Η ομάδα του OCD Project και η δισκογραφική εταιρία Coherent States ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους για την τρίτη διοργάνωση του μουσικού φεστιβάλ Ametric Festival, η διεξαγωγή του οποίου θα λάβει χώρα το διήμερο 15 & 16 Σεπτεμβρίου 2023 στον ιδιαίτερο χώρο του Προμαχώνα San Salvatore στα Χανιά.

Εκεί, όπου η Ενετική αρχιτεκτονική δημιουργεί μια μοναδική και απόκοσμη συναυλιακή συνθήκη, απολύτως ταιριαστή για την ηχητική και αισθητική ανάδειξη του σύγχρονου & πειραματικού χαρακτήρα της μουσικής στην οποία επιθυμεί να δώσει πνοή. Στο τρίτο μέρος του festival επιχειρείται μια εκ νέου εξερεύνηση της μίξης διαφορετικών μουσικών και πολιτισμικών αναφορών σε πνεύμα συμπερίληψης, ως βασική συνθήκη καλλιτεχνικής έκφρασης.

Στo Ametric Festival 2023 θα λάβει η χώρα η πρώτη εμφάνιση επί ελληνικού εδάφους των experimental ambient πρωτοπόρων :Zoviet*France: (UK), γνωστοί με την πυκνή τους δισκογραφία που ξεκινά τη δεκαετία του ‘80, η dark ambient, industrial και techno των Demdike Stare (UK) με ένα εκλεκτικό set του Miles Whittaker, τα δυναμικά electronics της Gaël Segalen (FR), η performance του φεμινιστικού avant-garde due I broke the vase (GR), το ποιητικό ηχητικό κολάζ του Άγγελου κυρίου (GR), η glitch electronica της dalot (GR), οι αυτοσχέδιες ηχητικές συνθέσεις της Δήμητρας Κουστερίδου (GR) και το παιχνιδιάρικο καλλιτεχνικό σύμπαν του Babak Ahteshamipour (GR).

Κύριος σκοπός του Ametric Festival είναι η σταδιακή ενσωμάτωση της σύγχρονης πειραματικής μουσικής στα πολιτιστικά δρώμενα της Κρήτης, μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, με στόχο να καθιερωθεί το φεστιβάλ ως σημείο συνάντησης πειραματιστών και πειραματιστριών από κάθε γωνιά του  πλανήτη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς και την  ταυτόχρονη εδραίωση του San Salvatore ως τον τόπο όπου ο διάλογος αυτός λαμβάνει και θα λαμβάνει χώρα.

Miles Whittaker

Το Olafaq συζήτησε με τους διοργανωτές του Ametric Festival για τις προσδοκίες τους, το πρωτοποριακό line up του φεστιβάλ, αλλά και για το μέλλον της πειραματικής μουσικής σκηνής στην Ελλάδα.

– Το Ametric Festival θα λάβει χώρα για τρίτη χρονιά το διήμερο 15 & 16 Σεπτεμβρίου στον ιδιαίτερο χώρο του Προμαχώνα San Salvatore στα Χανιά. Αλήθεια, πως πήρατε αυτήν τη απόφαση της διοργάνωσης, με ποια αφορμή;
Η διοργάνωση του τρίτου μέρους του Ametric είναι η λογική συνέχεια, και συνεπακόλουθα το επόμενο βήμα της πορείας του ως festival, και φυσικά της προσπάθειας για την καθιέρωσή του. Ο Προμαχώνας είναι ένας από τους πιο ιδιαίτερους χώρους ανάδειξης του χαρακτήρα της πειραματικής μουσικής και είναι εμφατικά μέρος του concept του festival οπότε αυτό απαντάει και το  «γιατί στα Χανιά;» που ακούμε πολύ συχνά.

– Πώς προέκυψε η συνεργασία μεταξύ του OCD Project και της δισκογραφικής εταιρίας Coherent States;
Το πρώτο Ametric Festival πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τα πρώιμα μεταCOVID συναυλιακά δρώμενα. Η ιδέα του Τάσου Γραμματικού (OCD Project) να διοργανώσει υπό αυτές τις συνθήκες ένα διήμερο φεστιβάλ πειραματικής μουσικής σε ένα ενετικό κάστρο στα Χανιά, μου είχε προσωπικά φανεί ιδιαίτερα θαρραλέα, σε σημείο να με ξαφνιάσει τόσο ώστε να κλείσω εισιτήριο άμεσα για να το παρακολουθήσω ως θεατής. Και ακόμα έχω πολύ έντονες εικόνες από τα sets της Christina Vantzou και του François Bonnet. Δεν είμαι σίγουρος ότι θυμάμαι ποιος πρότεινε σε ποιον να κατέβουμε σαν κοινή ομάδα για τη διοργάνωση του δεύτερου Ametric, αλλά όποιος και αν το έκανε, ο άλλος δέχτηκε αμέσως.

– Κατά την άποψή μου, το διήμερο συγκαταλέγεται στα πιο ενδιαφέροντα της χρονιάς. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας και, ποιο από τα σχήματα περιμένετε να δείτε με μεγαλύτερη ανυπομονησία;
Ευχαριστούμε πολύ! Η Gaël Segalen θα δώσει ένα multichannel surround performance για το οποίο προσωπικά έχω πάρα πολλή περιέργεια, καθώς είχαμε κυκλοφορήσει τον δεύτερο δίσκο της, “Sofia Says” στην Coherent States πριν από μερικά χρόνια και θέλω να οπωσδήποτε να δω τι θα ετοιμάσει. Επιπλέον, είναι η μοναδική καλλιτέχνιδα από το φετινό lineup που δεν έχει τύχει να παρακολουθήσω ποτέ ζωντανά, οπότε και αυτό σίγουρα συμβάλλει κάπως. Ωστόσο η πρώτη εμφάνιση των :Zoviet*France: στην Ελλάδα και το exclusive Demdike Stare solo set που θα παρουσιάσει ο Miles Whittaker εντείνουν με τον ίδιο τρόπο την ανυπομονησία. Στο πλαίσιο των προσδοκιών, ας πούμε πως θα θέλαμε κοινό και καλλιτέχνες να ευχαριστηθούν την εμπειρία στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

– Άξιο λόγου το line up, με ονόματα που τιμούν ιδιαίτερα πειραματική σκηνή! Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν για εσάς να συγκεντρώσετε αυτά τα ονόματα και από πότε ξεκίνησαν οι επαφές με αυτά;
Εξαιρώντας και πάλι την Gaël Segalen, για την οποία προσπαθούσαμε να κλείσουμε μια εμφάνιση στην Αθήνα από το 2020, όλες οι επαφές με τους καλλιτέχνες έγιναν στο ημερολογιακό εξάμηνο που ακολούθησε το δεύτερο Ametric. Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που δέχτηκαν όλοι να συμμετάσχουν με την ίδια ευκολία που είχαμε στο να τους το προτείνουμε.

Gaël Segalen | Φωτ.: Sonia Keating

– Τα μουσικά είδη που εκπροσωπούν οι μπάντες και οι καλλιτέχνες που θα εμφανιστούν στο φετινό Ametric Festival, μπορεί να μην έχουν το πολυπληθέστερο κοινό, έχουν σίγουρα όμως πολύ αφοσιωμένους fans. Πιστεύετε πως αυτή η αφοσίωση αποτελεί εχέγγυο επιτυχίας για το διήμερο; Πέρα από την ποιότητα των καλλιτεχνών φυσικά!
Αν προσεγγίζαμε την έννοια της επιτυχίας με οικονομικούς όρους μάλλον όχι, δεν υπάρχει κάποιο εχέγγυο. Αλλά λόγω ιδιοσυγκρασίας δεν αντιμετωπίζουμε το φεστιβάλ σαν εμπορικό προϊόν σε αυτές τις βάσεις. Είναι και η φύση του τέτοια. Θα επέλεγα ανά πάσα στιγμή μια μαγική εμφάνιση σε κοινό τριάντα ατόμων παρά μια λιγότερο μαγική σε κοινό τριακοσίων.

– Στο τρίτο μέρος του festival «επιχειρείται μια εκ νέου εξερεύνηση της μίξης διαφορετικών μουσικών και πολιτισμικών αναφορών σε πνεύμα συμπερίληψης, ως βασική συνθήκη καλλιτεχνικής έκφρασης». Σχολιάστε μου αν θέλετε αυτόν τον στόχο.
Δεν τo αντιλαμβάνομαι ακριβώς ως στόχο, όσο μια δήλωση παρουσίας του Ametric στον χώρο. Η τέχνη δε μπορεί να είναι αποκομμένη από τον κοινωνικό διάλογο κα τις διαδράσεις αν δεν θέλει να ζει σε ένα αυτοαναφορικό καλλιτεχνικό σύννεφο μακριά από την καθημερινότητα που αντιμετωπίζουμε όλοι.

– Τις προηγούμενες χρονιές της διεξαγωγής του, το Ametric Festival έτυχε θερμότατης υποδοχής. Πιστεύετε πως παρόμοιες φεστιβαλικές ιδέες, μη mainstream λογικής, μπορούν να δώσουν μία ώθηση στον λεγόμενο «συναυλιακό τουρισμό»;
Ως άνθρωπος που (προσπαθεί να) προγραμματίζει να συμπίπτουν τα ταξίδια του με ανάλογα μικρά festivals του εξωτερικού, θα απαντήσω πως ναι, δεν μπορώ να σκεφτώ πολλά πιο ωραία πράγματα από το να ταξιδεύεις για να δεις καλλιτέχνες που αγαπάς και ίσως δε θα είχες κάποια άλλη ευκαιρία να τους δεις. Τώρα οι λέξεις «συναυλιακός τουρισμός» ακούγονται λίγο βαρύγδουπες και στο μυαλό μου είναι κάπως πιο συνυφασμένες εννοιολογικά με καταστάσεις που δεν αγγίζουν τόσο τη μη-mainstream λογική, αν επιλέγαμε να επιμείνουμε στον διαχωρισμό. Για να απαντήσω και κάπως συγκεκριμένα όμως, ναι, πιστεύω πως κάποιες ασυνήθιστες ιδέες μπορούν να δώσουν αξιοσημείωτη ώθηση στα συναυλιακά δρώμενα, πράγμα που εν γένει μπορεί να προσελκύσει κοινό που δεν είναι αυστηρά τοπικό.

– Η επανάληψη του φεστιβάλ την επόμενη χρονιά είναι ήδη προαποφασισμένη ή θα εξαρτηθεί από την επιτυχία του φετινού; Αν επαναληφθεί, να περιμένουμε κάτι ακόμη πιο grande, ώστε Ametric Festival να καθιερωθεί σιγά σιγά ως ένας ετήσιος συναυλιακός προορισμός;
Το Ametric Festival θα πραγματοποιηθεί και το 2024. Στον τρόπο που αντιλαμβάνομαι τη μουσική δεν μπορώ να σκεφτώ πολλά πιο σημαντικά ονόματα από τους : Zoviet*France: (ένα από τα αγαπημένα μου groups), οπότε με ένα περίεργο τρόπο δεν πιστεύω πως η όποια καθιέρωση θα προκύψει μόνο από την ολοένα και αυξανόμενη καλλιτεχνική βαρύτητα των ονομάτων, αν αναφέρεσαι σε αυτό. Σίγουρα υπάρχουν σκέψεις για να μεγαλώσει το Ametric. Για παράδειγμα να γίνει τριήμερο και να αυξηθούν οι παράλληλες δράσεις του festival, όπως για παράδειγμα η ελληνική εκδοχή της επετειακής έκθεσης για τα 30 χρόνια των Reynols που ετοιμάζουμε φέτος.

– Πείτε μας δυο λόγια για την εξέλιξη του πειραματικού ήχου στην Ελλάδα και για τις εγχώριες συμμετοχές στο φετινό Ametric.
Μια ωραία σύνδεση των δύο θεμάτων έρχεται από το γεγονός πως υπάρχουν πολλά εγχώρια acts που θα θέλαμε να εμφανιστούν στο Ametric, σε σημείο να δυσκολευόμαστε να κλείσουμε το lineup κάθε χρονιάς λόγω των αρκετών επιλογών που μας αρέσουν. Αν μη τι άλλο αυτό μας φέρνει αντιμέτωπους με ένα ωραίο στιγμιότυπο της πραγματικότητας που διαφέρει από το γενικό κλίμα πως «τίποτα δεν γίνεται στην Ελλάδα». Υπάρχει δραστηριότητα και δημιουργία και αυτό είναι ενθαρρυντικό. Την πρώτη ημέρα του φετινής version του festival θα εμφανιστεί ο Babak Ahteshamipour και το φεμινστικό avant garde duo I Broke The Vase (Έυα Ματσίγκου & Νεφέλη Σάνη), ενώ την δεύτερη η Δήμητρα Κουστερίδου, η Dalot (Μαρία Παπαδομανωλάκη) και ο Άγγελος Κυρίου. Πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους, πολύ σημαντικά τα performances τους για την ύπαρξη και τη συνέχεια του Ametric.

– Τι πιστεύετε για το μέλλον της αντισυμβατικής/πειραματικής σκηνής;
Όσο η μουσική θα συνεχίσει να εγκλωβίζεται σε συμβάσεις, τόσο θα δημιουργείται και χώρος για αληθινές και ειλικρινείς εκφράσεις, ή καλύτερα όπως λέει και μια φίλη, «οάσεις στην έρημο του πραγματικού».

– Αυτά από εμένα. Θέλω να σας ευχηθώ ολόψυχα καλή επιτυχία στο φεστιβάλ. Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας!
Ευχαριστούμε και εμείς και ελπίζουμε να σε δούμε στην Κρήτη!

Facebook Event εδώ.