Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δημιούργησε την ARPA-H το 2022, ως υπηρεσία εντός του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών για να επιδιώξει αυτό που αποκάλεσε «τολμηρή, επείγουσα καινοτομία». Σε αυτήν την κατεύθυνση η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρόσφατα προσέλαβε έναν ερευνητή που πιστεύει ότι μπορούμε να νικήσουμε τη γήρανση με κλωνοποιημένα σώματα και διαδοχικές αντικαταστάσεις κομματιών του εγκεφάλου.

Ο Ζαν Εμπέρ, νέα προσθήκη της Αμερικανικής Υπηρεσίας Προηγμένων Έργων για την Υγεία (ARPA-H), αναμένεται να ηγηθεί μιας μεγάλης νέας πρωτοβουλίας γύρω από την “αντικατάσταση λειτουργικού εγκεφαλικού ιστού”. Η ιδέα της ανανέωσης του εγκεφάλου θα μπορούσε να έχει εφαρμογή, όπως στη θεραπεία ατόμων με εγκεφαλικά επεισόδια που χάνουν περιοχές εγκεφαλικής λειτουργίας. Ωστόσο, ο Εμπέρ, βιολόγος στην Ιατρική Σχολή Albert Einstein έχει προτείνει επανειλημμένα την ολική αντικατάσταση του εγκεφάλου όπως και την αντικατάσταση άλλων σημείων του σώματός μας ως το μόνο πιθανό μέσο για την αποφυγή του θανάτου από γηρατειά.

Όπως περιγράφει στο βιβλίο του του 2020 “Replacing Aging” ο Εμπέρ πιστεύει ότι για να ζουν οι άνθρωποι επ’ αόριστον (Homo Deus) πρέπει να βρουν έναν τρόπο να αντικαταστήσουν όλα τα μέρη του σώματός τους με νεανικά, όπως ακριβώς ένα αυτοκίνητο με πολλά χιλιόμετρα συνεχίζει να λειτουργεί με νέες αναρτήσεις και μπουζί.

Στο MIT Technology Review ο Εμπέρ έδειξε πώς πραγματοποιεί αρχικά πειράματα με ποντίκια, αφαιρώντας μικρά τμήματα του εγκεφάλου τους και εγχέοντας πολτούς εμβρυικών κυττάρων. Η στρατηγική αυτή δεν είναι ευρέως αποδεκτή, ακόμη και μεταξύ των ερευνητών της γήρανσης. Οι ιδέες του Εμπέρ φαίνεται πως έλαβαν μεγάλη υποστήριξη από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ο Εμπέρ δήλωσε πως είχε προτείνει ένα έργο ύψους 110 εκατομμυρίων δολαρίων στην ARPA-H για να αποδείξει τις ιδέες του σε πιθήκους και άλλα ζώα και ότι η κυβέρνηση είναι θετική να διαθέσει το συγκεκριμένο ποσό.

Η ARPA-H επιβεβαίωσε αυτή την εβδομάδα ότι προσέλαβε τον Εμπέρ ως διευθυντή προγραμμάτων. Η υπηρεσία βασίζεται στο μοντέλο της DARPA, του οργανισμού του Υπουργείου Άμυνας που ανέπτυξε τα αεροσκάφη stealth δίνει στους διαχειριστές άνευ προηγουμένου ελευθερία στην ανάθεση συμβολαίων για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών. Μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες πριν ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες του νέου έργου και είναι πιθανό η ARPA-H να θέσει πιο συμβατικούς στόχους, όπως η θεραπεία θυμάτων εγκεφαλικού και ασθενών με Αλτσχάιμερ των οποίων οι εγκέφαλοι έχουν υποστεί βλάβη αντί για την πιο ριζοσπαστική ιδέα της ακραίας παράτασης της ζωής που αποτελεί μακροπρόθεσμο στόχο.

Αλλά η νίκη ενάντια στον θάνατο είναι ο δηλωμένος στόχος του Εμπέρ. «Ήμουν παράξενο παιδί και όταν έμαθα ότι όλοι φθείρονται και πεθαίνουν, σκέφτηκα, Γιατί είναι όλοι εντάξει με αυτό; Απλώς προτιμώ τη ζωή από αυτή την αργή υποβάθμιση στην ανυπαρξία που η βιολογία έχει προγραμματίσει για όλους μας».

Ο Εμπέρ είναι τώρα 58 ετών και θυμάται πότε άρχισε να σκέφτεται ότι η ανθρώπινη μορφή μπορεί να μην είναι σταθερή και αναλλοίωτη. Αυτό συνέβη όταν είδε την ταινία “Westworld” του 1973, όπου ο κακός πιστολέρο, τον οποίο έπαιζε ο Γιουλ Μπρίνερ αποδεικνύεται πως είναι ανδροειδές.

Ο λόγος που τα φάρμακα δεν θα μπορέσουν ποτέ να σταματήσουν τη γήρανση, λέει ο Εμπέρ είναι ότι ο χρόνος επηρεάζει όλα τα όργανά μας και τα κύτταρα και ακόμη διαβρώνει ουσίες όπως η ελαστίνη, μία από τις μοριακές “κόλλες” που κρατούν το σώμα μας ενωμένο. Έτσι, ακόμη και αν για παράδειγμα η γονιδιακή θεραπεία μπορούσε να αναζωογονήσει το DNA μέσα στα κύτταρα, μια ιδέα που εξερευνούν κάποιες εταιρείες, ο Εμπέρ πιστεύει ότι είμαστε καταδικασμένοι, καθώς η δομή γύρω από αυτά διαλύεται.

Μέρος της δουλειάς έχει πραγματοποιηθεί από μια νεοφυή εταιρεία, την BE Therapeutics (που σημαίνει Brain Engineering – Μηχανική του Εγκεφάλου), η οποία βρίσκεται σε ένα γραφείο στην πανεπιστημιούπολη του Einstein και χρηματοδοτείται από το Apollo Health Ventures, το VitaDAO, και με συνεισφορές από ένα ταμείο ανάπτυξης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης. Η εταιρεία είχε μόνο δύο υπαλλήλους όταν το MIT Technology Review την επισκέφθηκε την άνοιξη, και το μέλλον της είναι αβέβαιο, λέει ο Εμπέρ, τώρα που εντάσσεται στην ARPA-H και κλείνει το εργαστήριό του στο Einstein.

Στο νέο του ρόλο στην ARPA-H αναμένεται ότι ο Εμπέρ θα έχει μεγάλο προϋπολογισμό για να χρηματοδοτήσει επιστήμονες να αποδείξουν ότι οι ιδέες του μπορούν να λειτουργήσουν. Συμφωνεί ότι δεν θα είναι εύκολο. «Είμαστε, ξέρετε, μερικά βήματα μακριά από την αναστροφή της γήρανσης του εγκεφάλου. Μερικά όμως μεγάλα βήματα μακριά, πρέπει να πω».

*Με στοιχεία από το MIT Technology Review.

 

☞︎ Ακολουθήστε το OLAFAQ στο FacebookX/Twitter και Instagram.