Με φόντο τη Νέα Υόρκη του ’80, το “Eric” έχει καταφέρει να κερδίσει τους θεατές του Netflix από το πρώτο δεκαήμερο προβολής του και ο λόγος δεν είναι μόνο η εξαφάνιση του εννιάχρονου Edgar, η οποία είναι ο βασικός άξονας της ιστορίας.

Στο συγκινητικό θρίλερ της Abi Morgan, παρακολουθούμε τον Vincent, έναν κορυφαίο κουκλοπαίκτη της Νέας Υόρκης και δημιουργό της παιδικής τηλεοπτικής εκπομπής “Good Day Sunshine” να είναι καταρακωμένος από την εξαφάνιση του γιου του, Edgar. Κατά τη διάρκεια των απεγνωσμένων αναζητήσεών του, χάνει τον εαυτό του, αποξενώνεται από τη γυναίκα του, Cassie και καθώς βρισκόταν σε μία κατάσταση απόγνωσης-τρέλας το μυαλό του για τον βοηθήσει του βρήκε έναν σύμμαχο, τον Eric, μία εριστική μαριονέτα-μπαμπούλα που είχε εντοπίσει σε ζωγραφιές του γιου του.

Αν δεν σας έχουμε πείσει ακόμα να τρέξετε μέχρι τον καναπέ και να πατήσετε το “play”, ίσως το καταφέρουν οι ακόλουθοι 6 λόγοι. Πρώτα όμως αξίζει να δείτε το τρέιλερ.

Είναι μίνι σειρά

Το “Eric” έχει μόλις 6 επεισόδια διάρκειας περίπου 55 λεπτών, γεγονός που την καθιστά ιδανική αν θέλετε να κάνετε ένα διήμερο binge watching. Ειδικά αν έχετε διάθεση για θρίλερ αυτή η σειρά-σφηνάκι είναι για εσάς.

Η ιστορία είναι πολύπλευρη

Στα έξι επεισόδια, η σειρά παρουσιάζει τις παγίδες του εθισμού, πως επηρεάζουν τα ψυχολογικά τραύματα τη ζωή -βλέπουμε στην πράξη πώς συμβαίνει το «δεν θέλω να κάνω στο παιδί μου ό,τι μου έκαναν οι γονείς μου» και ταυτόχρονα παρακολουθούμε πως η συζυγική κατάρρευση οδηγεί στην απιστία, την ανοιχτή πληγή των αστέγων, τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και τον φυλετικό διαχωρισμό, ο οποίος ακόμα συντηρείται στις Η.Π.Α.

Τόσο οι κύριοι, όσο και οι δευτερεύοντες χαρακτήρες έχουν τη δική τους ηθική που παίζει μεγάλο ρόλο στις εξελίξεις της υπόθεσης της εξαφάνισης του Edgar και επίσης είναι φοβερά ενδιαφέροντες.

Παίζει ο Benedict Cumberbatch

Ο ηθοποιός με την χαρακτηριστική φωνή και τις εξαιρετικές υποκριτικές ικανότητες έχει ξεχωρίσει από τους συναδέλφους της γενιάς και αποτελεί από μόνος του έναν πολύ καλό λόγο για να δει κάποιος το “Eric”. Ο Cumberbatch φέρνει στην επιφάνεια όλα τα τραύματα του χαρακτήρα του, Vincent, ο οποίος ως παιδί ήταν παραμελημένος από τον πατέρα του, γεγονός που τον έκανε εσωστρεφή και τον οδήγησε στα ναρκωτικά και το αλκοόλ.

Μη μπορώντας να διαχειριστεί τα δικά του τραύματα, γίνεται το ίδιο τοξικός με τον πατέρα του και τελικά τραυματίζει ψυχικά και αυτός το παιδί του. Η ερμηνεία του Cumberbatch, ο οποίος μας δείχνει όλο το εύρος της αυτοκαταστροφικότητας του χαρακτήρα που διαλύει και τους άλλους στο πέρασμά του, σίγουρα πρέπει να βραβευτεί. Ο ίδιος κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων συνδέθηκε βαθιά με τον χαρακτήρα και την ιστορία, τόσο που στο τέλος τους συγκινήθηκε και έκλαψε σε μία από τις τελευταίες μέρες γυρισμάτων στη Νέα Υόρκη όταν έβαλε το κουστούμι του μπαμπούλα Eric, όπως αποκάλυψε ο ίδιος στο Yahoo.

Το υπόλοιπο καστ είναι επίσης εξαιρετικό

Οι ερμηνείες των υπόλοιπων πρωταγωνιστών είναι επίσης εξαιρετικές. Η Gaby Hoffmann στον ρόλο της Cassie, παρουσίασε με μαεστρία μία μητέρα που δεν έχασε μόνο το παιδί της αλλά και έναν σύζυγο ο οποίος αρνιόταν να συνδεθεί μαζί της. Ο φόβος και η αγωνία της επανεγγράφονταν συνεχώς και γι’ αυτό αποτελεί μέρος της επιτυχίας της σειράς-θρίλερ.

Ο McKinley Belcher III ως ντετέκτιβ Michael Ledroit που έχει αναλάβει την υπόθεση εξαφάνισης του Edgar, αποθεώθηκε από την Guardian: «είναι μία αθόρυβα επιβλητική παρουσία, η επιτομή του ήρεμου επαγγελματισμού. Ταυτόχρονα η οργή όλων των ειδών παλλόταν από κάτω, ενώ όταν γυρνούσε στο σπίτι μεταμορφωνόταν σε έναν στοργικό, αφοσιωμένο και γεμάτο αγάπη σύντροφο –που είχε και θλίψη για το τι επιφυλάσσει το μέλλον για τον άρρωστο σύντροφό του».

Δημιουργός του “Eric” είναι η Abi Morgan

Το σενάριο είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία μιας σειράς και αυτός -μαζί τον Benedict Cumberbatch- είναι ο βασικός λόγος που η σειρά βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην πεντάδα του Netflix. Η βραβευμένη με BAFTA για το “Sex Traffic” και με Primetime Emmy για το “The Hour”, Abi Morgan έχει αποδείξει από την μέχρι τώρα πορεία της ότι είναι μία δημιουργός επιτυχιών στις οποίες καταγράφει τον παλμό των κοινωνικοπολιτικών γεγονότων και καταφέρνει να ανοίξει διάλογο για καίρια ζητήματα. Η ίδια σε συνέντευξή της στο Collider λέει «σε αυτούς τους πραγματικά σκοτεινούς καιρούς, ήθελα να αφήσω στο κοινό μια αίσθηση ελπίδας».

Είναι γεμάτο αντιθέσεις

Η σειρά έχει ένα δυνατό rollercoaster συναισθημάτων που μας κρατάει καθηλωμένους στον καναπέ μας αναμένοντας με αγωνία να δούμε τι θα συμβεί στην επόμενη σκηνή. Αν και το κεντρικό συναίσθημα είναι αγωνία για την εξαφάνιση του Edgar, τα δευτερεύοντα δημιουργούν ελπίδα, σασπένς, συμπόνια και από τα πρώτα επεισόδια συναισθανόμαστε την αγωνία όχι μόνο των γονιών, αλλά και του αστυνομικού Michael Ledroit (McKinley Belcher III) ο οποίος παράλληλα προσπαθεί να εντοπίσει τον εξαφανισμένο εννιάχρονο, να ξεσκεπάσει το κύκλωμα εμπορίας ανηλίκων με σκοπό το σεξ στο Lux και να κρατήσει κρυφή τη σεξουαλική του ταυτότητα.

Βέβαια, εκτός από τις συναισθηματικές και τις σεξουαλικές αντιθέσεις, υπάρχουν οι φυλετικές και οι ταξικές. Εκτός από την εξαφάνιση του εννιάχρονου Edgar, παρακολουθούμε και τις εξελίξεις στην εξαφάνιση του 14χρονου μαύρου παιδιού, Marlon Rochelle, ο οποίος αγνοείται 11 μήνες. Ο φυλετικός διαχωρισμός και η δύναμη του λευκού προνομίου εντοπίζονται στα περισσότερα επεισόδια της σειράς καταδεικνύοντας την αναγκαιότητα της κοινωνικής ισότητας.