«Σε αυτή την ιστορία θα μπορούσα να είμαι εγώ, εσείς, αυτή. Το όνομά της; To κορίτσι με τα σπίρτα», με αυτή φράση ξεκινάει η αφήγηση της Violet Louise, για την οποία πηγή έμπνευσης είναι το ομώνυμο χριστουγεννιάτικο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Αν δε ζούσε το κορίτσι σε κάποια μακρινή εποχή, αλλά στην Αθήνα του σήμερα, πώς θα ήταν η ζωή της; Σε αυτό το υποθετικό ερώτημα επιχείρησε να απαντήσει η performer και δημιουργός της παράστασης, Violet Louise. Μία παράσταση- καλειδοσκόπιο για τη σύγχρονη πραγματικότητα και για όλους όσους αγωνίζονται να επιβιώσουν.

Οι δύο ιστορίες συνυπάρχουν και συνδιαλέγονται καθόλη τη διάρκεια, έχοντας κοινή έξοδο διαφυγής τα όνειρά τους. Κάθε φορά που το μικρό κορίτσι ανάβει ένα σπίρτο, έχει και ένα όραμα: τη ζεστή φωτιά στη σόμπα, το γιορτινό τραπέζι, το χριστουγεννιάτικο δέντρο, καθώς και την αγκαλιά από την πολυαγαπημένη της γιαγιά. Το κοριτσάκι του Άντερσεν, μέσω αυτών των φαντασιώσεων, καταφέρνει να ξεφύγει από τη πραγματικότητα που την ταλαιπωρεί και τελικά την οδηγεί στον θάνατο. Ισορροπώντας ανάμεσα στον κόσμο της φαντασίας και της πραγματικότητας, δηλαδή, αντιμετωπίζει το τέλος της χωρίς φόβο.

Το κορίτσι της Louise, δεν είναι ένα παιδί όπως στο παραμύθι, αλλά μία γυναίκα στην οποία όλοι και όλες μπορούν να βρουν σημεία ταύτισης. Άνεργος κάτοικος σε μία πόλη εκατομμυρίων, στην οποία κυριαρχεί η εχθρότητα, την αποξένωση και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Κλεισμένη στο διαμέρισμά της, στον καναπέ του σπιτιού, ζει αθόρυβα, χωρίς να ζητά βοήθεια, χωρίς φίλους κι εχθρούς, αλλά ακόμα θέλει να ονειρεύεται, μία πραγματικότητα πιο ελεύθερη, κανονική και ανθρώπινη.

Με τον ερχομό των εορτών, αποφασίζει να απαθανατίσει με την κάμερά της τη χριστουγέννιατικη καθημερινότητα των κατοίκων. Η λάμψη των φωταγωγημένων κτίριων και δέντρων έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους ανθρώπους που κοιμούνται στο κρύο, μόνοι στο τσιμέντο. Το κορίτσι ξέρει ότι σύντομα μπορεί να βρεθεί σε κάποια γωνιά κοντά τους και φοβάται. Η μόνη έξοδος διαφυγής της από τη δυσβάσταχτη πραγματικότητα είναι οι φαντασιώσεις της. Εκεί μόνο επιβιώνει ο εαυτός, εκεί είναι ζωντανός.

Φωτ.: Βασίλης Κουντούρης

Η παράσταση προσεγγίζει άμεσο, ρεαλιστικό τρόπο την ιστορία του κοριτσιού, με τα σημεία ταύτισεις είναι πολλαπλά: η εσωτερικές αναζητήσεις, η απογοήτευση, ο διαρκής αγώνας και τα όνειρα ως μοναδικό παράθυρο επιβίωσης του εαυτού. Η performer σε πραγματικό χρόνο χειρίζεται την εικόνα, τον ήχο, τη μουσική και το φως, δημιουργώντας μία (κυριολεκτικά) χειροποίητη παράσταση. Πρόκειται για ακόμη μία παράσταση που κινείται μεταξύ μουσικής συναυλίας- θεάτρου – εικαστικής εγκατάστασης. Όλα τα μέσα είναι “συμπρωταγωνιστές” της και με ακρίβεια συντελούν την εναλλαγή των ρόλων, την ανάδυση των συναισθημάτων, αλλά και την ύπαρξη συνεχούς σκηνικής ροής. Ο ζωντανός χειρισμός των midi συσκευών, της κάμερας και της μουσικής, καθόλη τη διάρκεια της παράστασης λειτουργεί ως μεγεθυντικός φακός στο περιβάλλον της αφήγησης της Violet Louise.

Ένα κλασικό παραμύθι μετράπηκε σε αντικείμενο διερεύνησης της ανθρώπινης συμπεριφοράς και της σημερινής Αθήνας. Η επαναλιψημότητα της φράσης «σπίρτα… πάρτε σπίρτα», μία παράκληση που επιζητά κάποιο ελάχιστο χρηματικό αντίτιμο, είναι μόνο ένα από τα κοινωνικά σχόλια της παράστασης. «Δε θα σας πω πώς θα τελειώσει η ιστορία», λέει στο τέλος η Violet Louise, αφήνοντας τους θέατες να δώσουν τις δικές τους απαντήσεις στα ερωτήματα που δημιουργούνται. Το μήνυμα της παράστασης, ωστόσο, είναι σαφές, ο μοναδικός τρόπος να επιβιώσει κάποιος στην πραγματικότητα είναι μέσω των ονείρων. Μέσα από αυτά, άλλωστε, κατάφεραν να παραμείνουν ζωντανά τα δύο κορίτσια.

Φωτ.: Βασίλης Κουντούρης

Η παράσταση αποτελεί το δεύτερο μέρος μίας τριλογίας με τίτλο Ιστορίες εγκλεισμού (Το Ημερολόγιο ενός σκύλου, Το κορίτσι με τα Σπίρτα, Παράξενες Ιστορίες ΙΙ) τα οποία διακρίθηκαν σε Φεστιβάλ του εξωτερικού (Toronto Ιinternational Women Festival, Munich, Short Film Awards, Sweden Film Awards) και επιχορηγήθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Μέρος των εισιτήριων της παράστασης θα δοθούν για την ενίσχυση του περιοδικού Σχεδία. Η Σχεδία είναι το μοναδικό ελληνικό περιοδικό δρόμου που δίνει τη δυνατότητα στους άστεγους, άνεργους πωλητές μία ξεχωριστή ευκαιρία να εξασφαλίσουν ένα ελάχιστο, αξιοπρεπές εισόδημα για την καθημερινή τους επιβίωση.

➸ Info παράστασης “Το κορίτσι με τα Σπίρτα”

Σύλληψη, μουσική, πρωτότυπο κείμενο & διασκευή κειμένου, χειρισμός πολυμέσων επί σκηνής, τραγούδι: Violet Louise
Ερμηνευτής επί σκηνής: Violet Louise
Ερμηνευτής  σε βίντεο: Aγλαϊα Παππά
Voice over: Εύη Kούσουλα – Xριστίνα Πολυχρονιάδου – Νίκος Κορτέσης –Γιάννης.Μ
Hχοληψία & mastering: Kώστας Μπώκος (Studio19)
Σχεδιασμός & προγραμματισμός πολυμέσων – χειρισμός drone – green screen – ψηφιακός σχεδιασμός εικόνας: Βασίλης Κουντοὐρης (studio19)
Εικονοληψία – Βίντεο: Violet Louise – Bασίλης Κουντούρης (studio19)
Σχεδιασμός συστήματος led φωτισμούStudio 19 (Βασίλης Κουντούρης),  Violet Louise
Tεχνικός Συντονισμός παραγωγής (Τhe Perfect Team)
Βοηθός Σκηνοθέτη: Oυρανία Οικονόμου
Βοηθός παραγωγής: Eυάγγελος Γιαννόπουλος
Social Media:  Renegade Media

Ημερομηνίες και ώρες παραστάσεων: Από 15 Δεκεμβρίου 2023 έως 7 Ιανουαρίου 2024

Δεκέμβριος Παρασκευή 15/12, 21.00 Σάββατο 16/12, 21.00 Κυριακή 17/12, 18.00 Πέμπτη 21/12, 21.00 Παρασκευή 22/12, 21.00 Σάββατο 23/12, 21.00

Δευτέρα 25/12, 18.00 Τρίτη 26/12, 21.00

Πέμπτη 28/12, 21.00 Παρασκευή 29/12, 21.00 Σάββατο 30/12, 21.00

Ιανουάριος Δευτέρα 1/1, 21.00 Παρασκευή 5/1, 21.00 Σάββατο 6/1, 21.00 Κυριακή 7/1, 18.00

Μία multimedia παράσταση για ενήλικες, αλλά και για εφήβους.

• Link Εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/to-koritsi-me-ta-spirta/, καθώς και στο ταμείο του θεάτρου Δευτέρα – Σάββατο 18:00 – 21:00 και Κυριακή 17:00 – 21:00

Θέατρο Θησείον, ένα θέατρο για τις Τέχνες, Τουρναβίτου 9

τηλέφωνο κρατήσεων 210 3255444

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά