Η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) έχει εισέλθει δυναμικά στα δημιουργικά πεδία, τη μουσική, τη ζωγραφική αλλά και κάθε μορφή τέχνης. Μία από τις τελευταίες καινοτομίες αφορά την είσοδο της στη διαδικασία της χορογραφίας για να διευκολύνει τη διαδικασία σημειογραφίας της χορευτικής κίνησης. Όμως, τώρα με την πρόοδο η ΤΝ χρησιμοποιείται πλέον και για τη δημιουργία καινοτόμων χορογραφιών με βάση δεδομένων που τις δίνονται.

Ο χορός μαζί με την ΤΝ συνδυάστηκαν άψογα σε μία νέα ανατρεπτική παράσταση που φιλοδοξεί να γίνει το πρώτο μπαλέτο τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο, χρησιμοποιώντας γενετική τεχνητή νοημοσύνη για να εμπνεύσει όλες τις πτυχές της σύνθεσης. Από το concept μέχρι την παρτιτούρα και τη σκηνογραφία.

Το FUSION αποτελεί μια πολυεπιστημονική παραγωγή μπαλέτου που ξεπερνά τα όρια της τέχνης και της τεχνολογίας. Σε σκηνοθεσία και σύνθεση από τον καλλιτέχνη και τεχνολόγο Harry Yeff, γνωστό και ως Reeps100, αυτή η παράσταση στοχεύει να αναδείξει την επανάσταση που η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να φέρει στο χώρο των τεχνών.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη R E E P S 1 0 0 (@reepsone)

Ο Harry Yeff (επίσης ο δημιουργός του VOICE GEMS, ενός συνόλου ψηφιακής τέχνης που δημιουργείται με φωνή) έχει χρησιμοποιήσει εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, για να δημιουργήσει μια σειρά φανταστικών χορευτών μπαλέτου με βάση τα πορτρέτα των 35 διεθνών χορευτών που συμμετέχουν στην παραγωγή. Η ΤΝ έχει επίσης συμβάλλει ως έμπνευση για τη σκηνογραφία, τα κοστούμια και τη χορογραφία.

FUSION, Mit Harry Yeff – REEPS 100, FUSION, Φωτ.: Ida Zenna/ Oper Leipzig

Ο χορός γίνεται ένα ταξίδι στη δυναμική μεταξύ ανθρώπου, Τεχνητής Νοημοσύνης και φύσης.

Η αφήγηση του FUSION εμβαθύνει στην περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ της ανθρωπότητας, της τεχνητής νοημοσύνης και της φύσης, αντλώντας έμπνευση από την έννοια του διαιρεμένου εαυτού του Πλάτωνα, όπου αναζητούνται η ενότητα και η ισορροπία. Με οδηγό τη χορογραφία του Mario Schroder και τη σκηνογραφία του Paul Zoller, το μπαλέτο απεικονίζει οπτικά το ταξίδι προς την αρμονία, εξερευνώντας το μαγευτικό μείγμα φωτός, νερού και σκιών.

Το χαρακτηριστικό γνώρισμα του FUSION είναι η ενσωμάτωση της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης. Ο καλλιτέχνης και μουσικός της τεχνητής νοημοσύνης Harry Yeff χρησιμοποιεί τη δική του φωνή που λειτουργεί ως καταλύτης για εξερεύνηση, συνοδευόμενη από γενεσιουργές συνθετικές φωνές που συμβάλλουν στο απόκοσμο μουσικό τοπίο. Η επίμονη εκπαίδευση του Yeff με τεχνολογία φωνής και AI του έχει προσφέρει ένα εντυπωσιακό επίπεδο ελέγχου της φωνής του, που μοιάζει με μια μετα-ανθρώπινη και μηχανική ποιότητα.

Αυτή η ενσωμάτωση του A.I. στη δημιουργική διαδικασία προβάλλει την οραματική προσέγγιση του μπαλέτου, ανοίγοντας νέες σφαίρες καλλιτεχνικής έκφρασης και προσφέροντας μια ματιά στο μέλλον των παραστατικών τεχνών.

FUSION Μπαλέτο τεχνητή νοημοσύνη
FUSION, Φωτ.: Ida Zenna/ Oper-Leipzig

Το Μπαλέτο της Λειψίας, διάσημο για τη διεθνή του αναγνώριση, λειτουργεί ως το τέλειο σκηνικό για την πρεμιέρα του FUSION. Με μια ιστορία που χρονολογείται από τα τέλη του δέκατου έβδομου αιώνα, η εταιρεία έχει ξεπεράσει συνεχώς τα καλλιτεχνικά όρια και αυτή η παραγωγή δεν αποτελεί εξαίρεση. Το Neues Opernhaus ,ο χώρος για την παράσταση, έχει δει αμέτρητα εμβληματικά μπαλέτα και τώρα είναι έτοιμο να φιλοξενήσει αυτόν τον πρωτοποριακό συνδυασμό τέχνης και τεχνολογίας.

Το FUSION είναι ένας επίκαιρος προβληματισμός για τη σχέση μεταξύ ανθρωπότητας και τεχνολογίας. Εξερευνώντας τη λεπτή ισορροπία μεταξύ ανθρώπινης νοημοσύνης και ΤΝ, καθώς και τη βαθιά σύνδεση μεταξύ ανθρωπότητας και φύσης, το μπαλέτο προσκαλεί το κοινό να αναλογιστεί τη δική του θέση σε έναν συνεχώς εξελισσόμενο κόσμο.

Το μπαλέτο, μια μορφή κλασικού χορού που έχει γοητεύσει το κοινό για αιώνες, βιώνει τώρα μια νέα εποχή παραστάσεων και χορογραφίας με τη βοήθεια της ΤΝ. Αυτή η διασταύρωση τεχνολογίας και τέχνης φέρνει επανάσταση στον κόσμο του μπαλέτου, πιέζει τα όρια της δημιουργικότητας και επαναπροσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο οι χορευτές και οι χορογράφοι προσεγγίζουν την τέχνη τους

Η τεχνητή νοημοσύνη παίζει επίσης ρόλο στον εκδημοκρατισμό του μπαλέτου, καθιστώντας τη μορφή τέχνης πιο προσιτή σε ένα ευρύτερο κοινό. Παραδοσιακά, το μπαλέτο θεωρείται μια ελίτ και αποκλειστική μορφή τέχνης, με υψηλές τιμές εισιτηρίων και περιορισμένη πρόσβαση σε παραστάσεις.

Φωτ.: Ida Zenna/ Oper-Leipzig

Ωστόσο, οι χορογραφίες και οι εικονικές παραστάσεις που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη μπορούν εύκολα να κοινοποιηθούν στο διαδίκτυο, επιτρέποντας σε περισσότερους ανθρώπους να βιώσουν και να εκτιμήσουν την ομορφιά του μπαλέτου. Αυτή η αυξημένη προσβασιμότητα έχει τη δυνατότητα να εμπνεύσει μια νέα γενιά χορευτών και χορογράφων, διευρύνοντας περαιτέρω τις δημιουργικές δυνατότητες της μορφής τέχνης.

Παρά τα πολλά οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο του μπαλέτου, υπάρχουν επίσης ανησυχίες για την πιθανή απώλεια της ανθρώπινης δημιουργικότητας και τις μοναδικές ιδιότητες που κάνουν το μπαλέτο μια τόσο διαρκή και αγαπημένη μορφή τέχνης.  Έας αυξανόμενος αριθμός καλλιτεχνών έχει επικρίνει τις εταιρείες που στρέφονται στο λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης για να βελτιώσουν την επικοινωνία τους.

Οι κριτικοί υποστηρίζουν ότι η στήριξη στη χορογραφία που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να οδηγήσει σε ομογενοποίηση της μορφής τέχνης, με αλγόριθμους που παράγουν παρόμοιες ακολουθίες με βάση τα ίδια δεδομένα.

Ωστόσο, οι υποστηρικτές της τεχνητής νοημοσύνης στο μπαλέτο υπογραμμίζουν, ότι η τεχνολογία πρέπει να θεωρείται εργαλείο για την ενίσχυση της ανθρώπινης δημιουργικότητας, αντί για αντικατάσταση.

Παρέχοντας νέες δυνατότητες και ιδέες, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εμπνεύσει χορογράφους και χορευτές να ξεπεράσουν τα όρια της τέχνης τους, εμπλουτίζοντας τελικά τον κόσμο του μπαλέτου.

Η διασταύρωση των νέων τεχνολογιών και μπαλέτου εγκαινιάζει μια νέα εποχή παράστασης και χορογραφίας, φέρνοντας επανάσταση στον τρόπο που δημιουργούμε και βιώνουμε αυτή τη διαχρονική μορφή τέχνης.

Από τη δημιουργία καινοτόμων χορογραφιών έως τη βελτίωση της εκπαίδευσης και της απόδοσης των χορευτών, η τεχνητή νοημοσύνη ωθεί τα όρια του μπαλέτου και ανοίγει νέες δημιουργικές δυνατότητες. Είναι όμως απαραίτητο να επιτύχουμε μια ισορροπία μεταξύ της υιοθέτησης της τεχνολογίας και της διατήρησης της ανθρώπινης δημιουργικότητας και συναισθημάτων καθώς αυτά βρίσκονται στην καρδιά αυτής της σαγηνευτικής μορφής τέχνης.

 

Πηγή: Oper Leipzig, Design Boom