Τι σημαίνει η Τεχνητή Νοημοσύνη για τον άνθρωπο; Πως επιδρά στη ζωή του; Ποιος είναι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής ένωσης στην ρύθμιση των Νέων Τεχνολογιών; Είναι η εθνική μας Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα κατάλληλη για την ανάληψη του ρόλου της ρυθμιστικής αρχής της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα ;
Αυτές είναι κάποιες από τις βασικές ερωτήσεις που προσπάθησε να απαντήσει το Digital World Summit Greece, που έγινε την Τρίτη 28 Μαρτίου 2024, στο Εθνικό σύστημα ερευνών που διοργανώθηκε από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία “Ψηφιακοί Διάλογοι”, μία ομάδα νέων επαγγελματιών που συνειδητοποίησαν την ανάγκη εκπροσώπησής της χώρας μας στην διαμόρφωση του ψηφιακού μας μέλλοντος και έχουν σαν στόχο να μεταμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο το ελληνικό κοινό αντιλαμβάνεται τις νέες τεχνολογίες και την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Το Digital World Summit Greece, αποτελεί ουσιαστικά μία πλατφόρμα ανοιχτού διαλόγου στο πλαίσιο του Internet Governance Forum των Ηνωμένων Εθνών που επιτρέπει σε κάθε πολίτη, επαγγελματία, ακαδημαϊκό, να εκφράσει τους προβληματισμούς του, να έχει πρόσβαση στις αναδυόμενες τεχνολογίες, ενώ προωθεί την αμφίδρομη ανταλλαγή γνώσεων.
Το συνέδριο της Τρίτης, ήταν η πρώτη διοργάνωση με στόχο τη συμμετοχή του κοινού στην ψηφιακή διακυβέρνηση και τις νέες τεχνολογίες και η προσέλευση ήταν μεγάλη.
«Η συμμετοχή του κόσμου είναι ανέλπιστη αν σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για το πρώτο συνέδριο. Άνθρωποι από κάθε κλάδο, επιστήμονες, επαγγελματίες, ακαδημαϊκοί έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και ήρθαν για να συζητήσουν και να πάρουν μέρος στον ανοιχτό διάλογο εκφράζοντας τους προβληματισμούς τους. » που υποστήριξε η κ. Χριστίνα Καλογεροπούλου, PR Manager και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΜΚΟ “Ψηφιακοί Διάλογοι”.
Η οργάνωση ήταν εξαιρετική, με την οργανωτική ομάδα να είναι εκεί κάθε στιγμή, να λύσει απορίες, να διευκολύνει τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων και βέβαια να ενημερώσει. Πολύ σημαντική προσθήκη βέβαια ήταν η Live μετάδοση του συνεδρίου για όσους δεν είχαν την δυνατότητα να παραβρεθούν. Ακόμα πιο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι όσοι ασχολήθηκαν με την οργάνωση του συνεδρίου είναι εθελοντές. Ουσιαστικά πρόκειται για μία διαδικασία pro bono που γίνεται από προσωπικό ενδιαφέρον, αλλά ο επαγγελματισμός τους ήταν αξιοζήλευτος.
Διακεκριμένοι ομιλητές, εμπειρογνώμονες και καταξιωμένοι ειδικοί έστίασαν στα ρυθμιστικά, τεχνικά και ηθικά ερωτήματα που έχουν αναδυθεί κατά την χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.
Η συμμετοχή καταξιωμένων εμπειρογνωμόνων στις διαδικασίες του DWS Greece εξασφάλισε ότι η πρωτοβουλία επικεντρώνεται σε επίκαιρα τεχνολογικά ζητήματα και παραμένει συμμετοχική και ανοιχτή. Μέσα από δύο θεματικές, «ΑΙ: Η τομή ανάμεσα σε καινοτομία και ρύθμιση» και «Κυβερνοασφάλεια, Ασφάλεια των Πολιτών και Τεχνητή Νοημοσύνη» αναζητήθηκαν τρόποι που η καινοτομία και η τεχνολογική πρόοδος μπορούν να συμβαδίσουν με τις νομοθετικές και ρυθμιστικές προκλήσεις, ώστε να μην αποτελέσουν τροχοπέδη στην ανάπτυξη.
«Οι νέες τεχνολογίες χρειάζονται τη ρύθμιση για να οριοθετηθεί η εξέλιξη τους αλλά και για την προστασία τους. Ο νόμος οριοθετεί δικαιώματα, συμφέροντα άρα, μία έλλογη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη που θα βασίζεται στην καινοτομία δεν πρέπει να φοβάται τη ρύθμιση, πρέπει να την επιδιώκει», υποστήριξε η κ. Λίλιαν Μήτρου, Καθηγήτρια, Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων, Πανεπιστημίου Αιγαίου.
«Κάθε τεχνολογία κουβαλάει μαζί της και ένα αναγκαίο φορτίο ρύθμισης. Δεν μπορούμε να φανταστούμε να έχουμε αυτοκίνητα χωρίς έναν κώδικα οδικής κυκλοφορίας,δεν είναι εφικτό. Το ίδιο συμβαίνει και με την Τεχνητή Νοημοσύνη.» υπογράμμισε ο κ. Γιάννης Μαστρογεωργίου, Ειδικός Γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού, Προεδρία της Ελληνικής Κυβέρνησης.
View this post on Instagram
Επιπλέον διερευνήθηκε το πώς η τεχνολογική ανάπτυξη εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών και ποιες στρατηγικές και πιθανά εργαλεία μπορούν να προάγουν την κυβερνοασφάλεια.
Σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν, στον δημόσιο τομέα, η εκμετάλλευση της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι απαραίτητη για την πρόληψη, την ανίχνευση απειλών, τον αυτοματισμό και την προστασία των ψηφιακών συστημάτων, ενώ ταυτόχρονα το κόστος πρόληψης είναι μικρότερο από το κόστος καταστολής των κυβερνοεπιθέσεων. Στους οργανισμούς και στις επιχειρήσεις, η εκπαίδευση του προσωπικού όλων των επιπέδων σε ζητήματα ασφάλειας δεδομένων και ψηφιακών συστημάτων είναι αναγκαίο για την αποτελεσματικότερη προστασία της ίδιας της επιχείρησης.
«Η διάδοση των deepfake έχει τεράστια επικινδυνότητά,μεταδίδονται γρήγορα και ο αντίκτυπος είναι πολύ μεγάλος, ειδικά σε εκλογικά αποτελέσματα. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει κενό σχετικά με το ποια αρχή θα μπορέσει αποτελεσματικά να ελέγξει τη χρήση τους αλλά και τη διάδοσή τους.» υποστηρίζει η κ. Λαμπρινή Γυφτοκώστα Director, Artificial Intelligence & Human Rights, Homo Digitalis.
Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με έναν ανοιχτό διάλογο πάνω στο “Ψηφιακό Μέλλον της Ευρώπης”, με εκπροσώπους Ελληνικών πολιτικών κομμάτων, με αφορμή τις επικείμενες Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Το πάνελ συνέθεσαν οι: Μαρία – Ωραιοζήλη Κουτσουπιά, υποψήφια ευρωβουλευτής και δικηγόρος (ΝΔ), Γιώργος Καραμέρος, βουλευτής Ανατολικής Αττικής, τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ.Ο και δημοσιογράφος (ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ), Γιάννης Πάζιος, υποψήφιος ευρωβουλευτής και Γραμματέας του τομέα Ψηφιακής Πολιτικής (ΠΑΣΟΚ) και Αντώνης Μπόγρης, υποψήφιος ευρωβουλευτής και Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (Νέα Αριστερά).
Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταβάλλει προσπάθειες περιορισμού των μεγάλων εταιριών, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκει σε επίπεδο νομοθέτησης και χάραξης πολιτικών για την ανάπτυξη ψηφιακών υποδομών, την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, την βιώσιμη, παρεξηγίσιμη και ανθρώπινη ανάπτυξης της Τεχνητής Νοημοσύνης και των Νέων Τεχνολογιών.
View this post on Instagram
Βασικότεροι προβληματισμοί για το μέλλον της Ευρώπης αποτελούν η άνιση πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες, π.χ. για τους ηλικιωμένους, η παραβίαση των προσωπικών δεδομένων, ο ψηφιακός αναλφαβητισμός των ευρωπαίων πολιτών, η έλλειψη γνώσης σχετικά με τα δικαιώματα του ατόμου στον ψηφιακό κόσμο, το μεγάλο κόστος συμμόρφωσης των οργανισμών και επιχειρήσεων καθώς και η απαίτηση ενέργειας και πόρων για τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό.
Όπως όμως τόνισε ο κ. Κωνσταντίνος Μασσέλος, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, « η τεχνολογική ανάπτυξη είναι σημαντικό να αναπτύσσεται με ρυθμούς στους οποίους μπορεί να προσαρμοστεί ο άνθρωπος, να καταστεί ενεργειακά βιώσιμη και να έχει εφαρμογή στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης και όχι στις στρατιωτικές επιχειρήσεις».
Απώτερος στόχος του συνεδρίου είναι η παραγωγή προτάσεων πολιτικής που ανταποκρίνονται στην ελληνική πραγματικότητα και παρουσιάζουν λύσεις για τις τεχνολογικές προκλήσεις της εποχής. Οι προτάσεις που θα προκύψουν από το συνέδριο θα προωθηθούν έπειτα σε εθνικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς χάραξης πολιτικών. Το Digital World Summit Greece, ως ένα από τα 129 μέλη του δικτύου Internet Governance Forum των Ηνωμένων Εθνών, λειτουργεί ως ένας δίαυλος επικοινωνίας που συνδέει την Ελλάδα με τον παγκόσμιο τεχνολογικό χάρτη εξελίξεων.
Συτνομιλώντας με την οργανωτική ομάδα, δήλωσαν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την επιτυχία του πρώτου μας συνεδρίου. «Είδαμε το αποτέλεσμα σχεδόν ενός χρόνου δουλειάς να ανταμείβεται. Η ποικιλομορφία του κοινού που προσήλθε ανέδειξε την εκδήλωση ως έναν κόμβο συνάντησης διαφορετικών επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων, οι οποίες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να γνωρίσουν τη δουλειά μας αλλά και να γνωριστούν μεταξύ τους. Το Digital World Summit Greece ελπίζουμε να αποτελέσει και τα επόμενα χρόνια έναν τρόπο να συμμετέχει το ελληνικό κοινό σε μια ανοιχτή σε όλους πλατφόρμα διαλόγου, όπου οι συζητήσεις που διεξάγονται προάγουν νέες ιδέες και προοπτικές. Επιπλέον, ελπίζουμε πως υπήρξε και ένας τρόπος συνάντησης και γνωριμίας, δωρεάν χωρίς εισιτήριο, για τους διάφορους επαγγελματίες που συμμετείχαν. Ίσως ένα από τα πιο όμορφα στιγμιότυπα που θα κρατήσω φέτος και που μας συγκίνησε πραγματικά ήταν ο φοιτητής που πήρε το αεροπλάνο από την Κρήτη για να παρευρεθεί στο συνέδριο. Η μαζική προσέλευση στο πρώτο μας συνέδριο, επιβεβαιώνει θεωρώ την ανάγκη για συνεχή συνεργασία και επικοινωνία και ενισχύει τη δέσμευσή μας για μελλοντικές εκδηλώσεις που θα συνεχίσουν να εμπνέουν και να συνδέουν το κοινό μας».