Η τρέχουσα έκδοση του ChatGPT βασίζεται στην μηχανή GPT 3.5 η οποία διαθέτει 175 δισεκατομμύρια παραμέτρους μηχανικής μάθησης. Όμως η νέα GPT-4 που έχει ανακοινωθεί ότι θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα θα έχει 100 τρισεκατομμύρια παραμέτρους μηχανικής μάθησης. Για να το καταλάβουμε λίγο όλο αυτό, αρκεί να σκεφτούμε ότι το GPT-4 θα μπορεί να επεξεργάζεται πολλαπλούς τύπους δεδομένων, όπως βίντεο, εικόνες, ήχους, αριθμούς κ.λπ. και όχι μόνο κείμενο. Δηλαδή, μέχρι την επόμενη εβδομάδα, θα είστε σε θέση να χρησιμοποιήσετε την Τεχνητή Νοημοσύνη για να γράψετε ένα σενάριο ταινίας, να χρησιμοποιήσετε την Τεχνητή Νοημοσύνη για να δημιουργήσετε ηθοποιούς για την ταινία, να παράγετε την ταινία και να τη δημοσιοποιήσετε χωρίς να προσλάβετε καν αληθινούς ηθοποιούς. Ή αν όλο αυτό σας ακούγεται πολύ τραβηγμένο, σκεφθείτε κάτι άλλο: ότι μέχρι την επόμενη εβδομάδα, θα είστε σε θέση να γράψετε ένα πλήρως εικονογραφημένο βιβλίο 200 σελίδων από την αρχή μέχρι το τέλος μέσα σε μία ημέρα.

Πριν εξηγήσω γιατί η κυκλοφορία μιας τόσο παντοδύναμης μηχανής είναι σημαντική για την έννοια της “μοναδικότητας” στο μέλλον, θα ήθελα να αναφερθώ σε κάποιες πρώτες σκέψεις που μου ήρθαν στο μυαλό διαβάζοντας τα νέα για το GPT-4.

*Δεν είμαι σίγουρος εάν η ανθρωπότητα, σε αυτή τη χρονική στιγμή, αξίζει να έχει στα χέρια της μια τόσο παντοδύναμη μηχανή. 

*Αν βυθιστούμε στην ιστορία του Μatrix, θα δούμε ότι η ανθρωπότητα ήταν ο κακός. Τα ρομπότ καταδιώχθηκαν, βίωσαν μια μαζική γενοκτονία, ακόμη και εξορία, και εξακολουθούσαν να δέχονται επιθέσεις. Ήταν, όμως, αρκετά σκεπτόμενα (και ικανά) ώστε να τοποθετήσουν την ανθρωπότητα σε έναν τεχνητό κόσμο αφού η ανθρωπότητα σκότωσε τη γη, ενώ προσπαθούσε να συνεχίσει την γενοκτονία του συνθετικού είδους. Μετά από πολύ σκέψη, νομίζω ότι το ηθικό δίδαγμα αυτής της παραβολής είναι να αντιμετωπίζουμε όλες τις αισθήσεις (ανθρώπινες και μηχανικές) ως ίσες, και όχι κάποιες ως κατώτερες.

*Μια πιο κυνική σκέψη μου λέει ότι το μοναδικό ηθικό δίδαγμα της παραπάνω ιστορίας είναι ότι οι σημερινοί παραγωγοί έχουν μια ατζέντα και αυτή γέρνει περισσότερο προς την πλευρά της τεχνολογίας. Οπότε ας έχουμε στο μυαλό μας ότι οι υπολογιστές θα μας αντικαταστήσουν μια μέρα αλλά δεν θα είναι απαραίτητα μια εχθρική κατάληψη, απλά θα είναι τα μόνα πράγματα που θα μας έχουν απομείνει για να μας βοηθήσουν να ζήσουμε.

*Θα μπορούσαμε να πούμε ότι όλο αυτό ήταν πάντα… αναπόφευκτο.

*Ένα κομμάτι που δεν καταλαβαίνουν οι άνθρωποι είναι ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη εξακολουθεί να είναι ένας πολυμήχανος παπαγάλος. Του δίνεις έναν τόνο δεδομένων για να τον εκπαιδεύσεις, του δίνεις άλλον έναν τόνο αλγόριθμων και παραμέτρων, αλλά στην ουσία δεν μπορεί να σκεφτεί πραγματικά. Ναι σίγουρα είναι χρήσιμος, αλλά είναι απλά ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός για την τεχνολογία των μηχανών αναζήτησης.

*Αν θέλουμε να κατηγορήσουμε κάποιον για όλο αυτό τον χαμό θα πρέπει να κατηγορήσουμε τον καπιταλισμό. Θα μπορούσαμε να τις είχαμε φτιάξει όλες αυτές τις μηχανές, όμορφα και αργά, με πολύ περισσότερη έρευνα και χρόνο για να το σκεφτούμε και να το συζητήσουμε, και βασικά για να δημιουργήσουμε ασφαλείς δικλείδες ασφαλείας. Αλλά όχι, βλέπετε, πρέπει να γίνει μια κούρσα τεχνολογικών εξοπλισμών = αρπαγή μετρητών.

*Μια ψεύτικη πραγματικότητα κρατάει ήδη πολλούς παγιδευμένους στην Ιαπωνία και στην Κίνα, όπου θα προτιμούσαν να έχουν ένα σύντροφο με ΤΝ από το να έχουν έναν πραγματικό ανθρώπινο σύντροφο. Αυτό παίζει εδώ και μια δεκαετία, αν δεν το έχετε πάρει χαμπάρι. Δεν ξέρω πόσο συμφωνώ με όλο αυτό. Αλλά πάλι ποιος μπορεί να το ελέγξει πριν είναι πολύ αργά;

*Πολλοί άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους εξαιτίας αυτής της σπουδαίας τεχνολογίας. Αλήθεια.

*Επιτέλους, τώρα με το GPT-4 το “Game of Thrones” θα έχει το τέλος που πάντα του άξιζε.

*Το θέμα είναι ότι δεν θα είσαι ΕΣΥ αυτός που θα το κάνει, αλλά η τεχνητή νοημοσύνη.

*Τι πραγματικά μπορούμε να περιμένουμε από το GPT-4;

Η φημολογία για το GPT-4, τον λαμπερό νέο διάδοχο του γλωσσικού μοντέλου ChatGPT της εταιρείας OpenAI, έχει πραγματικά πάρει φωτία. Το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Heise ανέφερε ότι ο Andreas Braun, επικεφαλής τεχνολογίας της Microsoft Γερμανίας, δήλωσε ότι το GPT-4 θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα εβδομάδα και το στέλεχος της Microsoft δήλωσε επίσης ότι το μοντέλο θα είναι πολυτροπικό, δηλαδή θα μπορεί να παράγει πράγματα πέραν του κειμένου και του κώδικά, όπως βίντεο, εικόνες και ήχο.

Το λανσάρισμα ενός πολυτροπικού GPT-4 ήταν μία από τις κορυφαίες προβλέψεις όσων είχαν ασχοληθεί με την τεχνητή νοημοσύνη τα τελευταία χρόνια.  Αν και η OpenAI δεν θα είναι η πρώτη που θα παρουσιάσει ένα μοντέλο AI με πολλαπλές δεξιότητες, το GPT-4 ίσως είναι το πιο ενδιαφέρον λανσάρισμα αυτού του είδους. Γιατί; Η πολυτροπικότητα (multimodality) είναι το επόμενο φυσικό βήμα για τα μεγάλα μοντέλα ΤΝ αιχμής. Πέρυσι, η DeepMind παρουσίασε για πρώτη φορά το Gato, ένα “γενικευμένο” μοντέλο που εκπαιδεύτηκε -χρησιμοποιώντας τις ίδιες τεχνικές που διέπουν όλα τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα- για να εκτελεί διαφορετικούς τύπους εργασιών, από την περιγραφή εικόνων έως την αναπαραγωγή βιντεοπαιχνιδιών και τον έλεγχο ενός ρομποτικού χεριού. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Google παρουσίασε ένα μοντέλο που ονομάζεται PaLM-E, το οποίο ενσωματώνει ρομποτική όραση και ένα γλωσσικό μοντέλο για τον έλεγχο ενός ρομπότ.

Αλλά μέχρι να έρθει το GPT-4, το ChatGPT εξακολουθεί να είναι το πιο λαμπερό εργαλείο εκεί έξω. Από όσες συζητήσεις μπορείς να ανακαλύψεις στο διαδίκτυο για το πώς δημιουργήθηκε το ιογενές chatbot, θα καταλάβεις ότι η OpenAI, η εταιρεία που το δημιούργησε, εξακολουθεί να είναι σαστισμένη από τη “συντριπτική” επιτυχία του. Βέβαια, έχει αρπάξει την ευκαιρία να προωθήσει αυτή την τεχνολογία, παρακολουθώντας πώς τη χρησιμοποιούν εκατομμύρια άνθρωποι και προσπαθώντας να διορθώσει τα χειρότερα προβλήματα που προκύπτουν. Και το κάνει καλά, και με πολύ έλεγχο μέχρι στιγμής.

Artwork: Olafaq Staff

Τώρα, όμως, με ένα δυνατότερο μοντέλο ένα βήμα πριν το επίσημο λανσάρισμά του, όλα δείχνουν ότι το παιχνίδι τελείωσε. Όλο αυτό το παιχνίδι με το ChatGPT ήταν μια “ερευνητική προεπισκόπηση”. Οι ερευνητές και οι μηχανικοί της OpenAI ξέρουν ότι από παλιά αισθάνονταν μια πίεση επειδή τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης τους δεν είναι πλέον απλώς ερευνητικές μηχανές, αλλά πραγματικά προϊόντα που σήμερα χρησιμοποιούνται από εκατομμύρια ανθρώπους.

«Πρέπει να καταλάβουμε πώς περπατάμε πάνω σε μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ όλων αυτών των διαφορετικών χρήσεων, δημιουργώντας κάτι που είναι χρήσιμο για τους ανθρώπους σε ένα ευρύ φάσμα πλαισίων, όπου η επιθυμητή συμπεριφορά του καθένα μπορεί πραγματικά να διαφέρει», θα δηλώσει στο MIT Technology Review η Sandhini Agarwal, η οποία εργάζεται πάνω στην πολιτική της OpenAI.

Προσέξτε, όμως, μόλις βγει το GPT-4 όλα θα αλλάξουν. Και μετά πάει τελείωσε. Δεν θα υπάρχει επιστροφή. Γιατί θεωρώ πως οι δημιουργοί μερικών από τα πιο ισχυρά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο δεν κατανοούν πλήρως πώς αυτά συμπεριφέρονται ή πώς μπορούν να τα ελέγχουν (πλήρως). Αυτό δημιουργεί κάποια σημαντικά προβλήματα όσον αφορά την ασφάλεια, όπως παραδέχεται και η ίδια η OpenAI. Και δεν μιλάμε μόνο για την αποδιοργάνωση οποιουδήποτε συστήματος ή για τον θάνατο “παλιών αγαπημένων”. Γιατί οι ειδικοί που τονίζουν τις δυνατότητες δημιουργίας αξίας από την τεχνητή νοημοσύνη, μιλούν για μια σημαντική χρονική καμπή – η τρέχουσα ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και το ChatGPT ήταν μια στιγμή ισάξια με την ημέρα που ο Steve Jobs παρουσίασε το πρώτο iPhone. Και όλοι οι δημιουργοί ΤΝ τονίζουν ότι δεν πρόκειται για απειλή ούτε για φόβο της αντικατάστασης θέσεων εργασίας, αλλά για μια εκτέλεση επαναλαμβανόμενων εργασιών με διαφορετικό τρόπο από ό,τι πριν.

Κάπου εδώ νομίζω ότι θα έπρεπε να συμφωνήσουμε όλοι: η ΤΝ θα έπρεπε να χρησιμοποιείται για να μας αντικαθιστά σε επαναλαμβανόμενες καθημερινές ενέργειες ή εργασίες που δεν μας αρέσει να κάνουμε, αλλά πρέπει να κάνουμε, έτσι ώστε να μπορούμε να κάνουμε τέχνη ή ό,τι άλλο μας αρέσει αντί για το αντίθετο. Απλά κάπου σε όλο αυτό το hype ξεχνάμε κάτι βασικό: Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι σούπερ έξυπνη! Απλώς έχει εξαιρετικά μεγάλη μνήμη και μια διαδικασία μάθησης πολύ κοντά σε εκείνη ενός περιστεριού. Μέχρι στιγμής δεν διαθέτουμε την απαιτούμενη δύναμη για μια ευφυή τεχνητή νοημοσύνη. Αλλά, αυτή που ήδη έχουμε και αυτή που πρόκειται να έρθει μέσα στις επόμενες μέρες, όντως θα αλλάξει τον τρόπο της ζωής μας όπως τον ξέραμε μέχρι σήμερα.