Όλο τον χρόνο οι κάτοικοι της Αθήνας είναι προνομιούχοι όσον αφορά τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που μπορούν να παρακολουθήσουν. Όλο τον μήνα εκτός από έναν μήνα: τον Αύγουστο.
Τον Αύγουστο η πρωτεύουσα νεκρώνει, σχεδόν, όσον αφορά την πολιτιστική της ζωή και είναι η ευκαιρία για τους κατοίκους της υπόλοιπης Ελλάδας να γίνουν αυτοί το κυρίως κοινό των πολιτιστικών δρώμενων. Απ’ την άλλη πέρα απ’ τους ντόπιους είναι και οι Αθηναίοι αλλά και οι τουρίστες από τον υπόλοιπο κόσμο που μπορούν να παρακολουθήσουν παραστάσεις, συναυλίες και να επισκεφτούν εικαστικές εκθέσεις που ξεχωρίζουν.
Είναι μια πολιτιστική άνοιξη εν μέσω καλοκαιριού και οι εκδηλώσεις είναι τόσες που είναι αδύνατον να συμπεριληφθούν σε ένα μόνο άρθρο. Σταχυολογήσαμε όμως κάποιες εξαιρετικές προτάσεις και σας τις παρουσιάζουμε:
Η παράσταση χορού «Αποτύπωμα» διαπραγματεύεται τις εννοιολογικές διαστάσεις του ξεριζωμού, της αποδοχής, της ενσωμάτωσης και κατ’ επέκταση του σεβασμού της διαφορετικότητας. Πώς θα ήταν η ζωή αν δεχόμασταν τα βιώματα του διπλανού μας; Πού βασίζεται ο φόβος μας για το άλλο, το ξένο; Ο φόβος του διαφορετικού και του αγνώστου αποτελεί τον καταλύτη μιας ψυχολογικής διαδικασίας που στηρίζεται στην αρχή της ομοιότητας. Οι όμοιοι μ’ εμάς ανήκουν στην ίδια ομάδα και επομένως είναι ακίνδυνοι. Αλλά αυτή η στιγμή του κινδύνου, αυτές οι συναντήσεις δομούν την προσωπικότητα του ανθρώπου, εκεί που υπερβαίνει τον φόβο του, αφήνει την αγέλη και διερευνά τη ζωή σύμφωνα με τις αισθήσεις του. Σε αυτές τις συναντήσεις αναδύεται ο αυθεντικός εαυτός. Συντελεστές της παράστασης που παρουσιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας (11.08) είναι η Χριστίνα (Αριάνθη) Μερτζάνη (Χορογραφία, Επιμέλεια κοστουμιών), η Ειρήνη Δαμιανίδου (Βοηθός χορογράφου), ο Μηνάς Εμμανουήλ (Μουσική, σχεδιασμός ήχου) και ο δραματουργός Τάσος Ράτζος.
Το νέο έργο της Wendy Beckett «Σαπφώ» μπορείτε να απολαύσετε αυτό τον Αύγουστο στην Ύδρα (11/08 ), στην Άνδρο (22/08), στους Δελφούς (27/08). Η ίδια είπε στο olafaq.gr «Νομίζω ότι όλοι θα πρέπει να μάθουμε περισσότερα για αυτή την υπέροχη ποιήτρια και να εξερευνήσουμε τι είναι εκείνο που μας γοητεύει τόσο σε αυτήν. Φαίνεται ότι αυτή η γυναίκα είναι κομμάτι της ζωής μας, είτε σε πραγματικό επίπεδο είτε σε φαντασιακό. Το έργο που έγραψα επικεντρώνεται στους έρωτες της Σαπφώς και στην ενασχόλησή της με τα κοινά».
To Ίδρυμα Schwarz παρουσιάζει την ομαδική έκθεση HANDMADE: Για τις κοινωνικές διαστάσεις της χειροτεχνίας στο Art Space Pythagorion στη Σάμο, σε επιμέλεια της Κατερίνας Γρέγου. Η έκθεση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του ΕΜΣΤ | Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα. Συμμετέχουν 10 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και περιλαμβάνονται και έργα από τη συλλογή του Μουσείου. Η έκθεση σηματοδοτεί μια νέα συνέργεια μεταξύ των δύο φορέων, στα πλαίσιο της πολιτικής του Ιδρύματος Schwarz να επισυνάπτει συνεργασίες με φορείς και οργανισμούς του εσωτερικού και του εξωτερικού, αλλά και της νέας πολιτικής του ΕΜΣΤ, που έχει ως στόχο να συμβάλλει στην περαιτέρω διάδοση του σύγχρονου εικαστικού πολιτισμού και να εκθέτει έργα της συλλογής του εκτός των τειχών του και εκτός της πρωτεύουσας. Από τις 5 Αυγούστου μέχρι και τις 25 Σεπτεμβρίου.
Γραμμένη λίγο μετά τη συντριπτική ήττα των Αθηναίων στη Σικελική Εκστρατεία, η «Ελένη» του Ευριπίδη διακρίνεται, ως έργο, τόσο για τον αντιπολεμικό χαρακτήρα του όσο και για την ανάδειξη αρετών όπως η δύναμη του όρκου και η ευφυΐα, που προσωποποιούνται στη μορφή της κεντρικής ηρωίδας. Αντλώντας από την εκδοχή του μύθου που δημιούργησε ο λυρικός ποιητής Στησίχορος και όχι από την ομηρική, ο Ευριπίδης παρουσιάζει τον Τρωικό Πόλεμο σαν μια σφαγή που έγινε χάριν ενός «ειδώλου» και όχι μιας πραγματικής γυναίκας. Από τα λιγότερα γνωστά έργα του τραγικού ποιητή, που σχεδόν καταχρηστικά ταξινομείται ως «τραγωδία», αλλά διακρίνεται επίσης για τα κωμικά στοιχεία του, η Ελένη σε σκηνοθεσία του Βασίλη Παπαβασιλείου από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ήταν από τις παραστάσεις του περσινού προγράμματος που ακυρώθηκαν λόγω των πυρκαγιών αλλά θα την απολαύσουμε φέτος στις 12 και στις 13 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.
«Μέσα σε όλη τη διαρκώς παρανοϊκή σιτσουασιόν, τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Η βόλτα μας ξεκινάει. Με ανείπωτη λαχτάρα να μοιραστούμε μουσικές και ιστορίες και να ξεφύγουμε απ’ την δυστοπική καθημερινότητα.Επειδή η ζωή δεν αναβάλλεται, συναντιόμαστε αυτό το καλοκαίρι για να ανθίσουμε μέσα στα αγκάθια των καιρών. Επειδή είμαστε ινδιάνοι ανάμεσα σε καουμπόηδες» Κάπως έτσι περιγράφει η αγαπημένη Ματούλα Ζαμάνη τη φετινή καλοκαιρινή της περιοδεία. Θα έχετε την ευκαιρία να την απολαύσετε στο Σέλι Βέροιας (13/08), στο Αυλωνάρι Ευβοίας (16/08), στα Σέρβια Κοζάνης (20/08), στον Βόλο (28/08) και στην Αλόννησο (29/08).
Το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων ολοκληρώνεται στις 12 και 13 Αυγούστου με δύο τελευταίες συναυλίες στο πανέμορφο θέατρο «Απόλλων» στην Ερμούπολη της Σύρου. Συγκεκριμένα συναυλία μουσικής δωματίου (12/08) με πρόγραμμα: J. Haydn (1732-1809): Τρίο με πιάνο σε Σολ μείζονα, Hob. XV: 25, Πιάνο: Αγάπη Τριανταφυλλίδη, Βιολί: Γιάννος Μαργαζιώτης, Βιολοντσέλο: Nil Kocamangil, L. van Beethoven (1770 – 1827): Τρίο με πιάνο σε ντο ελάσσονα Op. 1 No. 3, Πιάνο: Αλέξανδρος Σαρακενίδης, Βιολί: Lars Bjørnkjær, Βιολοντσέλο: Αναστασία Δεληγιαννάκη, W. A. Mozart (1756-1791): Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 13 σε ντο μείζονα KV 415, Σολίστ: Αλεξία Μουζά, Ορχήστρα Δωματίου Διεθνούς Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων, Διεύθυνση Ορχήστρας: Νίκος Χαλιάσας και συναυλία μουσικής δωματίου με πρόγραμμα: W. A. Mozart (1756-1791): Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 12 σε Λα μείζονα KV 414, Σολίστ: Αλέξανδρος Σαρακενίδης, Ορχήστρα Δωματίου Διεθνούς Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων, Διεύθυνση Ορχήστρας: Νίκος Χαλιάσας, R. Schumann (1810-1856): Adagio και Allegro, Op.70, Πιάνο: Αγάπη Τριανταφυλλίδη, Βιολοντσέλο: Nil Kocamangil, A. Piazzolla (1921-1992), Le Grand Tango για βιολοντσέλο και πιάνο. Πιάνο: Αγάπη Τριανταφυλλίδη, Βιολοντσέλο: Nil Kocamangil J. Brahms (1833-1897): Πιάνο Κουαρτέτο No. 1, Op. 25. Πιάνο: Αλεξία Μουζά, Βιολί: Lars Bjørnkjær, Βιόλα: Απόλλων Γραμματικόπουλος, Βιολοντσέλο: Nil Kocamangil.
Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου, καλλιτεχνικός διευθυντής του οποίου είναι ο Παντελής Βούλγαρης, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού θα έχουν την ευκαιρία να δουν την παράσταση «Χαλεπάς» (16.08) σε σκηνοθεσία Αργυρώς Χιώτη και λιμπρέτο The Boy που παρουσιάστηκε στις αρχές του χρόνου στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση. Οι ζωές και οι θάνατοι του Γιανούλη Χαλεπά σε ένα ονειρικό αφήγημα. Μια σύγχρονη μουσική τραγωδία για τη μυθιστορηματική ζωή του γλύπτη που αναγεννήθηκε δημιουργικά στην πλήρη ωριμότητά του.
Στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Αυγούστου, παρουσιάζεται η «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη, ένα από τα κορυφαία κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Μια παράσταση που περιμένει την συνάντησή της με το κοινό, στον φορτισμένο χώρο του Αργολικού θεάτρου, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη. Επιστρέφοντας για τρίτη φορά στην «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» ο σκηνοθέτης, επιχειρεί να επανατοποθετήσει τα όρια, αναδεικνύοντας την εφιαλτική σχέση της τραγωδίας του Ευριπίδη με την δυστοπία της εποχής μας.
Στην Ύδρα και συγκεκριμένα στο Project Space του ΔΕΣΤΕ στο παλιό Σφαγείο συνεχίζεται όλο τον Αύγουστο αλλά και μέχρι 31 Οκτωβρίου η ατομική έκθεση του πιο φημισμένου εν ζωή εικαστικού Jeff Koons. Η εγκατάσταση, με τίτλο Apollo, παρουσιάζει νέα γλυπτά του Jeff Koons μαζί με έτοιμα αντικείμενα που επιλέχθηκαν από τον καλλιτέχνη για να εμπλέξουν τον θεατή σε έναν μεταφυσικό διάλογο μεταξύ του σύγχρονου και του αρχαίου και έχει ήδη προσελκύσει πλήθος επισκεπτών από όλο τον κόσμο.
Μετά από μία την περσινή περιοδεία με τριάντα τρεις παραστάσεις που είδαν περισσότεροι από 50.000 θεατές και τρεις sold out παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, το Θέατρο Πορεία σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης παρουσιάζουν για δεύτερο καλοκαίρι τον «Προμηθέα Δεσμώτη», του Αισχύλου, σε μετάφραση Γιώργου Μπλάνα και σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη. Μπορείτε να δείτε την παράσταση σε Καλαμάτα, (21/08), Ήλιδα (22/08), Αίγιο (23/08), Θεσσαλονίκη (31/08). Ο σκηνοθέτης είχε πει στο olafaq: «Η δεύτερη χρονιά δεν έχει το άγχος και τη τσίτα της πρώτης καθώς παρουσιάζουμε κάτι δοκιμασμένο, που πήγε καλά. Φέτος είναι ακόμη μεγαλύτερη η απόλαυση για εμάς γιατί είμαστε ψυχολογικά πιο ξεκούραστοι.»
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φιλίππων θα παρουσιαστούν δύο αξιόλογες παραστάσεις: Η πρώτη είναι «Το νούμερο 31328» του Ηλία Βενέζη σε σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου. Στα τέλη Αυγούστου του 1922 ο τουρκικός στρατός καταλαμβάνει το Αϊβαλί. Ο Ηλίας Βενέζης, 18 χρονών παιδί τότε, δεν καταφέρνει να διαφύγει με την υπόλοιπη οικογένειά του, κι αφού συλλαμβάνεται, οδηγείται αιχμάλωτος σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας. Ο Βενέζης μεταφέρει σε πρώτο πρόσωπο το τραυματικό βίωμα του διαρκώς μελλοθανάτου, παλεύοντας να διατηρήσει ψήγματα λυρισμού μέσα σε μια αποτρόπαιη συνθήκη. Η σκηνική σύνθεση θα επιχειρήσει να διατρέξει αυτό το μυθιστόρημα-ντοκουμέντο και να αποδώσει σε μορφή μονολόγου τη συγκλονιστική αυτοπροσωπογραφία του συγγραφέα, καθώς και την προσπάθειά του να αναζητήσει ίχνη ανθρωπιάς μέσα στη φρίκη. Η παράσταση ανεβαίνει στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας (24/08). Το έργο της Αγγέλας Καστρινάκη «6 γαλάζια μολύβια για τη Σμύρνη» διερευνά τη ζωή του πιο χαρισματικού Μικρασιάτη συγγραφέα, του Κοσμά Πολίτη, που έγραψε το καλλιτεχνικότερο έργο για τη Σμύρνη, το μυθιστόρημα Στου Χατζηφράγκου. Η παράσταση σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη θα δοθεί στους Κήπους της Οικίας Μοχάμεντ Άλι (27/08 & 28/08).