Η ανθρωπότητα βιώνει μία μοναδική τεχνολογική επανάσταση. Τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) είναι παντού στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο, από τα smartphones και τα tablet, τις μηχανές αναζήτησης στο διαδίκτυο και τους ψηφιακούς βοηθούς (Google Assistant, Siri κ.α.), ως και τον τρόπο που κάνουμε τις online αγορές μας. Παράλληλα, οι δυνατότητες που μας προσφέρει αυτή η αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογίας ενισχύονται ακόμα περισσότερο με την χρήση της Επαυξημένης Πραγματικότητας και της Εικονικής Πραγματικότητας.

Ο νέος κόσμος που δημιουργείται, με τη συνδυαστική χρήση όλων των παραπάνω τεχνολογιών, διευρύνει τους πνευματικούς, μαθησιακούς και αισθητηριακούς ορίζοντες του ανθρώπου, προσφέροντας ερεθίσματα και εμπειρίες που δεν γνωρίζαμε ότι είμαστε ικανοί να νιώσουμε και να βιώσουμε.

Οι τεχνολογίες του αύριο, μπορούν να αλλάξουν μέχρι και τον τρόπο που μαθαίνουμε για πράγματα που ανήκουν στο χθες, όπως η Ιστορία μας.

Αυτό μας δείχνει και η COSMOTE CHRONOS μία δωρεάν εφαρμογή διαθέσιμη σε όλον τον κόσμο που είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της COSMOTE, με τη στήριξη του Μουσείου της Ακροπόλεως, στο πλαίσιο Σύμβασης Πολιτιστικής Χορηγίας.

Χρησιμοποιώντας τεχνολογίες Επαυξημένης, Εικονικής πραγματικότητας και Τεχνητής Νοημοσύνης, καταφέρνει και αναδεικνύει την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά σε παγκόσμιο επίπεδο με έναν διασκεδαστικό, εντυπωσιακό και ταυτόχρονα επιμορφωτικό τρόπο. Μέσα από το smartphone ή το tablet, οι χρήστες του app έχουν μπροστά στα μάτια τους επιστημονικά τεκμηριωμένες εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις του Παρθενώνα, του τεμένους της Βραυρωνίας Αρτέμιδος και της Χαλκοθήκης, τα οποία δυστυχώς δεν διασώζονται πλέον, καθώς και του Ωδείου Ηρώδου Αττικού και των μνημείων της νότιας κλιτύος του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης. Όσοι χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή έχουν επίσης την ευκαιρία να δουν συγκεκριμένα εμβληματικά εκθέματα από τον τρίτο όροφο του Μουσείου Ακροπόλεως, συμπεριλαμβανομένων των γλυπτών του Παρθενώνα.  Με την Αθήνα να κινείται σε ρυθμούς τουριστικής σεζόν, πρωτοβουλίες όπως η COSMOTE CHRONOS, μπορούν να αποτελέσουν σύμμαχο όσων επισκεφτούν τον Ιερό Βράχο. Ωστόσο, η φυσική παρουσία των χρηστών δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρήση της εφαρμογής, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας ή του εξωτερικού.

Η καινοτομία της εφαρμογής, όμως, δεν σταματάει στα παραπάνω. Σε αυτό το χωροχρονικό ταξίδι, οι άνθρωποι που θα εγκαταστήσουν την COSMOTE CHRONOS στην συσκευή τους, θα έχουν μαζί τους και την ψηφιακή βοηθό «Κλειώ», αποτέλεσμα τεχνητής νοημοσύνης, η οποία μπορεί να απαντήσει σε πάνω από δέκα χιλιάδες ερωτήσεις, σε ελληνικά ή αγγλικά, που σχετίζονται με αυτούς τους αρχαιολογικούς χώρους. Φανταστείτε, να βρίσκεστε στον Ιερό Βράχο, και όσο οι εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις προβάλλονται δυναμικά και με ακρίβεια στην οθόνη σας, να έχετε και την προσωπική (ή ομαδική) σας ψηφιακή «ξεναγό» με την οποία μπορείτε να συνομιλήσετε μαζί της σε πραγματικό χρόνο -αν η συσκευή υποστηρίζει και είναι συνδεδεμένη σε 5G δίκτυο. Αυτό που κάποτε θα αποτελούσε σενάριο επιστημονικής φαντασίας, τώρα είναι η πραγματικότητα. Και αυτή, ίσως, είναι και ακόμα μία άτυπη «επιβεβαίωση» για το μεγαλειώδες μνημείο της Ακρόπολης, καθώς τώρα στην «καρδιά» της τέμνονται το παρελθόν με το παρόν, δείχνοντάς μας το μέλλον.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη δωρεάν σε ελληνικά και αγγλικά στο Google play και το Apple store για κινητές συσκευές Αndroid και iOS. Λειτουργεί στα δίκτυα 4G και 5G όλων των παρόχων κινητής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και σε WiFi.

Δείτε βίντεο με το demo της εφαρμογής.