Ήρθε το Halloween, μια από τις πιο σημαντικές αμερικανικές γιορτές που έχει με τη σειρά της επηρεάσει πολλά συγκροτήματα να φτιάξουν τις δικές τους, άλλοτε σοβαρές και άλλοτε χιουμοριστικές εκδοχές ενός βιντεοκλίπ με μάσκες, κοστούμια και μπόλικη ατμόσφαιρα τρόμου.
Thriller – Michael Jackson
Είναι το πρώτο βιντεοκλίπ που παραμένει τόσο άρρηκτα συνδεδεμένο με το Halloween. Είναι επίσης το μοναδικό, μέχρι σήμερα, που όλοι μνημονεύουν ως το πλέον χαρακτηριστικό δείγμα μιας εποχής του χρόνου που είναι συνώνυμη με τις έννοιες «θρίλερ», «γκροτέσκο» και «γκραν γκινιόλ». Ο ίδιος ο μακαρίτης ήταν μεγάλος φαν της συγκεκριμένης γιορτής, φροντίζοντας κάθε χρόνο να τη γιορτάζει με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο στην Neverland.
I Miss You – Βlink 182
Το κομμάτι είναι ασφαλώς από αδιάφορο έως (το λιγότερο) κακό, αλλά το βιντεοκλίπ που το συνοδεύει μοιάζει σαν να βγήκε από την κάμερα του Τιμ Μπάρτον ή το μπαουλοντιβανο της πιο goth γιαγιάς όλων των εποχών. Η αισθητική του έχει επηρεαστεί, όπως τόνισαν οι δημιουργοί του, από τις ιστορίες τρόμου του Edgar Allen Poe.
Papercut – Linkin Park
Το κομμάτι αυτό, από το πρώτο και καλύτερο άλμπουμ των Linkin Park, το Hybrid Theory, συνοδεύεται από ένα εξίσου εντυπωσιακό βιντεοκλίπ, σκοτεινό και νιχιλιστικό. Παράξενα ποιοτικό δείγμα από μια μπάντα που κατόπιν μπλέχτηκε σε πολύ εμπορικά μονοπάτια χωρίς ποτέ να καταφέρει να δικαιολογήσει τον θόρυβο του ντεμπούτου της.
Clown – Korn
Όσοι θεωρείτε τους κλόουν σατανικούς και γενικά δεν την πολυπαλεύετε να τους βλέπετε, μακριά από το συγκεκριμένο βιντεοκλίπ αφού δεν ενδείκνυται στους πάσχοντες από «coulrophobia». Ο κλόουν του βιντεοκλίπ είναι ευθεία αναφορά σε έναν παρανοϊκό τύπο που ντυνόταν κλόουν στις συναυλίες της μπάντας και μάλιστα μια φορά είχε ανέβει στη σκηνή κι είχε χτυπήσει τον τραγουδιστή.
Sun Doesn’t Rise – Mushroomhead
Ένα παράξενο βιντεοκλίπ που εκτός απ τις γνωστές τακτικές οπτικής τρομοκρατίας των θεατών, χρησιμοποιεί και τεχνικές όπως stop-motion ώστε το τελικό οπτικό αποτέλεσμα να είναι ακόμη πιο γκροτέσκο. Την περίοδο που κυκλοφόρησε έπαιζε κάθε μισάωρο στην εκπομπή Headbanger’s Ball του MTV, γεγονός που το ανέδειξε σύντομα ως το πλέον δημοφιλές της μπάντας.
Dragula – Rob Zombie
Το τραγούδι αυτό, μέσα από το άλμπουμ «Hellbilly Deluxe», είναι ένα μόνο από μια ολόκληρη σειρά βιντεοκλίπ του Rob Zombie στα οποία πρωταγωνιστούν τέρατα, ζομπι, γενικά όχι και πολύ ευχάριστοι χαρακτήρες… Θα μπορούσα να είχα συμπεριλάβει στη λίστα οποιοδήποτε άλλο τραγούδι του, αλλά τελικά πέρασε αυτό, γιατί μου αρέσει το λογοπαίγνιο του τίτλου του.
3 a.m. – Eminem
Από το άλμπουμ Relapse είναι το εν λόγω κομμάτι κι ομολογουμένως ένα από τα χειρότερά του. Στο βιντεοκλίπ, το alter ego του Eminem, ο Slim Shady μεταμορφώνεται σε serial killer και με τη βοήθεια ναρκωτικών και λοιπών βοηθημάτων τα κάνει μπάχαλο.
Death Blooms – Mudvayne
Παλιά η μπάντα φορούσε μεικάπ και γενικά την είχε δει λίγο Alice Cooper φάση, ειδικά με αυτό το βιντεοκλίπ, στο οποίο η καημένη η γριούλα που πρωταγωνιστεί δεν ξέρει από που της ήρθε τι. Εκκεντρικό βιντεοκλίπ που σε κάνει να πεις από μέσα σου με λύπη «τι κρίμα που δεν τα φτιάχνουν τόσο καλά όπως παλιά».
Spit It Out – Slipknot
Οι μάστορες της πραγματικά σοβαρής «πρόκλησης» σε τρομακτικές περιπέτειες. Ένα βιντεοκλίπ που λειτουργεί και ως ένας άμεσος φόρος τιμής στην «Λάμψη» του Kubrick, όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς από πολλές σκηνές, αλλά και το ενσταντανέ όπου ακούγεται η διάσημη ατάκα “heeeeeeere’s Johnny!” Το κομμάτι γράφτηκε ως απάντηση σε ένα ραδιοσταθμό που αρνιόταν να παίξει τα τραγούδια τους.
Come To Daddy – Aphex Twin
Και τι δεν έχει αυτό το βιντεοκλίπ: γριούλες, σκυλιά που γαβγίζουν προς άγνωστη αιτία (μια χαλασμένη τηλεόραση;) και διόλου άκακα παιδάκια με μάσκες του Aphex Twin να τα κάνουν λαμπογυαλο, τρομοκρατώντας τους περαστικούς –και δίνοντας καμιά δεκαριά εγκεφαλικά στην άμοιρη ηλικιωμένη γυναίκα. Ο σκηνοθέτης Chris Cunningham σίγουρα έφτιαξε το καλύτερο (και πιο τρομακτικό) βιντεοκλίπ της ζωής του.