Για πολλούς φωτογράφους μπορείς να πεις πως οι εικόνες τους είναι εντυπωσιακές, έχουν καλή τεχνική και ωραία concept. Το θέμα είναι όμως ποιοι είναι εκείνοι που θα σταθείς μπροστά από ένα πορτραίτο τους και θα νιώσεις ότι βγάζει την άγρια πλευρά, ένα στοιχείο του χαρακτήρα που δεν είχες ιδέα ότι υπάρχει και μια δύναμη να σκάει πάνω σου σαν παγωμένο νερό μιας δαιμονισμένης βρύσης. Αυτό κάνει ο Rankin. Μαζεύει τα κομμάτια από το υποσυνείδητο και ενός παράλληλου σύμπαντος που όλα κινούνται στο ανάποδο ρεύμα. Από προσωπικά projects μέχρι μεγάλες διαφημιστικές καμπάνιες, πάντα είναι εκεί εδώ η deep down and dirty φύση του μαζί με έναν συνδυασμό τρυφερότητας και ωμού ρεαλισμού.

Όπως κάθε καλλιτέχνης που τον έχουμε στα ρετιρέ των λιστών με τους αγαπημένους μας, δεν κάθεται ήσυχος και τώρα, επιμελείται την έκθεση Visual Noise. Πρόκειται για τα έργα μιας ομάδας νέων φωτογράφων, που ανακάλυψε ο ίδιος και λόγω της πανδημίας καθυστέρησαν να βγάλουν τις δουλειές τους προς τα έξω οπότε τώρα, κάνουν την πρώτη τους παρουσίαση στο κοινό. Αν έχεις κλείσει κάποιο ταξίδι προς τα εκεί ή είσαι ήδη, θα τους βρεις στο Maryland Studio του Λονδίνου το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Απριλίου, και όλα τα έσοδα θα πάνε στο Legacy of War Foundation.

«Όπως όλοι σ’ αυτή τη βιομηχανία, έπρεπε να ξεκινήσω από κάπου. Ήμουν πολύ τυχερος γιατί βρήκα μια κοινότητα από καλλιτέχνες, στυλίστες, συγγραφείς και μουσικούς που άρχισαν να γίνονται γνωστοί στον κόσμο ταυτόχρονα με μένα. Με το να ενώνω καλλιτέχνες από διαφορετικά πανεπιστήμια και άλλες καταβολές, ελπίζω να χτίσω μια νέα κοινότητα καλλιτεχνών που θα ωριμάσουν μαζί στις επόμενες δεκαετίες που έρχονται. Το 1994, μέ κάλεσαν από τη δισκογραφική της Bjork για να μου προτείνουν να κάνουμε μία φωτογράφηση. Ήταν η πρώτη μου δουλειά με κάποιον διάσημο και δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα έστρεφε την προσοχή τόσων πολλών ανθρώπων στη δουλειά μου και στο περιοδικό μας Dazed. Τώρα, το Visual Noise, μου δίνει την ευκαιρία να βοηθήσω τη νέα γενιά, όπως έκανε η Bjork με μένα!». γράφει ο Rankin για αυτό το πρότζεκτ.

Κοιτάζοντας όσους συμμετέχουν, ανακαλύπτεις πως πέρα από τις αναφορές του καθενός, έχουν ως συνδετικό κρίκο, όσα έκαναν τον Rankin να ξεχωρίσει κι ο ίδιος ανάμεσα στα ατελείωτα κλικ που ακούγονται παγκοσμίως. Παίρνουν απ’ το χέρι το τώρα, το τσαλακώνουν, του δείχνουν κάτι από το παρελθόν και έχουν το συναίσθημα κορώνα στο κεφάλι τους.

Κάποιοι από τους συμμετέχοντες που διαλέξαμε: 

RYAN BLACKWELL – GLOMAR
Ο image maker και καλλιτεχνικός διευθυντής της πλατφόρμας Beyond Photography και απόφοιτος του προγράμματος MA στο London College of Communication, εξερευνά το μέλλον μέσα από την τεχνολογία.
Μπορείς να τον βρεις στο σπαρταριστό Instagram προφίλ του που άνοιξε πριν λίγες μέρες.

VIRGINIE NUGERE – FROM THE SERIES COCOON (UNTITLED 2021)
Είναι φωτογράφος, περφόρμερ και σκηνοθέτις και οι δουλειές της επικεντρώνονται στην εξέλιξη και την παγκοσμιοποίηση των σύγχρονων κοινωνιών. Ουσιαστικά ερευνά τον τρόπο σκέψης,τις σιωπές και τα πιστεύω των ανθρώπων και οι εικόνες τους έχουν μια δόση ψυχεδέλειας και παραμόρφωσης των στερεότυπων που ακολουθούν οι κανόνες των κάδρων και της οπτικής.
Δες περισσότερα από το ασπρόμαυρο και φθαρμένο σύμπαν της εδώ.

MAITE DE ORBE – SOFT HEAT
Τα κάπως απόκοσμα πορτραίτα της θυμίζουν έναν συνδυασμό από Ingmar Bergman και Robert Mapplethorpe σε μία πιο σύχρονη εκδοχή τους. Συνδυάζει κείμενα, εικόνες και τεχνολογικές τρέλες για να διηγηθεί ιστορίες που βγαίνουν και απο ψηφιακά αλλά και από αναλογικά φιλμ. Αφαιρετική, κινηματογραφική και νοσταλγική, ζουμάρει σ’ αυτή την εποχή και μιλά για τους προβληματισμούς,τις χαοτικές σχέσεις και τις υπαρξιακές αναζητήσεις της γενιάς της φτιάχνοντας δόσεις από ένα συνεχιζόμενο ντοκιμαντέρ.
Πάρε μαζί σου κάποια από τις φωτογραφίες της που κυκλοφορούν στο site της και το instagramικό feed της.

NOOR DHANJU –  KESH
Έχει περάσει από τα αμφιθέατρα και τα στούντιο των London College of Fashion, Central Saint Martins και Parsons the New School for Design και τώρα κάνει μία πολύ ωραία μίξη πολιτισμών μπροστά από τους φακούς της. Αυτό που βάζει πάντα στη σέντρα είναι το πώς οι κουλτούρες και οι παραδόσεις εξελίσσονται και μεταφορφώνονται σε ένα σύχγρονο σύμπαν.
Δες όλους τους πειραματισμούς της περνώντας μια βόλτα από την ψηφιακή συλλογή της.

SAFEEN JAMES – AMPLIFIED
Ο Νιγηριανός visual artist κυκλοφορεί στους δρόμους του Λονδίνου και κάνει τη δική του επανάσταση στην street φωτογραφία θυμίζοντας κάτι από τον μικρόκοσμο του Spike Lee με γραφιστικές παρεμβάσεις και κάθε στάση που κάνεις στις φωτογραφίες του, είναι σαν να σου ανοίγει μία ωραία πόρτα στο τι συμβαίνει τώρα.
Αν μας ακούει, θέλουμε πολύ να γίνουμε φίλοι και πρωταγωνιστές στα πολύχρωμα και γκαζιάρικα  άλμπουμ του.