Το να καταλάβουμε γιατί το Netflix ακυρώνει κάποιες σειρές ενώ κάποιες άλλες τις ανανεώνει μοιάζει με την προσπάθεια πρόβλεψης του καιρού κοιτάζοντας τον ουρανό. Βέβαια, αυτό αφορά εμάς, τους απλούς παρατηρητές των εξελίξεων που στριμάρουμε περιεχόμενο με μανία και λατρεία, γιατί το Netflix αποκλείεται να μην έχει στατιστικά που στοιχειοθετούν τις αποφάσεις του. Ποιος είναι λοιπόν αυτός ο δείκτης που φωτογραφίζει ποια σειρά θα εξαφανιστεί από την πλατφόρμα, ακόμα και αν έχει δημιουργήσει hype, όπως το “1899”;
Όπως επισήμανε το Forbes σε πρόσφατο άρθρο του, ο ευκολότερος τρόπος για να προβλέψει κανείς αν μια σειρά του Netflix θα ανανεωθεί ή θα ακυρωθεί είναι να εξετάσει το ποσοστό ολοκλήρωσής της – ή αλλιώς, τι ποσοστό των ανθρώπων που παρακολούθησαν μια σειρά την ολοκλήρωσαν. Αν το ποσοστό ολοκλήρωσης είναι πάνω από 50%, η σειρά ανανεώνεται. Αν είναι κάτω από το 50%, μπορείτε να μαντέψετε τι θα συμβεί.
Το Netflix δεν μοιράζεται αυτές τις πληροφορίες με το κοινό, αλλά σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Digital i (μέσω του What’s On Netflix), το ποσοστό ολοκλήρωσης του “1899” ήταν μόλις 32%. Το Forbes δημοσίευσε, σε αυτό το πλαίσιο, δημοσίευσε μία λίστα με σειρές και τα ποσοστά ολοκλήρωσής τους:
- Το “Heartstopper” είχε ποσοστό ολοκλήρωσης 73% και ανανεώθηκε
- Το “The Lincoln Lawyer” είχε 56% ποσοστό ολοκλήρωσης και ανανεώθηκε
- Το “Resident Evil” παρέμεινε αρκετό καιρό στο #1, αλλά είχε μόνο 45% ποσοστό ολοκλήρωσης και ακυρώθηκε
- Το “First Kill” είχε 44% ποσοστό ολοκλήρωσης και ακυρώθηκε
- Το “Squid Game” είχε υψηλότατο ποσοστό ολοκλήρωσης 87% και προφανώς ανανεώθηκε
- Το “Arcane” είχε ποσοστό ολοκλήρωσης 60% και ανανεώθηκε
- Το “The Irregulars” είχε 41% ποσοστό ολοκλήρωσης και ακυρώθηκε
- Το “Love Death and Robots” είχε 67% ποσοστό ολοκλήρωσης και ανανεώθηκε
Το πρόβλημα με τα ποσοστά ολοκλήρωσης
Η στρατηγική του Netflix φαίνεται να είναι λογική. Ακόμη και αν μια σειρά φαίνεται να είναι δημοφιλής, γιατί να μπει η πλατφόρμα στον κόπο να πληρώσει για μια δεύτερη σεζόν αν κανείς δεν τελείωσε την πρώτη; Πολλοί άνθρωποι μπορεί να έχουν παρακολουθήσει το “1899” και άλλες σειρές που κόπηκαν “άδοξα”, αλλά λιγότεροι από το 1/3 από αυτούς έμειναν μέχρι το τελευταίο επεισόδιο.
Αλλά αυτό δεν ισχύει για όλες τις σειρές. Ορισμένες από τις πιο επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές όλων των εποχών χρειάστηκαν αρκετές σεζόν για να φτάσουν στο ζενίθ τους και να βρουν ένα ευρύ κοινό. Το “The Office” και το “Parks and Rec” δυσκολεύτηκαν να βρουν τη δυναμική στις πρώτες σεζόν, αλλά μετά από κάποιες διορθώσεις, έγιναν δύο από τις πιο επιτυχημένες κωμικές σειρές όλων των εποχών – και βοήθησαν στην αρχική ανάπτυξη του Netflix πριν το NBC διεκδικήσει τις σειρές για τη δική του υπηρεσία streaming, το Peacock.
Το ίδιο ισχύει και για το “Breaking Bad”, ένα από τα λαμπερά αστέρια της χρυσής εποχής της τηλεόρασης. Ενώ η σειρά του AMC ήταν μια «πρώιμη επιτυχία» για τους κριτικούς, χρειάστηκαν χρόνια για να αγαπηθεί από ένα ευρύτερο κοινό. Και όταν το έκανε, αυτό συνέβη εν μέρει επειδή το Netflix έκανε την παρακολούθησή του πιο “εύκολη” μέσω της πλατφόρμας του.
Θα λέγαμε πως η τρέχουσα στρατηγική του Netflix είναι κάπως κοντόφθαλμη λαμβάνοντας βιαστικές αποφάσεις, αφού φαίνεται – αυτή την στιγμή τουλάχιστον – πως δεν πιστεύει ότι ένα περιεχόμενο χρειάζεται κάποιον εύλογο χρόνο για να αγαπηθεί από το κοινό και να διαδοθεί η αξία του, έστω στόμα προς στόμα.
Δεν γνωρίζουμε αν το “1899” θα ήταν το επόμενο “Breaking Bad” ή το επόμενο “Lost”, αλλά τώρα δεν θα το μάθουμε ποτέ. Και έτσι δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε πόσες άλλες σειρές δεν πρόλαβαν να ολοκληρωθούν εξαιτίας κάποιων ευτελών ποσοστών.
Με πληροφορίες από Inverse