Στην Ικαρία και σε τέσσερα ακόμη μέρη του πλανήτη, από την Ιαπωνία μέχρι την Ιταλία, ψάχνει ο παρουσιαστής του νέου ντοκιμαντέρ “Blue Zones” του Netflix, προκειμένου να βρει τα μυστικά της μακροζωΐας.
Ο όρος «Blue Zones (Μπλε Ζώνες)» προήλθε από την εργασία των Gianni Pes και Michel Poulain, η οποία περιγράφεται στο Journal of Experimental Gerontology.
Όταν οι δυο ερευνητές διαπίστωσαν ότι στη Σαρδηνία ζει ο μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων που έχουν συμπληρώσει τα 100 χρόνια ζωής, αποφάσισαν να σχεδιάσουν ομόκεντρους μπλε κύκλους στον παγκόσμιο χάρτη, βάσει των περιοχών που χαρακτηρίζονται από μεγάλη μακροζωία.
Έτσι, βασισμένος σε αυτή την εργασία, ο Dan Buettner, ο οποίος είναι συνεργάτης του National Geographic και συγγραφέας πολλών best sellers των New York Times, εντόπισε πέντε σημεία σε όλο τον κόσμο με εντυπωσιακή μακροζωία και τα ονόμασε «Μπλε Ζώνες».
Ο Μπούτνερ ταξιδεύει λοιπόν σε πέντε μέρη της υφηλίου όπου οι κάτοικοι ζουν για σχεδόν 100 χρόνια (ή και παραπάνω).
Ο Μπούτνερ γνώρισε από κοντά τους χαλαρούς ρυθμούς της Ικαρίας. Είδε ότι κανείς από τους ντόπιους δεν βιάζεται όπως επίσης το ότι τρώνε πολλά και μικρά γεύματα. Αυτό είναι και ένα από τα μυστικά της μακροζωίας τους σε συνάρτηση πάντα με τη διατροφή τους, η οποία μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τον Πράμνειο οίνο -ένα δυνατό κόκκινο κρασί-, πίτες, κατσικίσιο τυρί, αγριοκάτσικα ελεύθερης βοσκής, που ζουν στα βουνά του νησιού και το κρέας τους έχει ελάχιστο λίπος και φρέσκα ψάρια.
Οι άλλες 4 περιοχές – πλην της Ικαρίας – που επισκέφτηκε ο Νταν Μπούτνερ αναζητώντας τα μυστικά για μακροζωΐα είναι η Loma Linda των ΗΠΑ, η Nicoya της Κόστα Ρίκα, η Σαρδηνία της Ιταλίας και η Okinawa της Ιαπωνίας.
Το ντοκιμαντέρ ξεκίνησε ήδη στο Netflix από χθες, 30 Αυγούστου.
Οι επιστήμονες ονομάζουν “Blue Zones” τα μέρη του κόσμου όπου οι άνθρωποι έχουν εξαιρετικά μεγάλο προσδόκιμο ζωής.
Ένα προσδόκιμο ζωής που επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως τη διατροφή, το περιβάλλον και την σωματική άσκηση.
Ας δούμε όμως τι τρώνε συνήθως οι άνθρωποι σε αυτές τις Μπλε Ζώνες:
Οκινάουα, Ιαπωνία: Η διατροφή της Οκινάουα είναι φυτική, με μεγάλη έμφαση στις γλυκοπατάτες, τα λαχανικά και τα όσπρια. Καταναλώνουν επίσης μικρές ποσότητες ψαριών και κρέατος και πίνουν πολύ πράσινο τσάι.
Σαρδηνία, Ιταλία: Η διατροφή της Σαρδηνίας χαρακτηρίζεται από μεγάλες ποσότητες δημητριακών ολικής αλέσεως, οσπρίων, λαχανικών, φρούτων, ξηρών καρπών και ελαιόλαδου.
Nicoya, Κόστα Ρίκα: Βασίζεται σε φασόλια, τορτίγιες καλαμποκιού, φρούτα και λαχανικά, με μικρές ποσότητες κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Πίνουν επίσης πολλά αφεψήματα από φυτικά βότανα.
Ικαρία, Ελλάδα: Είναι πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο. Καταναλώνουν επίσης μέτριες ποσότητες ψαριών, μικρές ποσότητες κρέατος και πίνουν αφεψήματα που παρασκευάζονται από τοπικά βότανα.
Loma Linda, Καλιφόρνια, ΗΠΑ: Η διατροφή τους είναι κυρίως χορτοφαγική, με έμφαση στην κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως, οσπρίων, φρούτων και λαχανικών.
Συνολικά, οι δίαιτες στις Μπλε Ζώνες είναι σε μεγάλο βαθμό φυτικές, με μια ποικιλία τροφών πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που υποβάλλονται σε ελάχιστη επεξεργασία. Αυτές οι δίαιτες είναι γενικά χαμηλές σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά και πλούσιες σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και άλλα φυτοθρεπτικά συστατικά.
Πολλοί ερευνητές και ειδικοί στον τομέα της υγείας έχουν μελετήσει τις Μπλε Ζώνες για να κατανοήσουν καλύτερα τους παράγοντες που συμβάλλουν στην υγιή γήρανση και να αναπτύξουν παρεμβάσεις για τη βελτίωση της υγείας και της μακροζωίας και σε άλλες περιοχές.
Η διατροφή φυσικά από μόνη της δεν είναι ο μόνος παράγοντας που σχετίζεται με υψηλό προσδόκιμο ζωής, καταλήγουν οι καθηγήτριες. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που κατοικούν σε κοινότητες όπου η μακροζωία είναι συνηθισμένη, έχουν συνήθως ισχυρούς δεσμούς με τους φίλους και την οικογένεια, αίσθηση κάποιου σκοπού έξω από τον εαυτό τους και θετική προοπτική για τη ζωή, συμμετέχουν σε υψηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και περνούν πολύ χρόνο έξω από το σπίτι, με την κηπουρική, τη γεωργία ή τη συναναστροφή με άλλα άτομα στις κοινότητές τους.