Είναι 10 συγκροτήματα όχι από σάρκα κι οστά, αλλά χάρτινοι ήρωες καρτούν, fictional μπάντες, αποκυήματα της δημιουργικής φαντασίας των ανθρώπων που συνέλαβαν τις καρτουνίστικες μορφές τους.

The Neptunes
Οι γνωστοί αμερικανοί καρτουνάδες των 60′s και 70′, οι Hanna-Barbera, έκαναν τους Neptunes ειδικά για τις μουσικές ανάγκες του σαββατιάτικου πρωινού σώου τους, με τίτλο Jabberjaw. Ήταν σαν δευτεροκλασάτοι χαρακτήρες από τη σειρά Scooby Doo κι όπως φαντάζεστε ήταν όντως άθλιοι.

The Junkyard Band
Δημιουργήθηκαν από τους Bill Cosby, Fat Albert και τα παιδιά του Cosby. Όλως περιέργως, όλοι οι παραπάνω ήταν επιφορτισμένοι και με τις φωνές των πρωταγωνιστών που έβγαιναν στις αμερικανικές τηλεοράσεις κάθε Κυριακή πρωί, από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 κι έπειτα.

Mystik Spiral
Η μπάντα αυτή από τη σειρά κινουμένων σχεδίων του MTV «Daria», λεγόμενοι και Mystik Spiral, κινήθηκαν από το χώρο της ποπ μέχρι της ροκ και του χαρντ ροκ, με αμφίβολα ηχητικά αποτελέσματα. Ήταν τόσο κακοί, ώστε οι δημιουργοί τους δεν τόλμησαν καν να τους εκμεταλλευτούν με τον τρόπο που έκαναν άλλοι νωρίτερα ή αργότερα…

Jem and the Ηolograms
Δημιουργία της Christy Marx, εκ των βασικών συγγραφέων δημοφιλών σειρών όπως Transformers και G.I. Joe, η Jem και η μπάντα της, οι Holograms όχι μόνο κυριαρχούσαν εντός, αλλά κι εκτός σκηνής, αφού η Τζεμ είχε κι ένα alter ego, την Jerrica Benson, ιδιοκτήτρια μιας δισκογραφικής εταιρείας.

Josie and the Pussycats
Ένα ακόμη καρτούν για τη δύσκολη παιδική ώρα του πρωινού του Σαββάτου, επίσης δημιουργία των Hanna-Barbera που το πήραν σκοινί κορδόνι να ξεχειλώσουν την καρτουνιστικη μουσική μανιέρα. Και το κατάφεραν, αφού κανείς δεν δείχνει να το θυμάται σήμερα, ούτε καν οι ίδιοι του οι δημιουργοί.

TIMMY! and the Lords of the Underworld
Η πρώτη εμφάνιση της μπάντας του Τιμι έγινε στο επεισόδιο “Timmy 2000″ της σειράς South Park. Οι T.a.t.l.o.t.u. (σαφές το κλείσιμο του ματιού στο δίδυμο των Ρωσίδων με ένα παρόμοιο όνομα) παίζουν τα πάντα, ενώ φτάνουν στο σημείο να εκδικηθούν μέχρι και τον ίδιο τον Phil Collins για τα κομμάτια που έγραψε τη δεκαετία του ’80.

The Archies
Οι χαρακτήρες που ξεπήδησαν από τα Archie Comics έκαναν θραύση στα αμερικανικά ραδιόφωνα στα τέλη της δεκαετίας του ’60, ειδικά με τραγούδια όπως “Sugar, Sugar”, που έφτασε στο #1 και πούλησε πάνω από 6 εκατ. αντίτυπα. Έβγαλαν μέχρι και επετειακο χριστουγεννιάτικο άλμπουμ το 2008.

Alvin and the Chipmunks
Δημιουργήθηκαν το 1958 από τον Ross Bagdasarian Sr. (συνθέτη του τραγουδιού «The Witchdoctor») και σύντομα οι Alvin and the Chipmunks αναδείχτηκαν σε μεγάλες μορφές της καρτούν-ποπ. Όχι μόνο είναι κάτοχοι πέντε βραβείων Γκραμι, αλλά στην Αμερική βγάζουν και (πρόσφατες) ταινίες κινουμένων σχεδίων με ήρωες τους συμπαθείς σκίουρους.

Dethklok
Οι Dethklok είναι μια virtual μπάντα που ξεπήδησε μέσα από το Cartoon show Metalocalypse, δημιουργίας των Brendon Small και Tommy Blacha. Κινούνται στο χώρο του black/horror metal, μοιάζουν δηλαδή ελαφρά με νορβηγικα συγκροτήματα ή κάτι σχετικό με Alice Cooper ή Marilyn Manson. Οι Dethklok έχουν ανοίξει (ψηφιακά) συναυλίες των Iron Maiden κι έχουν περιοδεύσει, επίσης ψηφιακά, στο πλευρό των Mastodon.

Και οι πιο ενδιαφέροντες όλων, οι Gorillaz:
Δημιουργία των Damon Albarn των Blur, και του κομιστα Jamie Hewlett, Gorillaz είναι και με τη βούλα η πιο επιτυχημένη «χάρτινη» μπάντα όλων των εποχών. Αποτελείται από τέσσερα κινηματογραφημένα μέλη, τους 2D (φωνητικά, πλήκτρα), Murdoc Niccals (μπάσο), Noodle (κιθάρα, πλήκτρα και δεύτερη φωνή) και Russel Hobbs (ντραμς). Το πρώτο τους άλμπουμ, Gorillaz, έχει πουλήσει πάνω από επτά εκατομμύρια αντίτυπα και έτσι κατέχουν το ρεκόρ Γκίνες ως το πιο επιτυχημένο εικονικό συγκρότημα. Το δεύτερο στούντιο άλμπουμ τους Demon Days που κυκλοφόρησε το 2005, έγινε πέντε φορές πλατινένιο στο Ηνωμένο Βασίλειο, διπλά πλατινένιο στις Ηνωμένες Πολιτείες, είχε πέντε υποψηφιότητες στα Grammy Award για το 2006 και κέρδισε μία από αυτές στη κατηγορία Best Pop Collaboration with Vocals. Το συγκρότημα έχει κερδίσει πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων δύο MTV Video Music Awards, ένα βραβείο NME, τρία MTV Europe Music Awards, και έχουν προταθεί για εννέα Brit Awards. Το ύφος τους είναι μια σύνθεση πολλών μουσικών ειδών, με ένα μεγάλο αριθμό επιρροών, συμπεριλαμβανομένων της εναλλακτικής ροκ, ροκ, χιπ χοπ, ηλεκτρονικής, dub, ρέγκε, ποπ, φανκ και μπριτ ποπ.