Αν ο θόρυβος γύρω από το ChatGPT μας έχει διδάξει κάτι, αυτό είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει πολλά στις μέρες μας. Αποδεικνύοντας ότι βρισκόμαστε για τα καλά στο μέλλον, η τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να γράφει σενάρια, να σχεδιάζει διακοπές, να κάνει μια συζήτηση, να σας αφήνει να σχεδιάζετε το ιδανικό σπίτι του μέλλοντος, ακόμα και να φανταστεί το μέλλον της ζωής σας.

Εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να τους βοηθήσει στην καθημερινότητά τους, αλλά πολλοί χρήστες του Instagram δεν γνώριζαν ότι ο φωτογράφος Jos Avery ήταν ένας από αυτούς. Ο Avery άρχισε να δημοσιεύει τα πορτραίτα του τον Οκτώβριο του 2022 με το όνομα @averyseasonart και έκτοτε έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 38.000 οπαδούς.

Οι εντυπωσιακές αναρτήσεις του επιτρέπουν στους θεατές να κοιτάξουν μέσα στα μάτια των ηρώων που απαθανατίζει, ενώ οι λεζάντες του προσφέρουν ενδιαφέροντα ανέκδοτα για τη ζωή τους, όπως για παράδειγμα με την “Keen-eyed Nyasha”, η οποία βρήκε ένα “ασυνήθιστο είδος νομίσματος” ενώ έκανε μια βόλτα στο Λονδίνο. Ο Avery έχει επαινεθεί ευρέως για τις αναρτήσεις του, με έναν θαυμαστή του να γράφει: “Ω, αυτό – το μοντέλο και η φωτογραφία της – είναι εντελώς πανέμορφο”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jos Avery Portraits (@averyseasonart)

Ο φωτογράφος προσπάθησε προηγουμένως να είναι ασαφής σχετικά με το πώς δημιούργησε τις εικόνες, αν και είναι γνωστό ότι είπε στους θαυμαστές του ότι πρόκειται για πραγματικές φωτογραφίες και περιέγραψε ότι χρησιμοποίησε “μια Nikon D810 με φακό 24-70mm” για να τις τραβήξει. Αυτό το τελευταίο, φυσικά, δεν ήταν παρά μια λεπτομέρεια στα prompts του. Καθώς όμως ο αριθμός των οπαδών του Avery αυξανόταν, άρχισε να αισθάνεται όλο και πιο ένοχος για τις υποθέσεις και τα σχόλια που έκαναν οι άνθρωποι για τη δουλειά του.

Τελικά, έφτασε η στιγμή να του ζητήσει συνέντευξη το Ars Technica όπου εκεί εξήγησε ότι ο λογαριασμός του έχει εκτοξευθεί σε σχεδόν 12 χιλιάδες followers από τον Οκτώβριο, “περισσότερο από ό,τι περίμενα”. Λέγοντας ότι θα ήθελε να “ξεκαθαρίσει”, ο Avery είπε ότι στον λογαριασμό αυτό δημοσιεύει “πορτραίτα που δημιουργούνται με τεχνητή νοημοσύνη και ολοκληρώνονται από τον άνθρωπο”.

“Πιθανότατα το 95 τοις εκατό [ή και περισσότερο] των οπαδών δεν το συνειδητοποιούν”, είπε.

“Φαίνεται “σωστό” να αποκαλύπτω την τέχνη που παράγεται από τεχνητή νοημοσύνη με πολλούς τρόπους – και έτσι ίσως να είμαι πιο ειλικρινής”, πρόσθεσε ο Avery. “Ωστόσο, οι άνθρωποι που φορούν μακιγιάζ σε φωτογραφίες το λένε; Τι γίνεται με την αισθητική χειρουργική; Κάθε εμπορική φωτογραφία μόδας έχει μια μεγάλη δόση Photoshopping, συμπεριλαμβανομένης της αντικατάστασης του σώματος διασημοτήτων στα εξώφυλλα των περιοδικών”.

Μόνο δύο από τις εικόνες στο λογαριασμό του Avery είναι πραγματικά φωτογραφίες – δεν διευκρίνισε ποιες, οπότε θα πρέπει να ψάξετε λίγο για να τις εντοπίσετε – αλλά τόνισε ότι ακόμα και σε αυτές υπάρχει ακόμα πολλή ψηφιακή επεξεργασία και ρετουσάρισμα για να τις κάνει να φαίνονται φωτορεαλιστικές.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jos Avery Portraits (@averyseasonart)

Δημιουργεί τις εικόνες χρησιμοποιώντας το εργαλείο σύνθεσης εικόνων Midjourney, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν τέχνη χρησιμοποιώντας περιγραφές βάσει κειμένου, πριν συνδυάσει και ρετουσάρει τις καλύτερες εικόνες χρησιμοποιώντας το Photoshop. Όταν αποφάσισε να μοιραστεί την ιστορία του, ο Avery περιέγραψε τον εαυτό του ως “αντιφατικό”.

“Ο αρχικός μου στόχος ήταν να ξεγελάσω τους ανθρώπους για να παρουσιάσω την τεχνητή νοημοσύνη και στη συνέχεια να γράψω ένα άρθρο γι’ αυτό”, δήλωσε. “Αλλά τώρα έχει γίνει μια καλλιτεχνική διέξοδος. Οι απόψεις μου έχουν αλλάξει”.

➭ Με πληροφορίες από το Ars Technica.