Είναι κοινά αποδεκτό πως η Νvidia αναπτύσσεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και οι προβλέψεις των κορυφαίων μελετητών του χώρου τη δίνουν φαβορί, ώστε να ξεπεράσει ως οικονομικό μέγεθος την Apple μέσα στην επόμενη δεκαετία. Η ραγδαία άνοδος στη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης και η συνεπακόλουθη πώληση επεξεργαστών έφερε την αξία της από 350 δισ. δολάρια στις αρχές του 2023, στο 1 τρισ., μετά στα 2 τρισ., και μέσα το καλοκαίρι, στα 3 τρισ. Τον Ιούνιο ξεπέρασε τη Microsoft και οι πτήσεις της συνεχίζουν ανοδικά. O πανικός που υπήρξε στο χρηματιστήριο τις προηγούμενες εβδομάδες την επηρέασε σε μικρό βαθμό και οι άνθρωποι του χώρου συμβουλεύουν: «μη πουλάτε τις μετοχές της Nvidia». Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά και πώς προκύπτουν;

Βρισκόμαστε σε μία περίοδο τεκτονικών αλλαγών. Οι συνθήκες εργασίας μεταβάλλονται. Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα απαιτεί σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα απλά χειριστές που θα την “ελέγχουν”. Η μετάβαση στην επόμενη ημέρα έχει ήδη φτάσει και καλό θα είναι να συμβιβαστούμε με την πραγματικότητα και να προχωρήσουμε με τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται. Η πρώτη παραδοχή που πρέπει να γίνει είναι πως ζούμε στην αυτοκρατορία των τσιπς. Η Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (ΤSMC) κρατάει σε μεγάλο βαθμό τα κλειδιά των εξελίξεων. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο κατασκευαστή τσιπ στον κόσμο με έδρα την Ταϊβάν. Αυτή τη στιγμή επεκτείνει τους χώρους της και παράλληλα γίνεται μία πολύ μεγάλη επένδυση με την αρωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνεται στη Γερμανία, προκειμένου εκεί να κατασκευάσει ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο.

Υπό την απειλή της Κίνας και την μεγάλη προστασία των Αμερικανικών στρατευμάτων ισχύει μία ισορροπία τρόμου που παραπέμπει σε έναν σύγχρονο Ψυχρό Πόλεμο. Η Κίνα θεωρεί ότι η Ταϊβάν της ανήκει. Οι Ηνωμένες Πολιτείες όμως δεν μπορούν να αφήσουν την “πηγή του χρυσού” στην τύχη του. Μπορεί η μονάδα στην Ιαπωνία και η επένδυση στην Ευρώπη να δίνουν ελπίδα για το μέλλον, ωστόσο οι άνθρωποι της TSMC είναι ξεκάθαροι πως η παραγωγή δεν μπορεί να φύγει εξ΄ολοκλήρου από την Ταϊβάν. Σε αυτή τη συνθήκη κάθε κίνηση στη σκακιέρα μπορεί να μεταβάλλει τις ισορροπίες. Στην Κίνα προσπαθούν με κάθε τρόπο να τρέξουν πιο γρήγορα από τη TSMC (ειδικά η Ηuawei), το ίδιο και ανταγωνιστές στην Αμερική, ωστόσο είναι πολύ δύσκολο, καθώς συνεχώς βρίσκονται ένα βήμα πίσω και σε συνθήκη ματαίωσης.

Οι κίνδυνοι για την Nvidia αυτή τη στιγμή είναι δύο. Ο πρώτος να μην μπορεί να την εξυπηρετήσει η TSMC στο βαθμό που επιθυμεί σε ένα σημείο και να “μπλοκάρει” τη γιγάντωσή της, καθώς η ίδια δεν παράγει τσιπ (ήδη σημειώνονται καθυστερήσεις στο Blackwell model). Ο δεύτερος, η TSMC να αυξήσει το ποσό που της πουλάει με αποτέλεσμα το προϊόν της να γίνει πιο ακριβό (φημολογείται αύξηση της τάξης του 25% στο νέο μοντέλο). Σε όλο αυτό η Ευρώπη προσπαθεί να βρει τον ρόλο της και να μην μείνει πίσω. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφει τις δύο ολοκληρωμένες νομοθετικές προσπάθειες για την Τεχνητή Νοημοσύνη, προκειμένου η χρήση της να είναι δεοντολογική, ασφαλής και αξιόπιστη. Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς άναψε το πράσινο φως για το εργοστάσιο στη Δρέσδη και οι εξελίξεις αναμένονται με τεράστιο ενδιαφέρον.

Μικροτσίπ
Φωτ.: Planet Volumes / Unsplash+

Σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι συνεχών μετασχηματισμών καλούμαστε να δηλώσουμε παρόν στις προκλήσεις και τους προβληματισμούς της παγκόσμιας κοινότητας. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τη διαφορά μεταξύ παραγωγικής και της υπάρχουσας τεχνητής νοημοσύνης και να αντιληφθούμε πως οι αλλαγές στις εφαρμογές και τα σχετικά προγράμματα γίνονται με ταχύτητα φωτός. Σε μία εποχή που τα δεδομένα μας αποτελούν αντικείμενο εκμετάλλευσης μένουν μόνο οι μηχανές που θα απλοποιήσουν την επεξεργασία τους. Στην εποχή της αυτοκρατορίας των τσιπ οφείλουμε να σκεφτούμε εκτός των άλλων και τον οικολογικό αντίκτυπο. Η ΤSMC διαβεβαιώνει πως βρίσκεται στον δρόμο για μηδενικές εκπομπές. Η πράσινη μετάβαση δεν είναι “παρηγοριά” ούτε ευχολόγια, είναι μία αναγκαία συνθήκη για να υπάρξουμε ως άνθρωποι.

 

➸ Ακολουθήστε το OLAFAQ στο FacebookTwitter και Instagram.