Τα τελευταία χρόνια οι επικές ιστορίες φαντασίας πρωταγωνιστούν σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές, με το κοινό να ενθουσιάζεται και να επικροτεί τα υπερμεγέθη budget που δαπανούνται. Η επιδραστικότητα αυτής της «τάσης», επιβεβαιώνεται και με το Sandman (για το οποίο σας μιλήσαμε εδώ) αλλά και με το Witcher. Δύο σειρές που σπάνε ρεκόρ στην streaming πλατφόρμα του Netflix. Και το επόμενο διάστημα, θα γίνουμε θεατές της μεγαλύτερης μάχης που δόθηκε ποτέ στην τηλεόραση.

Στο τηλεοπτικό ρινγκ, απ’ τη μια πλευρά η σειρά “The Lord of the Rings: The Rings of Power” της Amazon Prime και απ’ την άλλη η “House of the Dragon” του HBO. Η αναμέτρηση αυτή, εκτός από την ανάδειξη κάποιου νικητή, θα καθορίσει και το μέλλον των τηλεοπτικών παραγωγών.

Όταν ολοκληρώθηκε το Game of Thrones, η απογοητευτική γεύση που άφησε στους περισσότερους – προσωπικά βρήκα το τέλος εξαιρετικό – ξεσήκωσε το φανατικό κοινό της σειράς και αυτό έφερε ως αποτέλεσμα μια σειρά από άρθρα-κριτικές και απόψεις στα social media, που «έθαβαν» την σκηνοθεσία και, κυρίως, το σενάριο της σειράς.

Το HBO, έχοντας στα χέρια του ένα τεράστιο legacy σαν αυτό που άφησε πίσω του το GoT, έπρεπε κάπως να το διαχειριστεί και να μην το αφήσει να πέσει κάτω, να σπάσει σε χίλια κομμάτια. Τον Οκτώριο του 2019, η έγκριση για τα γυρίσματα του “House of the Dragon”, ήταν με τηλεοπτικούς όρους «αναμενομένη», αφού το “The Rings of Power” της Amazon ήταν ήδη στα σκαριά.

Τον Νοέμβριο του 2017, η Amazon με 250 εκατομμύρια δολάρια, αγόρασε τα δικαιώματα για την τηλεοπτική απόδοση του Lord of The Rings. Το πλάνο αφορούσε πέντε σεζόν, με το συνολικό κόστος της παραγωγής να υπολογίζεται πως θα αγγίξει το ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Η πιο ακριβή τηλεοπτική παραγωγή όλων των εποχών ήταν μια επιθυμία του Jeff Bezos, ο οποίος είναι μεγάλος θαυμαστής του J.R.R. Tolkien [σ.σ. συγγραφέας των βιβλίων Lord of The Rings].

Και οι δύο σειρές έχουν όλες τις προϋποθέσεις για να γνωρίσουν επιτυχία, αλλά το αν θα το καταφέρουν αυτό, δεν εξαρτάται απαραίτητα απ’ την θέαση, αλλά απ’ το διάστημα που θα μπορέσουν τα studio να υποστηρίξουν την χρηματοδότησή τους. Όπως σημείωσαν και οι New York Times, «Οι νέοι επικεφαλής του HBO, έχουν να διαχειριστούν ένα τεράστιο χρέος  53 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ψάχνουν για εξοικονόμηση πόρων. Με άλλα λόγια, το υψηλό κόστος του spin-off για το Game of Thrones, θα πρέπει να αποδώσει καλύτερα [σ.σ. εννοούν απ’ την αρχική σειρά]. Μήπως αυτές οι δύο φαντασμαγορικές σειρές με το τεράστιο budget κριθούν υπερβολικές απ’ τους θεατές;»

Η τηλεόραση εννοείται πως «ζει και πεθάνει» ανάλογα το πόσοι άνθρωποι παρακολουθούν το περιεχόμενο της, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που σειρές με επιτυχία και φανατικό κοινό σταμάτησαν απότομα ή και νωρίτερα απ’ τον προγραμματισμό τους, ενώ κάποιες άλλες συνέχισαν μέχρι το τέλος τους λόγω της «πίστης» στο concept και στην σταθερή χρηματοδότηση.

Αυτή η μάχη, μεταξύ του House of the Dragon με τα 150-200 εκατομμύρια δολάρια ανά σεζόν και του The Rings of Power με τα 465 εκατομμύρια ανά σεζόν, δεν θα διεξαχθεί απαραίτητα στους πίνακες της τηλεθέασης, αλλά θα κριθεί στο πως οι εταιρίες θα μπορέσουν να υποστηρίξουν τις υπερπαραγωγές τους και για πόσο διάστημα. Ο Jeff Bezos μπορεί να κάνει ό,τι θέλει με τα δισεκατομμύρια του, ενώ το HBO όχι.