Ο Τζον Ουίνστον Λένον (John Lennon) γεννήθηκε στο Λίβερπουλ στις 9 Οκτωβρίου 1940, κατά τη διάρκεια ενός βομβαρδισμού της πόλης από τη «Λουφτβάφε». Ο πατέρας του Άλφρεντ ήταν ναυτικός και η μητέρα του Τζούλια χορεύτρια σε τοπικά κλαμπ.
Μετά τον χωρισμό των γονιών του, ο νεαρός Τζον μεγάλωσε στο σπίτι της αυστηρής θείας του Μίμι και του άνδρα της Τζορτζ, που τον αγαπούσαν σαν δικό της παιδί. Μολονότι δεν ζούσε με τη μητέρα του, τη λάτρευε. Άλλωστε, ήταν εκείνη που του χάρισε την πρώτη του κιθάρα το 1957, ενθαρρύνοντάς τον να ασχοληθεί με τη μουσική.
Ο Τζον αγαπούσε το γράψιμο και τη ζωγραφική, με το σχολείο να τον αφήνει μάλλον αδιάφορο. Φοίτησε στο κολέγιο Καλών Τεχνών του Λίβερπουλ, αλλά δεν υπήρξε ποτέ συνεπής σπουδαστής. Εκεί, όμως, γνώρισε την πρώτη του γυναίκα, τη Σίνθια Πάουελ, η οποία του χάρισε ένα παιδί, τον Τζούλιαν (1963).
Ο Τζον ζούσε για τη μουσική και τον Μάρτιο του 1957 ίδρυσε την πρώτη του μπάντα, τους Quarrymen, που πήρε το όνομά της από το σχολείο, όπου φοιτούσε. Έπαιζαν σκιφλ, ένα είδος φολκ μουσικής με τζαζ και μπλουζ επιρροές.
Στις 6 Ιουλίου 1957 γνωρίζει τον Πολ ΜαΚάρτνεϊ, ο οποίος σύντομα γίνεται μέλος του συγκροτήματος, αφού ο πατέρας του διαθέτει το υπόγειο του σπιτιού για τις πρόβες των Quarrymen. Την εποχή αυτή ο Λένον γράφει και το πρώτο του τραγούδι «Hello Little Girl», που έγινε αργότερα επιτυχία με τους The Fourmost.
Στο συγκρότημα καταφθάνει με συστάσεις του ΜακΚάρτνεϊ ο νεαρός κιθαρίστας Τζορτζ Χάρισον, που δίνει έναν πιο ροκ χαρακτήρα. Οι Quarrymen μετονομάζονται σε «Johnny and the Moondogs», με τον Λένον να έχει τον πρώτο λόγο, αλλά να μην είναι ικανοποιημένος από τον ήχο τους.
Στα μέσα του 1959, η μπάντα του Λένον αλλάζει το όνομά της σε Beatles και αρχίζει εμφανίσεις στο Αμβούργο και στο κλαμπ του Λίβερπουλ, Cavern. Ήταν εκεί που τους ανακάλυψε ο Μπράιαν Έπσταϊν, ο πρώτος τους μάνατζερ, και στις 5 Οκτωβρίου 1962 κυκλοφορούν το παρθενικό τους σινγκλ «Love me Do». Η επιτυχία είναι μεγάλη. Οι Beatles εκτοξεύονται στην κορυφή και εν μια νυκτί μετατρέπονται σε ζωντανό θρύλο. Οι Μπιτλς ανάγουν το τρίλεπτο ποπ τραγούδι σε μορφή τέχνης.
Μετά τον θάνατο του Επστάιν αρχίζουν να εμφανίζονται οι πρώτες σκιές στους Beatles. Ο Μακάρτνεϊ επιζητεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, κάτι που δεν αρέσει στον Λένον, η ερωμένη του οποίου Γιόκο Όνο, αναμιγνύεται όλο και πιο πολύ στις υποθέσεις τους, προκαλώντας την αγανάκτηση των υπολοίπων. Έτσι είναι αναπόφευκτη η διάλυση του συγκροτήματος το 1970.
Από την εποχή των Beatles, ο Τζον Λένον είχε ξεκινήσει την προσωπική του μουσική διαδρομή. Με τη συμμετοχή της Γιόκο Όνο ηχογράφησε τρεις δίσκους με πειραματική μουσική κι ένα live στο Τορόντο με τη νεοσύστατη μπάντα των Plastic Ono Band.
Μετά τη διάλυση των Beatles και μέχρι τη δολοφονία του το 1981 κυκλοφόρησε μια σειρά άλμπουμ, που δεν έφθαναν στο δημιουργικό ύψος της μουσικής των «Σκαθαριών», αλλά παρουσίαζαν μεγάλο ενδιαφέρον και είχαν απήχηση στο μουσικόφιλο κοινό. Κορυφαία στιγμή υπήρξε αναμφισβήτητα το άλμπουμ Imagine (1971) και το ομώνυμο τραγούδι, που έγινε ο ύμνος του αντιπολεμικού κινήματος.
Στις 31 Αυγούστου 1971 ο Λένον μετακομίζει στη Νέα Υόρκη και δεν θα επιστρέψει ποτέ στην Αγγλία. Σύντομα θα αντιμετωπίσει προβλήματα με το αμερικανικό κράτος, καθώς ο πρόεδρος Νίξον ψάχνει τρόπο να τον απελάσει. Δεν του συγχωρεί ότι είναι ένα από τα ηγετικά στελέχη του αντιπολεμικού κινήματος, που μάχεται τη συμμετοχή των Αμερικανών στο Βιετνάμ.
Με ευφάνταστους τρόπους και εκμεταλλευόμενος τα ΜΜΕ (Bed-In), προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη στην υπόθεση της παγκόσμιας ειρήνης. Ο Λένον βρίσκεται στο στόχαστρο και των πανίσχυρων εκκλησιαστικών οργανώσεων, που δεν ξεχνούν τη δήλωση του 1966, ότι «οι Μπιτλς είναι ανώτεροι από τον Θεό».
Το 1973 χωρίζει από τη Γιόκο και τα φτιάχνει για δύο χρόνια με την κινέζα γραμματέα του Μέι Παγκ. Τότε είναι που αρχίζει τα πέρα-δώθε μεταξύ Νέας Υόρκης και Λος Αντζελες, όπου κατοικεί ο κολλητός του φίλος, Harry Nilsson.
Το lost weekend του John Lennon
Ο Τζον Λένον (ο οποίος ήταν σε διάσταση με τη Γιόκο Όνο και έμενε στο Λος Άντζελες) και ο Χάρι Νίλσον έγιναν πρωτοσέλιδο στις 13 Μαρτίου του 1974 όταν πήγαν, το προηγούμενο βράδυ, εντελώς μεθυσμένοι σε μια κωμική παράσταση των Smothers Brothers στο κλαμπ Troubadour στο Λος Άντζελες.
Ο Lennon εκτόξευσε ύβρεις στους Smothers Brothers και γρονθοκόπησε τον μάνατζέρ τους πριν απομακρυνθεί βίαια από «φουσκωτούς». Η ασφάλεια του κλαμπ προσπάθησε να απομακρύνει τον μεθυσμένο και εξαγριωμένο Lennon, ο οποίος ξέσπασε, χάνοντας μάλιστα και τα χαρακτηριστικά γυαλιά του στη συμπλοκή. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον Tommy Smothers, κλώτσησε τον παρκαδόρο.
Η ηθοποιός Pam Grier, η οποία βρισκόταν κοντά όταν συνέβη το περιστατικό, εκδιώχθηκε επίσης από το κλαμπ. Οι αδελφοί Smothers, από την πλευρά τους, υπερασπίστηκαν τον Lennon, παραδεχόμενοι ότι «είχαν προκαλέσει με τα λόγια τους τον Lennon» ενώ βρίσκονταν στη σκηνή.
Κατηγόρησαν επίσης τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι μεγαλοποίησαν το περιστατικό.
«Έκτοτε, το σόου μας πήρε ραγδαία την κατηφόρα», πρόσθεσαν οι Smothers.
Ο Nilsson, ο οποίος δέχτηκε πολλά πυρά από τον Τύπο επειδή ήταν «κακή επιρροή» για τον Lennon, δήλωσε: «Το συμβάν αυτό κατέστρεψε τη φήμη μου για 10 χρόνια. Μέθυσα έναν Beatle και κοιτάξτε τι συνέβη».
«Ήταν η πρώτη μου βραδιά πίνοντας [το νέο τότε κοκτέιλ] Brandy Alexanders, δηλαδή μπράντι και γάλα. Ήμουν με τον Harry Nilsson, ο οποίος με ενθάρρυνε διαρκώς. Συνήθως έχω κάποιον εκεί που λέει “Εντάξει, Λένον.Σκάσε τώρα”», θυμήθηκε κατόπιν ο Λένον.
Ο Lennon και ο Nilsson έστειλαν λουλούδια στους Smothers Brothers την επόμενη μέρα. Ο Lennon έγραψε επίσης μια απολογητική επιστολή ταπεινής συγγνώμης στην Grier.
Εν τω μεταξύ, μια σερβιτόρα που ισχυρίστηκε ότι ο Lennon της επιτέθηκε, απέσυρε τις κατηγορίες. Ο Lennon επέμεινε ότι αυτό δεν συνέβη ποτέ, ενώ ο Tommy Smothers πρόσθεσε ότι ο Lennon, χωρίς τα γυαλιά του, δεν μπορούσε να καταλάβει ότι η φιγούρα προς την οποία έριξε γροθιά ήταν μια γυναίκα.
«Υπήρχε κάποια κοπέλα που ισχυρίστηκε ότι τη χτύπησα, αλλά δεν τη χτύπησα καθόλου», είπε ο Lennon. «Ήθελε απλώς κάποια χρήματα και αναγκάστηκα να την πληρώσω», πρόσθεσε.
Δεν ήταν αυτή η πρώτη φορά που ο Lennon έκανε φασαρία μέσα στο Troubadour. Ένα μήνα νωρίτερα, το Rolling Stone ανέφερε ότι ένας επίσης μεθυσμένος Lennon, ο οποίος είχε πάει στο κλαμπ για να δει την τραγουδίστρια της soul Ann Peebles, κατέληξε να περιφέρεται – άγνωστο πως – με μια σερβιέτα πάνω στο μέτωπό του.
«Ξέρεις ποιος είμαι εγώ;», είπε ο Lennon, όταν μια σερβιτόρα τον ρώτησε γιατί δεν άφηνε φιλοδώρημα φεύγοντας.
«Ναι», του απάντησε η σερβιτόρα. «Είσαι ένας μαλάκας με μια σερβιέτα στο κεφάλι σου».