Σήμερα δεν θα αναφερθούμε στα “Φιλαράκια“, στο “The Office” ή στο “Seinfeld“, υποθέτουμε ότι οι περισσότεροι από εσάς θα έχετε δει τις τηλεοπτικές σειρές που έχουν αφήσει ιστορία στην ποπ κουλτούρα. Όμως υπάρχουν μερικές σειρές – διαμάντια, οι οποίες έγιναν λατρεία για πολλούς, αλλά ωστόσο δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμη όσο θα έπρεπε. Ή όσο πραγματικά τους αξίζει.

Φτιάξαμε μία λίστα με τις αγαπημένες μας cult σειρές, οι οποίες άφησαν ένα ξεχωριστό αποτύπωμα στο τηλεοπτικό σύμπαν και πρέπει άμεσα να τις προσθέσετε στη λίστα σας. Πάμε να τις δούμε!

Dark (2017 – 2020)

Το “Dark” έχει ανακηρυχθεί από πολλούς η πιο χαοτική σειρά του Netflix και εμείς δεν μπορούμε να διαφωνήσουμε. Από τα πρώτα επεισόδια, είναι απαραίτητο να κρατήσετε σημειώσεις ώστε να καταφέρετε κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης να βρείτε την άκρη του νήματος της ιστορίας και να κατανοήσετε τι συμβαίνει στη πάντα συννεφιασμένη πόλη Winden.

Ένας πατέρας αυτοκτονεί αφήνοντας μόνο ένα γράμμα, ένας μαθητής χάνεται, η αστυνομία βρίσκει το πτώμα ενός αγνώστου ταυτότητας παιδιού και ναι, υπάρχει μια σπηλιά όπου οι άνθρωποι μπορούν να ταξιδέψουν στο χρόνο. Η θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν περνάει σε ένα στάδιο που ίσως ο φυσικός δεν είχε φανταστεί ποτέ του. Κάθε σημείο της χρονικής ύπαρξης των ανθρώπων έχει επαναληφθεί στο παρελθόν και το μέλλον. Αυτό που ζουν το Νοέμβριο του 2019 οι κάτοικοι του Winden, το έχουν ζήσει 33 χρόνια πριν και το ζουν οι εαυτοί τους 25 χρόνια αργότερα και το κοινό, παρόλο που ένιωθε συνεχώς μπερδεμένο, δεν μπορούσε να σταματήσει να το βλέπει, όπως κι εμείς άλλωστε.

Fringe (2008 – 2013)

Όσοι έχει δει τα X-Files, Twilight και Lost, ίσως έχετε δει και το Fringe, αν όχι, μάλλον πρέπει να το προσθέσετε στη λίστα σας. Αν και η σειρά ξεκινάει χλιαρά και με λίγο πεσμένο ρυθμό, τα πράγματα αλλάζουν από τη δεύτερη σεζόν και μετά. Μία μικρή ομάδα του FBI, με μία πράκτορα, έναν επιστήμονα και τον γιο του, ερευνά μία σειρά από ανεξήγητα περιστατικά που σχετίζονται με ένα παράλληλο σύμπαν. Όμως για να τα διαλευκάνουν δεν χρησιμοποιούν συνηθισμένες τακτικές. Άλλωστε δεν πρόκειται για συνηθισμένες υποθέσεις. Η επιστήμη του περιθωρίου αποδεικνύεται αρκετά αποτελεσματική στο Fringe.

Σε κάθε σεζόν, υπάρχει η απειλή ενός παράλληλου σύμπαντος που πρόκειται να συντριβεί με το δικό μας, όμως το κοινό της σειράς όχι μόνο δε φοβήθηκε, αλλά πολλαπλασιαζόταν συνεχώς και έγινε μία από τις πιο επιτυχημένες σειρές της Fox. Οι παραλλαγές και οι συνδυασμοί των συμπάντων ήταν δεκάδες, και το καθένα από αυτά είχε μία ξεχωριστή ταυτότητα και το δικό του “fringe event”, που τελικά ποτέ δεν κατάφερνε να αγγίξει το δικό μας σύμπαν. Μετά το “Fringe” δεν ήρθε το χάος. Αντίθετα, αυτός ο τρελός και πολύ συναισθηματικός κόσμος συνέχισε με δύο σειρές comics, ένα παιχνίδι εναλλακτικής πραγματικότητας και τρία μυθιστορήματα.

Halt and Catch Fire (2014 – 2017)

Όποιος μεγάλωσε στη δεκαετία του ’80 ή του ’90 και έχει νοσταλγία για old school PC παιχνίδια ή έχει κάνει μαθήματα προγραμματισμού σε απαρχαιωμένους υπολογιστές, πρέπει να παρακολουθήσει το “Halt and Catch Fire”. Δημιουργημένο από τους Christopher Cantwell και Christopher C. Rogers, η πλοκή ξεκινά στο Τέξας τη δεκαετία του 1980 στη μικρή εταιρεία ηλεκτρονικών Cardiff Electric. Mια ομάδα μηχανικών με επικεφαλής τον επιχειρηματία Joe MacMillan (Lee Pace), και με τη βοήθεια του Gordon Clarke (Scoot McNairy), του προγραμματιστή Cameron Howe (Mackenzie Davis) προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν οικιακό υπολογιστή για να ανταγωνιστούν τους γίγαντες της βιομηχανίας εκείνης της εποχής και η πορεία τους είναι θεαματική.

Η σειρά καταγράφει τις πρώτες μέρες της πληροφορικής μέχρι την ανάπτυξη του Διαδικτύου, σε μια εποχή που οποιαδήποτε καινοτομία μπορεί να σήμαινε μόνο δύο πράγματα: εξαιρετική επιτυχία ή τεράστια αποτυχία. Ακόμα κι αν δεν σας ενδιαφέρει η ιστορία των υπολογιστών και του διαδικτύου, από τα πρώτα επεισόδια πιστεύουμε ότι θα συνδεθείτε με τους αληθινούς και με τις γοητευτικές αδυναμίες χαρακτήρες και προφανώς θα είναι αδύνατο να εγκαταλείψετε την cult σειρά που είναι άκρως κατάλληλη για binge watching.

Hannibal (2013 – 2015)

Ένα πρέπον τέλος δεν έχει μπει ακόμα στο “Hannibal “μετά τη (σχεδόν) βίαιη διακοπή του πριν 9 χρόνια. Πληροφορίες λένε ότι μπορεί να υπάρξει νέα σεζόν, αλλά μέχρι (και αν) κυκλοφορήσει, όσοι δεν έχετε δει τον πιο αγαπητό τηλεοπτικό κανίβαλο, ε, πρέπει να το κάνετε. Η σειρά βασίζεται στον κόσμο που έχει χτίσει ο συγγραφέας Thomas Harris και έφερε στην ζωή τον Dr. Hannibal Lecter. Η σειρά εστιάζει στον Will Graham ένα καθηγητή ειδικό στην μελέτη Serial Killers και με ένα ξεχωριστό ταλέντο: αναβιώνει το έγκλημα στο μυαλό του και να καταλαβαίνει τα κίνητρα και της κινήσεις του θύτη. Σύντομα συναντάει τον Hannibal και η σχέση εξελίσσεται σε ένα παιχνίδι ψυχολογίας, το οποίο απέκτησε φανατικούς θαυμαστές: τους Fannibals, ενώ συνεχίζει να μετράει χιλιάδες θαυμαστές ανά τον κόσμο. Ίσως είστε ο επόμενος (θαυμαστής).

The IT Crowd (2006 – 2013)

Τι λείπει από τη λίστα μέχρι τώρα; Μία κωμωδία. Η sitcom σειρά που γυρίστηκε παρουσία κοινού με τρεις μόνο κάμερες, κατάφερε να αναβιώσει τον παλμό σειρών όπως το “Seinfeld”. Το “IT Crowd”, με πρωταγωνιστές τους Chris O’Dowd (Bridesmaids), Richard Ayoade και Katherine Parkinson, ακολουθεί μία ομάδα IT που εργάζεται και δουλεύει στο μουχλιασμένο υπόγειο μιας βρετανικής εταιρείας, το οποίο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη πολυτελή κατάσταση που επικρατεί στους υπόλοιπους ορόφους.

Το κοινό δεν αγάπησε μόνο τους έξυπνους διαλόγους, αλλά και τους ξεχωριστούς χαρακτήρες της σειράς. Μία ιδιοφυΐα, ένας ντροπαλός τύπος και μία άσχετη με το IT είναι πολύ πιο αστείοι απ’ όσο μπορεί κάποιος να φανταστεί και αν τους δώσετε μία ευκαιρία ίσως γίνουν οι νέοι τηλεοπτικοί σας φίλοι. Το κοινό πάντως τους λάτρεψε!

The Mighty Boosh (2004 – 2007)

Τι συμβαίνει όταν κάποιοι Βρετανοί κωμικοί αποφασίζουν να δημιουργήσουν μία σειρά; Οι θαυμαστές του βρετανικού χιούμορ αναπόφευκτα τη λατρεύουν. Αυτό συνέβη και με το “The Mighty Boosh” που έχει έναν μοναδικό και εκρηκτικό χιουμοριστικό συνδυασμό: τον Noel Fielding και τον Julian Barratt -ο τελευταίος ήταν ο απαγωγέας που μαχαιρώνει η Jodie Comer στην πιο πρόσφατη σεζόν του “Killing Eve”. Το τηλεοπτικό σόου “γεννήθηκε” από τους Cult of Boosh, έναν βρετανικό κωμικό θίασο, γνωστός για τις stand-up παραστάσεις του και τις περιοδείες του Fielding και του Barratt.

Κάθε σεζόν έχει και διαφορετικό θέμα και αυτό την καθιστά ξεχωριστή στις καρδιές του κοινού: Η πρώτη σεζόν διαδραματίζεται σε έναν ζωολογικό κήπο, η δεύτερη σε ένα διαμέρισμα και η τρίτη σε ένα κατάστημα μεταχειρισμένων στο Dalston που ονομάζεται “Nabootique”. Οι καταστάσεις που περιπλέκονται συνεχώς σε συνδυασμό με το ακαταμάχητο σουρεαλιστικό χιούμορ των πρωταγωνιστών, μάγεψαν τους θαυμαστές οι οποίοι θέλουν να βλέπουν τη σειρά ξανά και ξανά με την πρώτη ευκαιρία, όπως λένε στο Reddit.

Party Down (2009 – 2010)

Επίδοξοι ηθοποιοί που ελπίζουν σε μία καριέρα στο Χόλιγουντ, τελικά καταλήγουν να κάνουν καριέρα στο catering και να συνθέτουν μία ξεκαρδιστική sitcom σειρά. Το “Party Down” σατιρίζει εξαιρετικά τη βιομηχανία του θεάματος μέσα από πολύ έξυπνες αναπαραστάσεις καταστάσεων που μας κάνουν να γελάμε συνεχώς στον καναπέ μας. Αν και τα πάρτι που δουλεύουν οι Adam Scott, Lizzy Caplan, Martin Starr και Ryan Hansen είναι πολυτελή και διασκεδαστικά, η δυστυχία τους είναι κάτι παραπάνω από αισθητή, γεγονός που ενισχύει την κωμικότητα της σειράς.

Twin Peaks (1990 – 1991)

Η αστυνομική σειρά μυστηρίου των Mark Frost και David Lynch για πολλούς δεν έχει εκτιμηθεί όσο θα έπρεπε. Ίσως φταίει που και αυτή διακόπηκε απότομα το 1991. Κάποιοι λένε ότι αν δεν ήταν το “Twin Peaks”, δεν θα υπήρχαν οι “Mad Men” ή το “Breaking Bad”, εμείς απλά θα πούμε ότι θα πρέπει να βάλετε οπωσδήποτε αυτή τη σειρά στη λίστα σας. Ένας ειδικός πράκτορας προσπαθώντας να εξιχνιάσει το φόνο ενός εφήβου, συναντά αρκετούς περίεργους τύπους που δημιουργούν μία ανατριχιαστική αίσθηση τρόμου, η οποία ενισχύεται από τη χαρακτηριστική κινηματογράφηση του Lynch και την ατμοσφαιρική μουσική επένδυση με την αγωνία μας να χτυπάει κόκκινο.

Veronica Mars (2004 – 2007)

Υπάρχει κάτι πιο cult από ένα όνομα που έχει δημιουργηθεί για να ξεχωρίζει κάποιος χαρακτήρας; «Όχι» θα απαντήσουμε εμείς, πόσο μάλλον αν το όνομα είναι Marshmallows. Ναι, έτσι αποκαλούν την κεντρική ηρωίδα της σειράς, την Veronica Mars (Kristen Bell), μία ερασιτέχνη ιδιωτική ντετέκτιβ που παράλληλα είναι και μαθήτρια. Παρά το νεαρό της ηλικίας της σε κάθε αυτοτελές επεισόδιο καταφέρνει να λύσει και από μία υπόθεση.

Η σειρά αν και είχε ιδιαίτερη απήχηση από το πρώτο κιόλας επεισόδιο (2,5 εκατ. θεατές) και συγκαταλέχθηκε σε πολλές κορυφαίες λίστες τηλεοπτικών σειρών και στη συνέχεια απέσπασε αρκετά βραβεία και υποψηφιότητες, μετά το τέλος της τρίτης σεζόν διακόπηκε (ναι και αυτή). Πάλι καλά, μετά από απαίτηση του κοινού κυκλοφόρησε η τέταρτη σεζόν το 2019 στο Hulu και σας περιμένει να την απολαύσετε.

 

Lie to Me (2009 – 2011)

Ο Tim Roth στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Δρ. Carl Lightman, ενός από τους κορυφαίους ειδικούς στην εξαπάτηση ανά τον κόσμο, που μελετά τις εκφράσεις του προσώπου και την ακούσια γλώσσα του σώματος, ανακαλύπτει όχι μόνο αν λέει κάποιος ψέματα, αλλά και για ποιον λόγο. Ο Δρ. Cal Lightman και οι συνάδελφοί του στο The Lightman Group παίρνουν κυρίως αναθέσεις από τρίτους και βοηθούν στις έρευνες, κάνοντας χρήση της εφαρμοσμένης ψυχολογίας: ερμηνεία μικροεκφράσεων, μέσω του συστήματος κωδικοποίησης δράσης προσώπου και γλώσσα του σώματος. Μόνο έτσι καταφέρνουν να φτάσουν στην αλήθεια.

Βασισμένη στις πραγματικές επιστημονικές ανακαλύψεις του Δρ. Paul Ekman, ειδικού στις εκφράσεις του προσώπου και ομότιμου καθηγητή ψυχολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, καθώς και συμβούλου σε αστυνομικές υποθέσεις, δεν θα πούμε ψέματα, η σειρά απέκτησε εξαιρετικά γρήγορα θαυμαστές απ’ όλο τον κόσμο. Παρόλη την επιτυχία και τη λατρεία του κοινού, η Fox ακύρωσε το “Lie to Me” μετά από τρεις σεζόν και μάλλον δεν θα επιστρέψει -τουλάχιστον σύντομα.