Αν ακους μέταλ μουσική, από την πιο απλή μορφή της, μέχρι τα πιο ακραία παρακλάδια της, όπως death metal και grindcore, συνήθως χαρακτηρίζεσαι από αρκετούς γύρω σου, εντελώς στερεοτυπικά, ως ένας «τύπος με πολλά, πάρα πολλά νεύρα» ή κάτι του στυλ «περνάς την δεύτερη, θυμωμένη εφηβεία σου».

Ωστόσο, η επιστήμη της μπιχεβιοριστικής ψυχολογίας, που ολοένα και περισσότερο ασχολείται με την σχέση «μουσική – ανθρώπινη ψυχή», αποφάνθηκε ότι αυτού του είδους η χαοτική, βάναυση, επιθετική, αλλά και ενίοτε κακοφωνική μουσική παίζει έναν σημαντικότατο ρόλο στη συναισθηματική ρύθμιση του ρογανισμού μας, όπως αναφέρει το εξαιρετικό ερευνητικό άρθρο του Popular Science. 

«Η διατήρηση της ψυχικής και συναισθηματικής μας ανθεκτικότητας — δηλαδή η επεξεργασία των πλέον δύσκολων συναισθημάτων — είναι το κλειδί για την επιβίωση της ψυχής μας μέσα σε αυτή την “αναταραχή”. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο David Angeler, οικολόγος και ερευνητής, δημοσίευσε μια μελέτη του στο SpringerPlus σχετικά με τις “δυνατότητες της μέταλ μουσικής να διατηρήσει την χαλαρότητα της ψυχής μας και την οξύνοια του πνεύματός μας”», αναφέρει το άρθρο, προσθέτοντας ότι «η οικοδόμηση ανθεκτικών κοινωνιών εξαρτάται από ένα σύνθετο σύνολο παραγόντων που επηρεάζουν τόσο τα κοινωνικά συστήματα, όσο και τα ίδια τα άτομα. Οπότε, οτιδήποτε βοηθά τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τα δικά τους συναισθήματα, συμπεριλαμβανομένης της κάθαρσης που νιώθουν πολλοί ακούγοντας μέταλ μουσική, είναι χρήσιμο και απολύτως θεμιτό».

Αλλά οι ιδέες του Angeler ξεπερνούν αυτή την απλή συλλογιστική: Τι θα γινόταν αν οι «μεταλλάδες» μπορούσαν να συνεργαστούν με την κοινότητά τους ως προς ζητήματα περί κλιματικής και οικολογικής βιωσιμότητας; «Πρέπει να επιστρέψουμε στην εποχή του ρομαντισμού, όπου διαφορετικοί τομείς, όπως οι τέχνες και οι επιστήμες, δεν αλληλοαποκλείονται», λέει ο ίδιος ο Angeler, προσθέτοντας ότι η μέταλ μουσική θα μπορούσε να αλληλεπιδράσει και να δημιουργήσει σχεδόν τεκτονικές αλλαγές σε συστημικό επίπεδο για όλους τους ανθρώπους.

«Κατά κάποιο τρόπο, αυτό συμβαίνει ήδη. Ένας αυξανόμενος αριθμός συγκροτημάτων — ιδιαίτερα της black, thrash και grindcore μέταλ — εστιάζουν πλέον στους στίχους τους πάνω σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η απώλεια βιοποικιλότητας και η περιβαλλοντική κατάρρευση», σημειώνει το άρθρο.

Kαι φυσικά, δίπλα σε αυτές τις θεωρίες του Angeler, υπάρχουν, συνεπικουρικά, και οι αντίστοιχες έρευνες:

Σύμφωνα με εκτενή μελέτη πανεπιστημίων της Ολλανδίας και της Γερμανίας, το heavy metal βοηθάει τους θαυμαστές του να αντιμετωπίσουν το φόβο του θανάτου ή άλλα σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, όπως το «να διώξουν όλες τις κακές σκέψεις».

Στην έρευνα συμμετείχαν 30 άτομα. Οι ψυχολόγοι συζήτησαν πρώτα μαζί τους, για να μάθουν την άποψή τους για την μέταλ μουσική και στη συνέχεια τους χώρισαν σε δύο ομάδες και τους ζητήθηκε να γράψουν τις σκέψεις τους για το θάνατο. Στη μια ομάδα ακουγόταν παράλληλα το τραγούδι των Slayer, «Angel Οf Death», ενώ στην άλλη ήρεμη και χαλαρωτική μουσική. Παραδόξως, τα μέλη της ομάδας που έγραψαν τις σκέψεις τους ακούγοντας Slayer, ήταν πολύ πιο συμφιλιωμένα με έννοιες όπως η απώλεια και ο θάνατος.

«Η heavy metal μουσική συνδέεται συχνά με το θάνατο. Έχει δεχτεί σκληρές επιθέσεις από τους επικριτές της, τόσο για τον ήχο όσο και για τους στίχους των τραγουδιών. Όμως οι “μεταλάδες” υποστηρίζουν, απολύτως δικαίως, ότι η μουσική αυτού του είδους, είναι η διαφυγή τους από την κατάθλιψη και ότι τους βοηθάει, να αντιμετωπίσουν τις σκέψεις τους για το θάνατο», αναφέρεται στην έρευνα, με τους επιστήμονες να αναφέρουν ότι το εν λόγω συμπέρασμα των ψυχολόγων βασίστηκε στη Θεωρία Διαχείρισης Τρόμου (Τerror Management Theory), κατά την οποία «οι πολιτισμικές αξίες, όπως η μουσική οιασδήποτε μορφής, βοηθούν τους ανθρώπους να διαχειριστούν το θάνατο, δίνοντας αξία και σκοπό στη ζωή τους». «Η μέταλ μουσική λειτουργεί ως «πολιτισμικό αγαθό» για τους οπαδούς της και διαμορφώνει το χαρακτήρα και την κοινωνική τους ταυτότητα», σημειώνει η έρευνα.

 

Παράλληλα, μια δεύτερη, διαφορετική έρευνα του Πανεπιστημίου του Queensland στην Αυστραλία έδειξε ότι τόσο η μέταλ μουσική όσο και άλλα «ακραία» είδη μουσικής, ηρεμούν τους οπαδούς, αντί να τους δημιουργούν νεύρα, όπως πολλοί πιστεύουν.

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 39 άτομα, διεξήψθη ψως εξής: ψυχολόγοι προσπάθησαν να προκαλέσουν στα 39 αυτά άτομα θυμό, συζητώντας μαζί τους θέματα που αφορούν σχέσεις, χρήματα και δουλειά. Στη συνέχεια τους άφησαν να ακούσουν μουσική για 10 λεπτά. Αυτό που παρατήρησαν ήταν ότι, όσοι άκουσαν μέταλ, ήταν σαν να βρίσκονταν σε απόλυτη ηρεμία. «Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα νεύρα και το άγχος μειώθηκαν αισθητά, όταν άκουσαν μουσική. Ένιωσαν πιο δυνατοί», ανέφερε η ψυχολόγος Leah Sharman.

«Το heavy metal, το hardcore, το punk και το screamo, μειώνουν τη θλίψη και αυξάνουν τα θετικά συναισθήματα. Όταν έχουν νεύρα και ακούνε μουσική που ταιριάζει με την κατάστασή τους η ένταση ξεθυμαίνει και τους κάνει να νιώθουν πιο δυνατοί και γεμάτοι ενέργεια», ανέφεραν οι ερευνητές.

Αλλά και μια τρίτη, πρόσφατη έρευνα η οποία έχει διεξαχθεί από αυστραλούς ψυχολόγους και είχε δημοσιευτεί στο Journal of Community Psychology δικαιώνει τους οπαδούς της μέταλ, καθώς αποκάλυψε ότι το συγκεκριμένο μουσικό είδος βοηθάει στην αντιμετώπιση φαινομένων άγχους και εκφοβισμού στους νέους. Η έρευνα εστίασε σε 28 νέους Αυστραλούς ηλικίας 18-24 ετών (5 γυναίκες και 23 άντρες), οι οποίοι ακούνε φανατικά μέταλ και το πόρισμά της ήταν ότι η μέταλ, σε συνδυασμό με την κοινότητα ανθρώπων η οποία έχει αναπτυχθεί γύρω από αυτήν, προστατεύουν τους νέους από προβλήματα ψυχικής υγείας.