Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Positive Psychology το να επισκέπτεται κάποιος έναν χώρο τέχνης, όπως ένα μουσείο, τον βοηθά να μειώνει το στρες, να αντιμετωπίζει τη μοναξιά και να δίνει στη ζωή του περισσότερο νόημα. Η ψυχολόγος Katherine Cotter από το Πανεπιστήμιο της Pennsylvania και συγγραφέας της συγκεκριμένης έρευνας δήλωσε σχετικά: “Πάντοτε έβρισκα ότι τα μουσεία τέχνης δρουν καταπραϋντικά στην ψυχολογία, έτσι ξεκίνησα να ερευνώ τις εμπειρίες των ανθρώπων που τα επισκέπτονταν και να μαθαίνω πως ένιωθαν.” Και συμπληρώνει ” Προσωπικά, πάντοτε ένιωθα ανανεωμένη μετά από την επίσκεψη σε ένα μουσείο και γι αυτό ήθελα να εμβαθύνω και στο αν ένιωθαν και οι άλλοι άνθρωποι το ίδιο με εμένα, δηλαδή αυτή την προσωπική αναγέννηση.”
Μετά από μια εκτενή βιβλιογραφική αναζήτηση και ενδελεχή αξιολόγηση των προγραμμάτων που βασίζονται σε μουσεία τέχνης, η Cotter και η ομάδα της εντόπισαν τρία σημαντικά οφέλη που μπορούμε να κερδίσουμε από τις συχνές επισκέψεις μας σε ένα μουσείο:
Πρόκειται για μια εμπειρία που σε ανταμοίβει. Το να επισκεφθείς ένα μουσείο, εγείρει θετικά συναισθήματα και ανάγει την ποιότητα της ζωής σου.Μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης και με αυτό τον τρόπο σε βοηθά να μειώσεις το στρες. Αντιπαρατίθεται στην απομόνωση και στη μοναξιά. Συνδέεσαι με το έργο τέχνης και έτσι αισθάνεσαι λιγότερο μόνος.
Επίσης:
1. Τα μουσεία μας βοηθούν να ξεφεύγουμε
Ακριβώς επειδή τα μουσεία τέχνης δεν είναι μέρη που επισκεπτόμαστε καθημερινά, είναι φυσιολογικό να νιώθουμε ότι μπαίνουμε σε έναν άλλο κόσμο, αυτόν που ουσιαστικά επισκεπτόμαστε. «Μπορεί να χάσουμε την αίσθηση του χρόνου ή να βρεθούμε απορροφημένοι σε ένα συγκεκριμένο έργο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας. Στην καθημερινή μας ζωή, πιθανότατα δεν έχουμε αυτού του είδους τις εμπειρίες πολύ συχνά, οπότε υπό αυτή την έννοια κάνει το μουσείο έναν μοναδικό χώρο. Μέσω αυτών των μορφών βύθισης, μπορεί να τονώσουμε τα θετικά μας συναισθήματα ή να νιώσουμε λίγο πιο ζωντανοί», εξηγεί η Cotter.
2. Τα μουσεία τέχνης μας βοηθούν να αποκτήσουμε στοχαστική σκέψη
Η επίσκεψη σε ένα μουσείο μπορεί επίσης να προκαλέσει προβληματισμό και στοχαστικές σκέψεις που μας επιτρέπουν να σκεφτόμαστε τον εαυτό μας και τη ζωή μας διαφορετικά, να διαμορφώνουμε νέες συνδέσεις και να εκθέτουμε τον εαυτό μας σε καλύτερες προοπτικές. «Επειδή είμαστε σε θέση να απεμπλακούμε λίγο από τον έξω κόσμο, το μυαλό μας μπορεί να ταξιδέψει σε νέα μονοπάτια και να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε νέες προοπτικές», διευκρινίζει η Cotter.
Σε περίπτωση που δεν είσαι εξοικειωμένος με μια επίσκεψη σε μουσείο μόνος, μπορείς να λάβεις μέρος σε μια οργανωμένη ξενάγηση με group. Οι οργανωμένες ξεναγήσεις προσφέρουν επιπλέον πληροφορίες για τα έργα τέχνης καθώς και σου προτείνουν τρόπους να δεις την τέχνη με μια διαφορετική ματιά. Σε κάθε περίπτωση μην το πολυσκέφτεσαι. Η Cotter υπενθυμίζει ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος να κοιτάξεις την τέχνη. Απλά παρατήρησε το κάθε έργο ξεχωριστά και κάνε στον εαυτό σου τις ακόλουθες ερωτήσεις: “Moυ αρέσει αυτό το έργο;” ” Γιατί;” ” Με κάνει να θυμάμαι κάτι ή με κάνει να νιώθω συγκεκριμένα συναισθήματα;”
“Mεγάλο κομμάτι της διασκέδασης που προσφέρει η εμπειρία του να επισκεφθείς ένα μουσείο, είναι το γεγονός ότι είναι εντάξει το ότι δεν καταλαβαίνεις τι συμβολίζει ένα έργο τέχνης ή σε κάνει να μπερδεύεσαι” λέει η Cotter. Και συμπληρώνει: “Επισκέπτομαι συχνά μουσεία και μου συμβαίνει συχνά. Το να πάει κάποιος σε ένα μουσείο, δεν απαιτεί κάποιες συγκεκριμένες γνώσεις ιστορίας της τέχνης, πρέπει απλά να είναι μια επίσκεψη ψυχαγωγικού χαρακτήρα.”