Στις 15 Ιανουαρίου, όπως έγραψε σε ένα tweet ο @FREEDOMWWGIWGA, «ο Πύργος του Άιφελ έπιασε φωτιά, ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία του κόσμου, που βρίσκεται στην καρδιά του Παρισιού.  Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι πυροσβέστες δεν έχουν καταφέρει ακόμη να ελέγξουν τη φωτιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα». Όπως ήταν αναμενόμενο, το tweet έγινε άμεσα viral. Ο @FREEDOMWWGIWGA, κάτω από τις φωτογραφίες -που είχαν ανέβει νωρίτερα στο TikTok- από την πυρκαγιά στον Άιφελ, έδωσε στον κόσμο και κάποιες επιπλέον πληροφορίες: «Σύμφωνα με τις αρχικές υποθέσεις», έγραψε, «η πυρκαγιά θα πρέπει να προκλήθηκε από ηλεκτρικό πρόβλημα.  Οι φλόγες, ορατές από μακριά, φώτισαν τον νυχτερινό ουρανό πάνω από το Παρίσι, δημιουργώντας ένα σκηνικό τρομακτικό αλλά και συναρπαστικό για τους μάρτυρες».

Σε συνέχεια των παραπάνω, όπως σημειώνει το Fact Crescendo, την επόμενη μέρα στο Facebook έγιναν δύο αναρτήσεις που έδωσαν συνέχεια στο θέμα της πυρκαγιάς στον Πύργο του Άιφελ -πλέον έχουν κατέβει από την πλατφόρμα της Meta, αλλά μπορείτε να τις βρείτε εδώ και εδώ-, ενώ λίγες μέρες αργότερα νέες φωτογραφίες από το περιστατικό ανέβηκαν ξανά στο TikTok, για να εκτοξεύσουν πλέον το virality του φλεγόμενου Άιφελ στα ύψη.

Ωστόσο, τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει και όλο το υλικό είναι προϊόν Τεχνητής Νοημοσύνης, δηλαδή deepfake.

Στη σχετική του έρευνα, στις 18 Ιανουαρίου, το Reuters αναφέρει πως ο Πύργος του Άιφελ ουδέποτε «πυρπολήθηκε». «Δεν υπάρχει καμία ειδοποίηση για πυρκαγιά στον επίσημο ιστότοπο του τοπόσημου», τονίζει, «και καμία τέτοια αναφορά δεν περιλαμβάνεται στον ιστότοπο της αστυνομίας του Παρισίου». Επίσης, ούτε η δήμαρχος της πόλης, Anne Hidalgo, έχει αναφέρει κάτι σχετικό στην προσωπική της σελίδα στο Facebook.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι συγκεκριμένες αναρτήσεις διαμοιράστηκαν με την ταχύτητα του φωτός και προκάλεσαν τρόμο στου γάλλους πολίτες, υπήρξαν φυσικά και ψύχραιμες αντιδράσεις, οι οποίες εξετάζοντας τις εικόνες με σκεπτικισμό και λογική κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί, αφού ο Πύργος του Άιφελ είναι φτιαγμένος από σίδερο. Επίσης, ως αντίβαρο της σοσιαλμιντιακής παράκρουσης και παραφροσύνης, προέκυψαν και απαντήσεις στα σχόλια των συγκεκριμένων post με real time φωτογραφίες από τον Πύργο του Άιφελ, που προφανώς δεν ήταν τυλιγμένος στις φλόγες.

@rastgele_ritm #eiffeltower #paris #fire #burn ♬ оригинальный звук – ruslan_sever

Όπως και τον Μάιο του 2023, όταν ο λογαριασμός BloombergFeed στο Twitter, που καμία σχέση δεν έχει με το γνωστό μέσο ενημέρωσης, ανέβασε μια deepfake εικόνα του Πενταγώνου των ΗΠΑ να έχει δεχθεί επίθεση, έτσι και τώρα η σύγχυση που προκλήθηκε ήταν μεγάλη. Η ευκολία δημιουργίας παραπλανητικών εικόνων μέσω εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ), όπως είναι το Midjourney, σε συνδυασμό με τη δυναμική μιας ισχυρής πλατφόρμας στα social media, αποδεικνύει ξανά ότι η μετάδοση ψευδούς πληροφορίας (fake news) μπορεί να επιτευχθεί πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by VERIFY (@verifythis)

Παρ’ όλα αυτά, ο εύκολος στόχος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η ΤΝ. Από τότε που το ChatGPT της OpenAI έστρωσε με ροδοπέταλα τον δρόμο για όλα τα εργαλεία που βασίζονται σε μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM) να εισχωρήσουν στη ζωή μας, η επαναστατική τεχνολογία -που μόνο σύγχρονη δεν είναι, ως αντίληψη, απλώς τώρα κατάφερε να περάσει από τη θεωρία και τα sci-fi σενάρια στην πράξη- κουβάλαει στις πλάτες όλα τα ανθρώπινα πάθη και λάθη, πέρα από τις τεράστιες βάσεις δεδομένων της από τις οποίες εκπαιδεύεται. Και ακριβώς η χρήση αυτού του ρήματος, «εκπαιδεύομαι», είναι η ουσία όλων. Η Τεχνητή Νοημοσύνη, προς το παρόν, μας διαβάζει, μας μαθαίνει, και μέσα από αυτή τη γνώση που της παρέχουμε μπορεί και δημιουργεί “κάτι”, το οτιδήποτε. Το πρόβλημα δεν είναι ότι κάποιος, χωρίς ιδιαίτερο κόπο, μπορεί και δημιουργεί μια deepfake εικόνα ενός Πύργου του Άιφελ στις φλόγες, αλλά ότι αυτή η εικόνα γίνεται viral και μια μερίδα κόσμου πιστεύει αυτό που βλέπει. Επίσης, ακόμα ένα πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα είναι η σχετική απουσία ενός ισχυρού νομικού πλαισίου για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης σε παγκόσμιο επίπεδο -η Ευρωπαϊκή Ένωση, ευτυχώς, έχει ήδη καταθέσει τις προτάσεις για το σχετικό νομοσχέδιο-ορόσημο.

Δε χρειάζεται να μεταφερθούμε νοητά σε έναν κόσμο όπου η πραγματικότητα μπερδεύεται συχνά με το φαντασιακό, καθώς αυτή τη στιγμή είμαστε πρωταγωνιστές και μάρτυρες μιας τέτοιας κατάστασης. Εκεί που τερματίζει το ρεαλιστικό ξεκινάει η φαντασία, υπό την καθοδήγηση όχι της Τεχνητής Νοημοσύνης αλλά των ανθρώπων που την χειρίζονται. Αυτό που δε γνωρίζουμε ακόμη για το μέλλον αυτού του κόσμου, είναι το πώς θα καταφέρουν να συνυρπάξουν υλικές νοήμονες οντότητες με αλγόριθμους μηχανικής μάθησης. Μέχρι τότε, ας θυμηθούμε το “Don’t Believe the Hype” των προφητικών -σε όλα τα επίπεδα- Public Enemy.

I refused to blow a fuse
They even had it on the news
Don’t believe the hype