Σε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι αμφιβάλλουν ολοένα και περισσότερο για τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), ο Jensen Huang διευθύνοντας σύμβουλος της Nvidia ισχυρίζεται χωρίς περιστροφές πως η AI θα αποτελέσει τη θεμελιώδη δύναμη που θα αλλάξει την κοινωνία. Ο Huang χαρακτήρισε την τάση της AI ως «μια επανεκκίνηση της πληροφορικής όπως τη γνωρίζουμε τα τελευταία 60 χρόνια. Η δύναμη της AI είναι τόσο μεγάλη που δεν είναι κάτι με το οποίο μπορείς να ανταγωνιστείς. Είτε βρίσκεσαι πάνω σε αυτό το κύμα είτε το έχεις χάσει».
«Οι άνθρωποι αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι σαν τις υποδομές ενέργειας και επικοινωνιών και τώρα θα υπάρξει μια υποδομή ψηφιακής νοημοσύνης». Στην Ταϊλάνδη που έζησε για πέντε χρόνια ως παιδί συναντήθηκε με την Παετόνγκταν Σιναουάτρα, πρωθυπουργό της χώρας για να συζητήσουν την κατασκευή «υποδομών AI παγκόσμιας κλάσης» στη χώρα.
Το όραμά του ξεκάθαρο και κάνει τα πάντα για να προωθήσει την ιδέα στις κυβερνήσεις, πως δηλαδή πρέπει να χαράξουν τον δικό τους δρόμο προς το μέλλον, δημιουργώντας τη δική τους υποδομή AI επεξεργαζόμενες τα δικά τους εθνικά δεδομένα, έχοντας τα δικά τους συστήματα AI και αγοράζοντας Nvidia chips για αυτόν τον σκοπό.
Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Sherwood News, η Ταϊλάνδη είναι η νέα προσθήκη σε μια λίστα τουλάχιστον δέκα χωρών που έχουν υπογράψει συμφωνίες για έργα υποδομής AI με την Nvidia. Στην ίδια λίστα φέρεται να βρίσκονται Δανία, Ιαπωνία, Ινδονησία κι Ινδία. Οι χώρες αυτές αποφάσισαν να δημιουργήσουν τα δικά τους εθνικά συστήματα AI χρησιμοποιώντας Nvidia chips.
Η επιτυχία της πρότασης του Huang στις παγκόσμιες κυβερνήσεις αντικατοπτρίζει τόσο τη θεμελιώδη αναγνώριση του δυναμικού των συστημάτων AI όσο και την ολοένα και την ανανεωμένη φύση του Διαδικτύου με τα γεωγραφικά σύνορα αναδιαμορφώνονται στον ψηφιακό κόσμο. Η AI είναι το τελευταίο τεχνολογικό προϊόν στο οποίο η ροή των chips και των δεδομένων παρεμποδίζεται από τα σύνορα των κρατών.
Μία από τις κύριες εντάσεις βρίσκεται μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, δύο κορυφαίων τεχνολογικών δυνάμεων που επιδιώκουν να κερδίσουν την πρώτη θέση στο επερχόμενο κύμα τεχνολογικών αλλαγών. Όταν οι δύο αυτές χώρες συγκρούονται, η Nvidia αναπόφευκτα βρίσκεται σε κεντρική θέση στο φόντο της θύελλας.
Τη Δευτέρα η απερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε νέους περιορισμούς που θα απαγορεύουν την εξαγωγή εξαρτημάτων chips και τεχνολογιών κατασκευής chips στην Κίνα. Ένας από τους περιορισμούς αφορά τη μνήμη υψηλού εύρους ζώνης (HBM), ένα εξάρτημα που συχνά χρησιμοποιείται σε εξειδικευμένα chips AI. Τα H20 chips της Nvidia που σχεδιάστηκαν για να πωλούνται σε κινεζικές εταιρείες χωρίς να παραβιάζονται οι έλεγχοι εξαγωγών περιέχουν HBM chips. Σύμφωνα με κινεζικά μέσα ενημέρωσης, η Nvidia σταμάτησε να δέχεται παραγγελίες για τα H20 chips ήδη από τον Σεπτέμβριο προβλέποντας τους περιορισμούς αυτής της εβδομάδας.
Ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να επιβάλει δασμό 25% στις εισαγωγές από το Μεξικό και τον Καναδά και επιπλέον δασμό 10% σε οτιδήποτε προέρχεται από την Κίνα. Ο δασμός 25% στις μεξικανικές εισαγωγές θα επηρεάσει το νέο εργοστάσιο κατασκευής chips της Nvidia που χτίζεται στη χώρα. Ο Huang ελπίζει ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα αγκαλιάσει επίσης το όραμά του για την AI ως πηγή θεμελιωδών κοινωνικών αλλαγών. «Είμαι βέβαιος ότι η νέα κυβέρνηση και ο Πρόεδρος Τραμπ θα ενδιαφερθούν πολύ για αυτήν τη βιομηχανία και θα χαρώ ιδιαίτερα να παρέχω υποστήριξη και να απαντήσω σε ερωτήσεις μπορώ».
Υπάρχει και μια άλλη γεωπολιτική ένταση που η Nvidia προσπαθεί να αξιοποιήσει. Χώρες εκτός αυτών των δύο δυνάμεων (ΗΠΑ, Κίνα) αισθάνονται όλο και περισσότερο αποκλεισμένες από την κούρσα και πρέπει να βασίζονται στις πρώτες για να επωφεληθούν από την επανάσταση της τεχνολογίας AI.
Αν οι εταιρείες από τις ΗΠΑ και την Κίνα καθορίζουν πώς θα μοιάζει το μέλλον μας, άλλες χώρες δικαιολογημένα ανησυχούν για το αν μπορούν να προστατεύσουν τα δικά τους συμφέροντα στην εποχή της AI. Αυτό καθιστά το μήνυμα του Huang για «κυρίαρχη AI» δημοφιλές στις κυβερνήσεις παγκοσμίως. «Οι χώρες έχουν αφυπνιστεί για τις απίστευτες δυνατότητες της AI και τη σημασία της για τα ίδια τα έθνη τους. Συνειδητοποιούν ότι τα δεδομένα τους είναι μέρος των φυσικών τους πόρων. Τα δεδομένα τους κωδικοποιούν τη γνώση, τον πολιτισμό και την κοινή λογική της κοινωνίας τους. Τα όνειρα και τις ελπίδες τους».
*Με στοιχεία από το Wired.
➪ Ακολουθήστε το OLAFAQ στο Facebook, Bluesky και Inst agram.