Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου επιστρέφει από την 1η Ιουνίου έως τις 26 Αυγούστου με ένα γεμάτο πρόγραμμα που περιλαμβάνει νέες δράσεις και πρωτοβουλίες, ενώ συμμετέχουν 2.200 καλλιτέχνες σε 76 παράγωγα. Η έμφαση στην εξωστρέφεια είναι μία από τις προτεραιότητες, γι’ αυτό δίνεται βάση σε συνεργασίες με διεθνείς διοργανώσεις και Φεστιβάλ όπως τα Festival d’ Avignon, Wiener Festwochen, Adelaide Festival, Odéon-Théâtre de l’ Europe, Festival d’ Automne, Kunstenfestivaldesarts, Triennale Milano, Ruhrtriennale, Εθνικό Θέατρο Ισπανίας, Festival Roma Europa και άλλοι. Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Κατερίνα Ευαγγελάτου, παρουσίασε ένα υποσχόμενο πρόγραμμα με πολλές διεθνείς αφίξεις τόσο στο θέατρο όσο και στη μουσική, αλλά και με πολλούς ανερχόμενους εγχώριους καλλιτέχνες.

Φωτ.: Θωμάς Δασκαλάκης

Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από τη γραφή του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν», ο υπότιλος λοιπόν της φετινής οργάνωσης του Φεστιβάλ είναι «Η Ελευθερία των Άλλων». Η έννοια της ελευθερίας ξετυλίγεται στο συμβολικό τρίπτυχο των εξής εικόνων: – Η πρώτη εικόνα αποτυπώνει ένα χελιδόνι. Με τον χαρακτηρισμό της αίσθησης της ελευθερίας που τα πουλιά, τα πουλιά υμνούν κάθε στιγμή την ανεξαρτησία, την αν και την ανάτασή του.

– Η δεύτερη, την καρδιά, σύμβολο της αγάπης. Χωρίς αγάπη κι αφοσίωση κανείς αγώνας δεν καρποφορεί.

– Η τρίτη, το νερό που είναι η πηγή της ζωής. Η ελευθερία βρίσκεται στη ροή και την κίνηση. Γη και νερό στη δική τους μοναδική σχέση έχει το έδαφος της άνθισης και της καρποφορίας που τρέφει την ελευθερία.

 

Το Open Plan με τη θεαματική της Ελευθερίας, θα ξεδιπλωθεί τον Απρίλιο και τον Μάιο μέσα από ψηφιακά έργα και ζωντανές συζητήσεις. Αντλώντας έμπνευση από τον «Ύμνο» που παραμένει έως σήμερα από τα πιο σημαντικά ποιήματα στη νέα ελληνική γλώσσα, η φετινή έκδοση του Open Plan παρουσιάζει το καλλιτεχνικό εγχείρημα « Freequencies / Ελεύθερες συχνότητες»: τέσσερα αυτόνομα ψηφιακά έργα Ελλήνων καλλιτεχνών που φωτίζουν τη συνομιλία του Σολωμού με το ελληνικό σήμερα και τις αγωνίες του για το τι είναι και τι μπορεί να είναι η ελευθερία στον σύγχρονο κόσμο. Στο πλαίσιο του «Freequencies» εντάσσονται συγκεκριμένα τα έργα: « Η πατρίδα μου », κινηματογραφικό έργο μικρού μήκους της Σοφίας ΓεωργοβασίληSpringtid e», έργο videodance της Χρυσάνθης Μπαδέκα , « Με μια… κάποια… ελευθερία », μουσικοθεατρικό έργο της Θοδωρή Αμπαζή και « εδώ μέσα εκατοικούσε », έργο multimedia της εικαστικής Μυρτώς Ξανθοπούλου και της συνθέτης Πάνου Ηλιόπουλου . Οι δημιουργίες αυτές θα προβάλλονται δωρεάν από την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ από τα μέσα Απριλίου.

Φωτ.: Θωμάς Δασκαλάκης

Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Το ξεκίνημα που είναι δυναμικό με την όπερα του “ Μαντάμα Μπατερφλαί ” του Τζάκομο Πουτσίνι (1,4,7,10/06) στη σκηνή του κορυφαίου Γάλλου σκηνοθέτη Ολιβιέ Πι και στη μουσική διεύθυνση του Βασίλη Χριστόπουλου . Εξίσου υποσχόμενες είναι οι συναυλίες κλασικής μουσικής με τη βιολονίστρια-θρύλο Άνε-Ζοφί Μούτερ (12/06) σε έργα Βιβάλντι, Μπαχ, Πρεβέν και Μπολόν ντε Σεν-Ζορζ, με την ίδια που θα διευθύνει τις συναυλίες, ενώ θα ακολουθήσει ο σταρ του. πόντιουμ. Θεόδωρος Κουρεντζής (15/06), με την ορχήστρα Utopia και την Τρίτη Συμφωνία του Μάλερ. Το 2023 έχει ανακυρηχθεί από την UNESCO Έτος Μαρίας Κάλλας.Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της κορυφαίας υψίφωνου του 20ου αιώνα, που ήρθαν στο Ηρώδειο στις 17/06 ο διεθνούς φήμης τενόρος Ρομπέρτο ​​Αλάνια και η διάσημη σοπράνο Αλεξάντρα Κούζακ .

Ο Τζον Κέιλ από τους Velvet Underground θα έρθει για μία μουσική αναδρομή έξι δεκαετιών (19/06), ενώ η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής (21/06) θα εορταστεί, όπως κάθε χρόνο, με τη συμφωνία της ΕΡΤ αλλά και με τη συμμετοχή του Χρήστου Χωμενίδη. Στις 22/06 οι Waterboys θα φέρουν για πρώτη φορά τη μελωδικότητα και τον λυρισμό τους, μια μέρα μετά τον Βερολινέζο πιανίστα, συνθέτες και παράγωγα Νιλς Φραμ θα έρθει με μια αντισυμβατική προσφυγή στο πιάνο, με την ερμηνεία και τις ηχητικές αλχημείες να συνδυάζουν το περιβάλλον. . με ατμοσφαιρική electronica. Από τις πιο δημοφιλείς post-rock μπάντες του πλανήτη, οι Ισλανδοί Sigur Rós(27/06) θα έρθουν για να μαγέψουν το αθηναϊκό κοινό και στις 29/06 η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα παρουσιάσει το Ρέκβιεμ του Τζουζέπε Βέρντι υπό την μπαγκέτα του αρχιμουσικού της Λούκας Καρυτινού . Η ΚΟΑ, φέτος γιορτάζει τα 80 της χρόνια και με τον αρχιμουσικό Κρίστοφ Έσενμπαχ και τον πιανίστα Λανγκ Λανγκ στις 15/07.

Ο πολυβραβευμένος Αλεξάντρ Ντεσπλ ά έρχεται την 1η Ιουλίου με μια συναυλία που θα περιλαμβάνει τις σημαντικότερες συνθέσεις του για τον κινηματογράφο. Το βρετανικό indie συγκρότημα James θα γιορτάσει στις 10/07 τα 40 χρόνια μουσικής πορείας, ενώ στις 16/07 έρχονται οι Kraftwerk που δημιούργησαν την ηλεκτρονική μουσική τη δεκαετία του 1970. Στο πλαίσιο της περιοδείας « Aquele Abraço Tour » για τα 60 χρόνια της καριέρας του, ο Ζιλμπέρτο ​​Ζιλ επανέρχεται στο Ηρώδειο στις 17/07, θα ακολουθήσει ο Ναμπούκο του Τζουζέπε Βέρντι που θα αναβιώσει για τέσσερις παραστάσεις (26, 27, 29, 30/07) σε μουσική διεύθυνση Πάολο Καρινιάνικαι σκηνοθεσία Λέο Μουσκάτο , ενώ στις 04/08 ο Φιλίπ Κεν θα παρουσιάσει τον Κήπο των Ηδονών.

Ελληνική πνοή θα πάρει το πρόγραμμα του Ηρωδείου με τον Σταύρο Ξαρχάκο (18/06) να διευθύνει μία υποσχόμενη βραδιά με ερμηνευτικές τη Μαρία Φαραντούρη , τον Γιάννη Κότσιρα και την Ηρώ Σαΐα , η Έλλη Πασπαλά (25/06) που μας ταξιδεύει στην αμερικανική μουσική παράδοση, μέσα από τραγούδια θρυλικών δημιουργών, ενώ ο Γιάννης Αγγελάκας θα επιστρέψει τρία χρόνια μετά μαζί τους 100°C (03/07).

Ο κύκλος της τζαζ θα ανοίξει με τον βαρύτονο και βραβευμένο με δύο Γκράμι, Γκρέγκορι Πόρτερ (24/06), ενώ ακολουθούν ο κορυφαίος δεξιοτέχνης στο ούτι Ανουάρ Μπραχέμ (05/07) και ο «τζαζ τραγουδιστής της χιπ χοπ γενιάς» Τζοσέ Τζέιμς ( 08/07) με το μοναδικό ηχόχρωμα της φωνής του. Τον κύκλο που θα κλείσει ο εμβληματικός τζαζ πιανίστας Χέρμπι Χάνκοκ (11/07) που έχει τιμηθεί με αμέτρητα βραβεία και η Melody Gardot (12/07) που έρχεται να ταξιδέψει στο φεστιβάλ κοινό με τη βελούδινη φωνή της.

Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου

Εστιάζοντας στην οργανική σχέση ανάμεσα στη σύγχρονη παραστατική δημιουργία και στο Αρχαίο Δράμα, συνεχίζονται φέτος οι δράσεις που δίνουν το στίγμα του Φεστιβάλ από το 2020: «Πάροδος», «Πρόλογος» και «Έξοδος». Το πρόγραμμα για το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου είναι ήδη ανηρτημένο εδώ .

Ο Ψαραντώνης (08/07) με 60 χρόνια κρητική μουσική που θα ανοίξει μουσικά στο Μικρό Επιδαύριο Θέατρο. Ο Έμιλυ Λουίζου θα σημαδέψει την αυλαία με τα “ Συμπτώματα από την έλλειψη βάρους ” του Γιάννη Σκαραγκά, εμπνευσμένο από τις Ευμενίδες του Αισχύλου (14&15/07), ο Παντελής Φλατσούλης θα παρουσιάσει το “ Θήβα: A Global Civil War ”, εμπνευσμένο από τους Επτά επί Θήβα του Αισχύλου (21&22/07), ο Σαράντος Γεώργιος Ζερβουλάκος θα ανέβει με τον “ Φιλοκτήτη ” (28 & 29/07) του Χρήστου Οικονόμου και ο Τάκης Τζαμαργιάς με έργο του Χρήστου Χωμενίδη μας ρωτάει: “ Γίνεται; ” (04 & 05/08).Τέλος, ο  Σταμάτης Κραουνάκης με ερωτικά τραγούδια που έκλεισε την αυλαία (12/08), με guest star τη Λυδία Φωτοπούλου .

Φωτ.: Θωμάς Δασκαλάκης

Πειραιώς 260

Φέτος, παρουσιάζεται μία νέα πλατφόρμα για την εξωστρέφεια των Ελλήνων δημιουργών, μια Αγορά για τις ελληνικές Παραστατικές Τέχνες GREEK AGORA OF PERFORMANCE από την οποία προέρχεται το ακρωνύμιο grape.

Σε αυτό το πλαίσιο στο Πειραιώς 260 θα παρουσιαστούν: “ Το ρόδο είναι ρόδο ” της Κατερίνας Λούβαρη Φασόη, από την Παντελή Δεντάκη (30/06-03/07), οι “ Βάκχες ” της Έλλης Παπακωνσταντίνου (04-06/07), οι “ Σπυριδούλες ” της Νεφέλης Μαϊστράλη από τους Θανάση ΖερίτηΧάρη Κρεμμύδα (4Frontal) (08-11/07), ο “ Θυέστης ” του Σενέκα από τον Θάνο Παπακωνσταντίνου (10 & 11/07),το “ Ρέκβιεμ για τη Φάνη Γκόλντμαν ” από τη Der Wij / ΒίιΖωή Χατζηαντωνίου (17-20/07), ” Η λίμνη ” του Robert Walser από τονGisele Vienne (19&20/07), τo ” του Κιρίλ Σερεμπρένικοφ και του Μπόνταν Παγκρουχίν (7 & 8/06), ” Ο σκύλος, η νύχτα και το μαχαίρι” του Μάριους φον Μάγενμπουργκ σε επανάληψη από τον Γιώργο Κουτλή (07-10/ 06), το ” Σχέδιο Μάρσαλ – A path ofspects ” από τη Νατάσα Τριανταφύλλη (7-10/06), το “ La obra / Το θεατρικό έργο ” από τους Mariano PensottiGruppo Marea (14&15/06), ο “ Καζανόβα / Δον Ζουάν ” από τον Στάθη Λιβαθινό (14-18/06), το “ Das Weinen (Das Wähnen) / Λυγμός (Καημός) ” του Dieter Roth απόChristoph Marthaler (19&20/06), το “ Blind runner / Τυφλός δρομέας ” από τον Amir Reza Koohestani (20&21/06) και το “ The confessions / Οι εξομολογήσεις ” από τον Alexander Zeldin (23-26/06).

Ο χορός έχει την τιμητική του στον Πειραιώς 260 με τους ” Ονειροπόλους ” σε χορογραφία Μίκαελ Κλίεν από την ομάδα Εν Δυνάμει (7-9/6), το AEF Urban Dance Contest (17&18/6), το ” The Dancing Public ” με χορογραφία της Μέτε Ίνγκβαρτσεν (17&18/6), το ” LOVETRAIN2020 ” του Εμανουέλ Γκκατ (22&23/6), την ” Απόλαυση της αναπαράστασης ” της Αγνής Παπαδέλη-Ρωσσέτου (24-26/6), το ” Isadora Duncan / Ισιδώρα Ντάνκαν ” του Ζερόμ Μπελ (9&10/7), το “Κάθε προσπάθεια θα καταλήξει σε θρυμματισμένα σώματα και θρυμματισμένα οστά “τουΓιαν Μάρτενς (14&15/7), το ” L’Étang / Η λίμνη ” του Ρόμπερτ Βάλζερ (19&20/7). (19&20/7). Επιπλέον, στο πλαίσιο του “Grape” θα δούμε το ” Επώδυνα εύκολο ” της Ανδρονίκης Μαραθάκη (1-3/7), τη ” Σιωπή ” των ROOTLESSROOT (3 &4/7), το ” Repair ” του Δημήτρη Μυτιληναίου (8-10 /7) και το ” Αγρίμι / Fauve ” της Λενιώς Κακλέα

Με έναυσμα την παράσταση του Κάστορφ αλλά και την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, που επαναλειτουργούσε, φέτος, μετά από 22 χρόνια ο εκθεσιακός χώρος Επιδαύρου , με την υποστήριξη του ΥΠ.ΠΟ.Α.. Η επαναλειτουργία του Μουσείου θα εγκαινιαστείτε με μια περιοδική έκθεση αφιερωμένη στη Μήδεια η οποία εστιάζει στην παρουσία της τραγικής ηρωίδας στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, ξετυλίγοντας μια μοναδική αναδρομή στις παραστάσεις της ευρισκόμενης ηρωίδας στο εμβληματικό εθνικό σημείο του Αρχαίου Δράματος από τη δεκαετία του 1950 και μετά. Η έκθεση που είναι ανοιχτή καθόλη τη διάρκεια των παραστάσεων από τις 7 Ιουλίου έως τις 26 Αυγούστου.