό συνέδριο Digital World Summit Greece:

Το Digital World Summit Greece λειτουργώντας ως πλατφόρμα διαλόγου ενώνει διαφορετικούς φορείς και ομάδες, διαμορφώνοντας προτάσεις πολιτικής από τη βάση προς την κορυφή (bottom up), οι οποίες αφορούν την ψηφιακή διακυβέρνηση, την τεχνητή νοημοσύνη, τις νέες τεχνολογίες και τα ψηφιακά δικαιώματα. Είναι μέλος του παγκόσμιου δικτύου Internet Governance Forum και τελεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Διακεκριμένοι ομιλητές, εμπειρογνώμονες και καταξιωμένοι ειδικοί θα εστιάσουν στα ρυθμιστικά, τεχνικά και ηθικά ερωτήματα που έχουν αναδυθεί κατά την χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Μέσα από δύο θεματικές, «ΑΙ: Η τομή ανάμεσα σε καινοτομία και ρύθμιση» και «Κυβερνοασφάλεια, Ασφάλεια των Πολιτών και Τεχνητή Νοημοσύνη» θα αναζητηθούν τρόποι που η καινοτομία και η τεχνολογική πρόοδος μπορούν να συμβαδίσουν με τις νομοθετικές και ρυθμιστικές προκλήσεις, ώστε να μην αποτελέσουν τροχοπέδη στην ανάπτυξη. Επιπλέον θα διερευνηθεί το πώς η τεχνολογική ανάπτυξη εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών και ποιες στρατηγικές και πιθανά εργαλεία μπορούν να προάγουν την κυβερνοασφάλεια.

Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί με έναν ανοιχτό διάλογο πάνω στο “Ψηφιακό Μέλλον της Ευρώπης”, με εκπροσώπους Ελληνικών πολιτικών κομμάτων, με αφορμή τις επικείμενες Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Απώτερος στόχος του συνεδρίου είναι η παραγωγή προτάσεων πολιτικής που ανταποκρίνονται στην ελληνική πραγματικότητα και παρουσιάζουν λύσεις για τις τεχνολογικές προκλήσεις της εποχής. Οι προτάσεις που θα προκύψουν από το συνέδριο θα προωθηθούν έπειτα σε εθνικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς χάραξης πολιτικών. Το Digital World Summit Greece, ως ένα από τα 129 μέλη του δικτύου Internet Governance Forum των Ηνωμένων Εθνών, λειτουργεί ως ένας δίαυλος επικοινωνίας που συνδέει την Ελλάδα με τον παγκόσμιο τεχνολογικό χάρτη εξελίξεων.

Το Digital World Summit Greece διοργανώνεται από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία “Ψηφιακοί Διάλογοι” (Digital Dialogues). Χορηγοί του φετινού συνεδρίου είναι το ISOC Foundation, o ICANN, η KYRIAKIDES GEORGOPOULOS Law Firm (KG Law Firm), το Holy Llama Creative Bakery, η code4thought και η 4Hats Conceptual Agency.
Μπορείτε να κάνετε εγγραφή εδώ https://2024.digitalworldsummit.gr/ για να παρακολουθήσετε το συνέδριο δωρεάν δια ζώσης (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα) ή διαδικτυακά.

Digital World Summit Greece 2024