«Υπάρχουν δύο πράγματα σε αυτόν τον κόσμο που με κάνουν να πιστεύω στον Θεό: Το σεξ και το μπάσκετ», λέει στο πρώτο επεισόδιο της σειράς «Winning Time: The Rise Of The Lakers Dynasty» του καναλιού HBO ο John C. Reilly.

Ο σπουδαίος καρατερίστας ηθοποιός που έχει εμφανιστεί στο παρελθόν σε ταινίες όπως το «Guardians of the Galaxy», «Χοντρός και Λιγνός», «Step Brothers» και το υπέροχο «Walk Hard: The Dewey Cox Story», υποδύεται τον Jerry Buss, θρυλικό (και μακαρίτη) ιδιοκτήτη των Los Angeles Lakers.

Ο (χημικός στο επάγγελμα) Buss στα τέλη της δεκαετίας του ’70 αγόρασε την ομάδα του ΝΒΑ από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη της και με κάποιους χειρισμούς χειρουργικής ακριβείας κατάφερε όχι μόνο να την κάνει μέσα στα ‘80s (πεντάκις) πρωταθλήτρια του καλύτερου πρωταθλήματος μπάσκετ στον κόσμο, αλλά και να επινοήσει τον όρο «showtime!», δηλαδή το μπάσκετ όχι μόνο ως αυτούσιο άθλημα, αλλά και ως ευρύτερη φαντασμαγορική πανδαισία… χρωμάτων και αισθήσεων γεμάτο μαζορέτες, διαγωνισμούς για τους φιλάθλους κατά την διάρκεια των ημιχρόνων και πολλά ακόμη.

Ο Buss ήταν αυτός που πίστεψε σε μια σειρά από πράγματα, ανθρώπους και καταστάσεις: αρχικά, το 1979 αγνόησε όλους όσοι του έλεγαν να μην αγοράσει έναν φοβερά ταλαντούχο, αλλά ελαφρώς υπερόπτη και ματαιόδοξο, 19χρονο πιτσιρικά, τον Earvin «Magic» Johnson και τον έφερε στο L.A. προκειμένου να του δώσει… τα «κλειδιά» της ομάδας των «Λιμνανθρώπων», δίπλα στον αδιαφιλονίκητο αρχηγό της, τον τεράστιο Kareem Abdul Jabbar.

Κάπως έτσι, ο Buss έφτιαξε την μαγιά για την μπασκετική δυναστεία των Los Angeles Lakers που μονομάχησε με τους Boston Celtics στα γήπεδα του ΝΒΑ από το 1980 μέχρι το 1989.

Έχοντας δει ήδη τα τρία πρώτα (επί συνόλω δέκα) επεισόδια της σειράς, η οποία ξεκίνησε να προβάλλεται στις αρχές Μαρτίου, διαπιστώνουμε με ικανοποίηση ότι ο Adam McKay [γνωστός από τα «The Big Short», «Vice», «Ant-Man», «The Other Guys», «Don’t Look Up», αλλά και την επίσης επιτυχημένη σειρά του HBO «Succession»] κατάφερε να εξελίξει ακόμη περισσότερο αυτό που ξεκίνησε πέρσι με το «The Last Dance» του Jason Hehir στο Netflix, μια σειρά ντοκιμαντέρ με θέμα τον Michael Jordan και τους Chicago Bulls, την οποία είδαν εκατομμύρια θεατές -και, μάλιστα, όχι μόνο όσοι ασχολούνται με το μπάσκετ ή το ΝΒΑ της δεκαετίας του ’80, αλλά άνθρωποι κάθε ηλικίας και φύλου.

Απόδειξη ότι και το «Winning Time: The Rise Of The Lakers Dynasty» εντάσσεται σε αυτό ακριβώς το τηλεοπτικό «ρεύμα» των δραματοποιημένων αθλητικών ντοκιμαντέρ (ή mockumentaries ή πείτε το όπως θέλετε) που κρατούν τον θεατή καθηλωμένο στον καναπέ του χρησιμοποιώντας το μπάσκετ όχι ως επίκεντρο της εξιστόρησης αλλά απλώς ως αφορμή για να μιλήσεις και για πλείστα άλλα κοινωνικά ζητήματα, όπως τον ρατσισμό, την φυλετική βία και τον διαχωρισμό πλούσιων-φτωχών σε μια συγκεκριμένη εποχή (και μια αμερικανική μεγαλούπολη).

Το σενάριο, φυσικά, είναι σπιντάτο και γεμάτο pop culture αναφορές -αποκύημα του εξίσου συναρπαστικού εγκεφάλου του Max Borenstein, σεναριογράφου του «Minority Report», ο οποίος το βάσισε πάνω στο βιβλίο «Showtime: Magic, Kareem, Riley, and the Los Angeles Lakers Dynasty of the 1980s» του Τζεφ Πέρλμαν που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 2014.

Η πραγματική έκπληξη της σειράς, πλην του σεναρίου, είναι ο ε-ξαι-ρε-τι-κός πρωτοεμφανιζόμενος ηθοποιός Quincy Isaiah, ο οποίος ενσαρκώνει τον Magic Johnson. Στο ρόλο του παλιού παίκτη και προπονητή των Lakers Jerry West είναι ο επίσης «χαμαιλέων» Jason Clarke (των «Terminator» και «Zero Dark Thirty»), τον πολυνίκη προπονητή Pat Riley υποδύεται ο Adrien Brody και στον ρόλο του Kareem Abdul-Jabbar είναι ο Solomon Hughes.

Το πραγματικά εκπληκτικό με το casting της σειράς είναι το γεγονός ότι ο ηθοποιός DeVaughn Nixon υποδύεται τον… ίδιο του τον πατέρα, Norm Nixon, εμβληματικό παίκτη των Lakers στην ομάδα της δεκαετίας του ‘80.

Για το τέλος αφήσαμε ένα πολύ ενδιαφέρον παραλειπόμενο της σειράς: το «Winning Time» έγινε η αφορμή για να χαλάσει, μέσα στο 2021, η πολυετής και γερή φιλιά ανάμεσα στον McKey και τον Will Ferrell -μια σχέση ζωής που κρατούσε από την δεκαετία του 1990.

Και αυτό γιατί ο McKey είχε τάξει στον (φανατικό των L.A. Lakers) Ferrell τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Buss, αλλά τελικά προτίμησε τον (κοινό τους φίλο) John C. Reilly χωρίς ποτέ του να ενημερώσει τον πάλαι ποτέ κολλητό του.

Στην πορεία, ο McKey προσπάθησε να επανορθώσει την κατάσταση, επιχειρώντας να επικοινωνήσει μαζί του με διάφορους τρόπους, αλλά ο Ferrell δεν ξαναβγήκε ποτέ στο τηλέφωνο…