Ο κόσμος των ταινιών κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται να αλλάξει ριζικά τα επόμενα χρόνια και πρέπει να προετοιμαστείτε ψυχολογικά γι’ αυτό. Περίπου ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του ChatGPT, η OpenAI παρουσίασε τον Φεβρουάριο το πρώτο της μοντέλο μετατροπής κειμένου σε βίντεο και το Χόλιγουντ ήδη έχει αρχίσει να αγχώνεται για το μέλλον του. Με τον γίγαντα της τεχνητής νοημοσύνης να έχει αρχίσει τις προσεγγίσεις σε κινηματογραφιστές, στελέχη του Χόλιγουντ  αποφάσισαν να ακυρώσουν μια επένδυση 800 εκατομμυρίων δολαρίων για ένα νέο στούντιο. Όμως είναι δικαιολογημένο το μέγεθος της ανησυχίας;

Τι είναι το Sora

Sora
Φωτ.: Open AI

Ας το αναλύσουμε πολύ απλά: Το Sora έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει εντολές και να τις μετατρέπει σε ένα ρεαλιστικό βίντεο διάρκειας έως και 60 δευτερολέπτων. Σκεφτείτε ότι θέλετε να κάνετε μία ταινία μικρού μήκους και ψάχνετε σεναριογράφο, σκηνοθέτη και κινηματογραφιστή, με μικρό budget. Η πιο εύκολη, οικονομική και γρήγορη λύση θα είναι να απευθυνθείτε στο Sora – μιας και θα ζωντανεύσει τις ιδέες σας σχεδόν αμέσως.

Η Open AI υποστηρίζει ότι η τεχνητή νοημοσύνη της μπορεί να κατανοήσει τον τρόπο που οι άνθρωποι και τα αντικείμενα “υπάρχουν στον φυσικό κόσμο”. Αυτό επιτρέπει στο Sora να δημιουργήσει σκηνές με πολλούς ανθρώπους, διάφορους τύπους κίνησης, προσωπικές εκφράσεις, υφές και αντικείμενα με λεπτομέρεια. Μπορεί να εναλλάσσεται απρόσκοπτα μεταξύ των λήψεων, να προσαρμόζει τις συνθέσεις και να ευθυγραμμίζει με ακρίβεια το περιεχόμενο του βίντεο με τα σχετικά θέματα του φόντου, με αποτέλεσμα να δημιουργεί απίστευτα ρεαλιστικά και καθηλωτικά βίντεο. Με αυτό το μοντελό η παραδοσιακή διαδικασία παραγωγής ταινίων ταινιών πρόκειται να διαταραχθεί και -δυστυχώς- θα κινδυνεύσουν πολλά επαγγέλματα ακόμα και με αφανισμό.

Οι επιπτώσεις στη βιομηχανία του Χόλιγουντ

Μπορεί ήδη να είναι διαθέσιμες και άλλες μηχανές παραγωγής βίντεο από ανταγωνιστές της Open AI, όπως το Stability AI και η Google, οι ικανότητές της φαίνεται ότι είναι μεγαλύτερες καθώς και πιο εντυπωσιακές. Αυτό το γεγονός αναγνωρίζεται από τον σκηνοθέτη Tyler Perry, ο οποίος σταμάτησε τα σχέδια επέκτασης του στούντιο παραγωγής του, ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων, λόγω ανησυχιών για τις επιπτώσεις στις θέσεις εργασίας, αφού είδε τις δυνατότητες του Sora. Ο Perry πιστεύει ότι θα επηρεαστούν διάφοροι επαγγελματίες του κλάδου, όπως ηθοποιοί, κατασκευαστές σκηνικών, ηλεκτρολόγοι, ενδυματολόγοι, ηχολήπτες και μοντέρ. Η επιρροή της νέας μηχανής θα γίνει αισθητή σε κάθε γωνιά της βιομηχανίας.

«Αν χρειαζόταν να ποσοτικοποιήσει κανείς την οικονομική αναστάτωση που μπορεί να επιφέρει ένα εργαλείο δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης στα στούντιο, δεν χρειάζεται να κοιτάξει περισσότερο από τις εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε χαμένα έσοδα στην ευρύτερη περιοχή της Ατλάντα», δήλωσε σε συνέντευξη στο PYMNTS ο Gilbert Galvan, επί σειρά ετών στέλεχος της βιομηχανίας ψυχαγωγίας, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος στρατηγικής και καινοτομίας της XR Extreme Reach, μιας παγκόσμιας πλατφόρμας ενοποιημένης δημιουργίας και παράδοσης.

Εν τω μεταξύ, η OpenAI δημοσίευσε μια ανάρτηση στο blog “πρώτες εντυπώσεις” με σχόλια από επιλεγμένους δημιουργούς, σκηνοθέτες και καλλιτέχνες, ανάμεσά τους ο σκηνοθέτης Paul Trillo, η εταιρεία παραγωγής shy kids, το δημιουργικό γραφείο Native Foreign και ο καλλιτέχνης AR/XR, Don Allen Stevenson III. Όλες οι κριτικές που γράφτηκαν ήταν θετικές. «Χωρίς να περιορίζομαι από το χρόνο, τα χρήματα, την άδεια άλλων ανθρώπων, μπορώ να ιδεολογήσω και να πειραματιστώ με τολμηρούς και συναρπαστικούς τρόπους», δήλωσε ο Trillo.

Όπως και με το ChatGPT, δεν υπήρξε διαφάνεια σχετικά με τα δεδομένα εκπαίδευσης του Sora. Αλλά οι δημιουργοί υποψιάζονται ότι η νέα μηχανή παραγωγής βίντεο εκπαιδεύτηκε με την ενσωμάτωση έργων τέχνης και βίντεο χωρίς τη γνώση ή τη συγκατάθεση των δημιουργών τους. Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η OpenAI αντιμετωπίζει ήδη αρκετές αγωγές για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων ισχυρισμών για αυτή την πρακτική με τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα που τροφοδοτούν το ChatGPT.

Η πρόσφατη απεργία των συνδικάτων σεναριογράφων και ηθοποιών του Χόλιγουντ (WGA και SAG-AFTRA) είχε στόχο τον περιορισμό της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στα γραφεία των σεναριογράφων, αλλά και της χρήσης ψηφιακών ομοιωμάτων ηθοποιών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον χωρίς φυσικά την καταβολή κάποιας χρηματικής αμοιβής. Η SAG-AFTRA, στη σύμβασή της με τα στούντιο, κατοχύρωσε αποζημίωση και αναγνώριση για τα ομοιώματα AI – αλλά δεν κατάφερε να απαγορεύσει εντελώς την πρακτική αυτή. Δυστυχώς, εικόνες που έχουν δημιουργηθεί από την τεχνητή νοημοσύνη έχουν παρεισφρήσει σε ταινίες το “Late Night with the Devil”.

Αν ψάξετε στο X (πρώην γνωστό ως Twitter) θα βρείτε αρκετά βίντεο που έχουν δημιουργηθεί από το Sora και η αλήθεια είναι ότι μας εξέπληξαν. Στο ακόλουθο θα δείτε πολλά μία συρραφή πολλών και διαφορετικών βίντεο, με ορισμένα να είναι άκρως ρεαλιστικά. Προσωπικό μας αγαπημένο: το εν κινήσει τρένο.

Οι επαγγελματίες του κλάδου κινδυνεύουν λόγω του Sora

Οι διάσημοι concept artists Karla Ortiz και Reid Southen έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους σχετικά με τον αντίκτυπο του Sora στη βιομηχανία. Η Karla Ortiz, γνωστή για τη συμμετοχή της στην παραγωγή πολλών προσαρμογών κόμικς, συμπεριλαμβανομένου του σημαντικού της ρόλου στο σχεδιασμό του χαρακτήρα του “Doctor Strange“, πιστεύει ότι η εμφάνιση του Sora θα οδηγήσει σε έναν καταστροφικό ανταγωνισμό που κανείς δεν μπορεί να κερδίσει. Φοβάται ότι αυτή η τεχνολογία θα υπονομεύσει τελικά ολόκληρη τη βιομηχανία.

Ο Reid Southen, αναγνωρισμένος για τη δουλειά του σε ταινίες όπως “The Hunger Games“, “Transformers: The Last Knight” και “The Queen“, απηχεί τα συναισθήματα της Ortiz. Επισημαίνει τη μειωμένη ζήτηση για καλλιτεχνικά έργα και εξετάζει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει τη βιομηχανία του κινηματογράφου, αν δεν μπορεί πλέον να στηριχθεί σε αυτήν ως βιώσιμη πορεία καριέρας. Αυτές οι ανησυχίες αντανακλούν την αυξανόμενη ανησυχία μεταξύ των επαγγελματιών που φοβούνται ότι οι δυνατότητες του Sora μπορεί να καταστήσουν τις δεξιότητες και την εμπειρία τους λιγότερο πολύτιμες.

Η ανησυχία της βιομηχανίας κινουμένων σχεδίων

Ο Aubry Mintz, προσωρινός εκτελεστικός διευθυντής του παραρτήματος του Hollywood της Διεθνούς Ένωσης Κινηματογραφικών Ταινιών Κινουμένων Σχεδίων, έχει επίσης εκφράσει τις ανησυχίες του σχετικά με τον αντίκτυπο του Sora στη βιομηχανία κινουμένων σχεδίων. Ο Mintz υπογραμμίζει ότι το Sora έχει τη δυνατότητα να καταστήσει περιττούς ορισμένους ρόλους, όπως οι reference animators, οι concept artists και οι δημιουργοί storyboard. Η κοινότητα των animation ανησυχεί ιδιαίτερα μετά την εμφάνιση του Sora, καθώς αποτελεί απειλή για τους επαγγελματικούς τους ρόλους και τις αρμοδιότητές τους.

Το μέλλον της κινηματογραφικής βιομηχανίας

Η εισαγωγή του Sora είναι μόνο η αρχή μιας αλλαγής που θα ταράξει τα νερά της βιομηχανίας του κινηματογράφου. Η ικανότητά του να παράγει βίντεο υψηλής ποιότητας λαμβάνοντας μόνο γραπτές εντολές εγείρει ερωτήματα σχετικά με το μέλλον των παραδοσιακών διαδικασιών παραγωγής ταινιών. Η πιθανότητα να αντικαταστήσει ορισμένους επαγγελματικούς ρόλους είναι μόνο ένα μικρό μέρος του συνολικού αντίκτυπου που θα επιφέρει αυτή η τεχνολογία στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας συνολικά.

Με την ικανότητά του να σαρώνει και να αναλύει χιλιάδες προφίλ ηθοποιών και ταυτόχρονα τις ερμηνείες τους καθώς και τις αντιδράσεις θεατών, το Sora AI μπορεί να προτείνει επιλογές κάστινγκ που ταιριάζουν απόλυτα με τους χαρακτήρες που θα έχει στο μυαλό του εκάστοτε σκηνοθέτης. Χάρη σε αυτή την τεχνολογία, η επιλογή θα πραγματοποιείται με τα κατάλληλα κριτήρια και έτσι θα ανοίξουν οι πόρτες και σε άλλα ανεξερεύνητα ταλέντα. Επιπλέον, προβλέποντας τις αντιδράσεις του κοινού σε ορισμένους συνδυασμούς ηθοποιών-χαρακτήρων, το Sora AI βοηθά τους παραγωγούς να λαμβάνουν αποφάσεις βάσει δεδομένων που θα μπορούσαν να αυξήσουν την απήχηση και την επιτυχία της ταινίας.

Επίσης, μπορεί να αναδειχθεί σε ένα εξαιρετικό εργαλείο επιλογής τοποθεσιών, αφού πρώτα λάβει υπόψιν τον προγραμματισμό και τον προϋπολογισμό. Επιπλέον, βελτιστοποιώντας τα χρονοδιαγράμματα παραγωγής με βάση τις καιρικές συνθήκες, τη διαθεσιμότητα των ηθοποιών και άλλες μεταβλητές, το Sora μειώνει σημαντικά τους χρόνους και το κόστος παραγωγής. Αυτή η αποτελεσματικότητα δεν αποβαίνει εις βάρος της δημιουργικότητας- αντίθετα, παρέχει στους κινηματογραφιστές περισσότερους πόρους και χρόνο για να επικεντρωθούν καλύτερα στις πτυχές της κινηματογραφικής παραγωγής.

Όσο μεγάλο κι αν είναι το σοκ που δημιουργεί το Sora, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι η κινηματογραφική βιομηχανία βρίσκεται σε μία μεταβατική εποχή που έχει και τα θετικά της. Μόνο ο χρόνος θα δείξει πώς οι μηχανές παραγωγής βίντεο καθώς και παρόμοιες τεχνολογίες θα διαμορφώσουν το μέλλον της. Μάλλον δεν θα αργήσουμε να δούμε στη μεγάλη οθόνη κάποια κινηματογραφική παραγωγή δημιουργημένη από το Sora και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα βιώσουμε μία προτόγνωρη εμπείρια.

Πηγές: Tech Radar, Mashable, Happy Future AI

✥ Δείτε επίσης: Τα πιο τρομακτικά συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης σε έργα επιστημονικής φαντασίας