Η υπέρτατη πράξη (καλλιτεχνικής) κολακείας: Μουσικοί και μπάντες που πήραν το όνομα τους από ένα παλιότερο τραγούδι ενός αγαπημένου τους καλλιτέχνη.

Εξετάζουμε τις κυριότερες περιπτώσεις αυτής της κατηγορίας:

Aqualung, από το ομώνυμο τραγούδι των Jethro Tull
Tο τραγούδι των Τζέθρο Ταλ κυκλοφόρησε πριν 40 και βάλε χρόνια, ενώ ο Matt Hales που ηχογραφεί με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο «Aqualung» έσκασε μύτη πριν ακριβώς μια δεκαετία με το κομμάτι “Strange and Beautiful”.

Blonde Redhead, από το ομώνυμο τραγούδι των DNA
Το τρίο απο τη Νέα Υόρκη με τους δίδυμους Ιταλούς αδελφούς Πάτσε και τη γιαπωνέζα Καζού Μακίνο εμπνεύστηκε το όνομα της μπάντας απο το κομμάτι αυτής της no-wave αμερικανικής μπάντας.

Death Cab for Cutie, από το ομώνυμο τραγούδι των Bonzo Dog Doo-Dah Band
Οι αμερικανοί είχαν «λιώσει» τα άλμπουμ των βρετανών κωμικών (που πριν 40 χρόνια ήταν κάτι σαν οι Monty Python της μουσικής), που είχαν ηγέτη τον μακαρίτη Vivian Stanshall, τη «φωνή» που αναγγέλλει τα όργανα στο τέλος της σουίτας «Tubular Bells» του Mike Oldfield.

Deep Purple, από το ομώνυμο τραγούδι του Peter DeRose
Παλιό, ρομαντικό και σπαραξικάρδιο κομμάτι της δεκαετίας του ’60 που ο μύθος λέει πως ήταν το αγαπημένο τραγούδι της γιαγιάς του κιθαρίστα του συγκροτήματος, Ritchie Blackmore.

Kooks, από το ομώνυμο τραγούδι του David Bowie
Το αυθεντικό γράφτηκε το 1971 και αφιερώθηκε απο τον νεαρό πατέρα David στον γιο του, Duncan (σκηνοθέτη της ταινίας «Moon»).

Ladytron, από το ομώνυμο τραγούδι των Roxy Music
Μια σπάνια περίπτωση που ένα σπουδαίο κομμάτι της glam-rock περιόδου των Roxy είχε τόσο θετική επίδραση σε μια μπάντα, ώστε αυτή κατόπιν αποδείχτηκε ισάξια τους, μουσικά.

Pretty Girls Make Graves, από το ομώνυμο τραγούδι των Smiths
Η δισκογραφία των Smiths είναι τόσο μεγάλη που αυτή τη στιγμή που διαβάζετε το παρόν κείμενο, κάπου, σε κάποιο μήκος ή πλάτος της υφηλίου, μια μπάντα παίρνει το όνομα της απο κάποιο απο τα τραγούδια τους.

Roxette, από το ομώνυμο τραγούδι των Dr. Feelgood
Οι μεν ήταν pub-rockers απο τους λίγους, οι δε έγραψαν μερικά απο τα καλύτερα ποπ-ροκ τραγούδια της δεκαετίας του ’80.

The Sisters of Mercy, από το ομώνυμο τραγούδι του Leonard Cohen
Ένα απο τα 3-4 καλύτερα κομμάτια του Καναδοεβραίου τροβαδούρου σε ρόλο «Δούρειου Ίππου» όλης της goth κοινότητας, περίπου 15 χρόνια μετά.

Spoon, από το ομώνυμο τραγούδι των Can
Πολύ σημαντικό alt-indie συγκρότημα της περασμένης δεκαετίας (κυρίως) που στα νιάτα του μάλλον πέρασε πολλά βράδια «απορροφώντας» τις kraut rock διδαχές των Γερμανών ψυχεδελιστών.

The Ordinary Boys, από το ομώνυμο τραγούδι του Morrissey
Το 1988 το ντεμπούτο σόλο άλμπουμ του Morrissey «Viva Hate» είχε ένα τραγούδι που έδωσε κάποια έμπνευση σε αυτή την βρετανική μπάντα.

Radiohead, από το ομώνυμο τραγούδι των Talking Heads
Αρχικά ονομάζονταν On A Friday, όταν ο Thom Yorke και οι συμπαίκτες του ενημερώθηκαν από την εταιρεία τους να αλλάξουν το όνομά τους – έτσι διάλεξαν ένα τραγούδι από το άλμπουμ True Stories των Talking Heads, με τίτλο Radio Head.

Motörhead, από το ομώνυμο τραγούδι των Hawkwind
Ο Lemmy αποφάσισε να ονομάσει τη νέα του heavy rock μπάντα από ένα κομμάτι της παλιάς του μπάντας, των Hawkwind. Ήταν το τελευταίο τραγούδι που έγραψε ο μουσικός για τους space-rockers, πριν απολυθεί το 1975.

Starsailor, από το ομώνυμο τραγούδι του Tim Buckley
Το σπουδαίο ροκ συγκρότημα των αρχών των 00s εμπνεύστηκε από τον Tim Buckley (πατέρα του Jeff) και το folk/avant garde ομώνυμο τραγούδι του 1970.

Madness, από το ομώνυμο τραγούδι του Prince Buster
Ο Suggs και η ska-pop παρέα του πήραν το όνομά τους από ένα τραγούδι στο live set τους: μια διασκευή του Madness του Prince Buster.

Slowdive, από το ομώνυμο τραγούδι των Siouxsie & The Banshees
Οι shoegazers των αρχών της δεκαετίας του ’90 – οι οποίοι επανασχηματίστηκαν το 2014 – πήραν το όνομά τους από ένα κομμάτι του άλμπουμ A Kiss In The Dreamhouse των Siouxsie & The Banshees του 1982.

Shakespears Sister, από το ομώνυμο τραγούδι των Smiths
Το ντουέτο του πρώην μέλους των Bananarama Siobhan Fahey και της τραγουδοποιού Marcella Detroit πήρε το όνομά του από ένα single των The Smiths του 1985.