Καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται με εκθετικό ρυθμό, το έτος 2024 υπόσχεται να είναι μια συναρπαστική εποχή για πρωτοποριακές καινοτομίες και τεχνολογίες αιχμής. Από τις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη έως τις επαναστατικές συσκευές που μεταμορφώνουν την καθημερινότητά μας, ας ρίξουμε μια ματιά στο τεχνολογικό τοπίο του 2024 και ας εξερευνήσουμε τα gadgets που υπάρχουν φήμες ότι θα κυκλοφορήσουν και θα αλλάξουν τα δεδομένα.

Nintendo Switch 2

Σύμφωνα με δημοσιεύματα η εταιρεία είναι πιθανό να πραγματοποιήσει νέα κονσόλα από το 2024 και μάλιστα κατά το δεύτερο εξάμηνο, για να διασφαλίσει ότι θα έχει άφθονο διαθέσιμο απόθεμα την πρώτη μέρα και για να αποφύγει το είδος των ελλείψεων που παρατηρούνται στο PlayStation 5 και Xbox Series X|S.

Αν και συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με την κονσόλα οι πηγές αναφέρουν ότι η κονσόλα επόμενης γενιάς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε φορητή λειτουργία, παρόμοια με το Nintendo Switch. Θα εξακολουθεί να έχει την οθόνη LCD του προκατόχου του (για να διατηρεί το κόστος χαμηλό), να συνεχίσει να δέχεται φυσικά παιχνίδια μέσω υποδοχής κασέτας και να προσφέρει κορυφαία φορητότητα, ωστόσο, οι παίκτες θα πρέπει να αναμένουν αύξηση του αποθηκευτικού χώρου για παιχνίδια υψηλότερης πιστότητας.

Windows 12

Σύμφωνα με μια αναφορά από τους Commercial Times, ένα κατάστημα με έδρα την Ταϊβάν με, η Microsoft πρόκειται να κυκλοφορήσει τα Windows 12 το 2024.  Το λειτουργικό σύστημα επόμενης γενιάς θα συμπέσει με ένα νέο κύμα «Η/Υ AI» που πρόκειται να κάνουν το ντεμπούτο τους φέτος. Σύμφωνα με το Lansweeper, μόνο το 8,35% των χρηστών έχουν αναβαθμίσει σε Windows 11 από τον Οκτώβριο του 2023. Εάν αυτή η φήμη για την ημερομηνία κυκλοφορίας των Windows 12 είναι αληθινή, θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν τα Windows 12 έχουν καλύτερη συμμετοχή.

iPad Pro με OLED

Τα μοντέλα iPad Pro επόμενης γενιάς, γεμάτα με οθόνες OLED (αντικαθιστώντας τα πάνελ LED και mini-LED), αναμένεται να κυκλοφορήσουν το 2024, σύμφωνα με τον Mark Gurman του Bloomberg. Θα έχουν επίσης το τσιπ M3, το οποίο εμφανίζεται μέσα στο M3 MacBook Pro 14 ιντσών. Αυτή η αναβάθμιση της οθόνης θα προσφέρει καλύτερη φωτεινότητα και απόδοση ισχύος. Επιπλέον, το Magic Keyboard φέρεται να έχει επανασχεδιασμό, καθώς θα είναι από αλουμίνιο, παρόμοιο με τα πρόσφατα MacBook.

Η Apple εξακολουθεί να έχει καλύτερες πωλήσεις από το μεγαλύτερο μέρος του ανταγωνισμού. Παραμένει μακράν ο ηγέτης της αγοράς στα tablet, με το 37% των αποστολών το τελευταίο τρίμηνο. Και παρόλο που οι πωλήσεις του μειώνονται, οι περισσότεροι αντίπαλοι πέφτουν ακόμη πιο γρήγορα. Η Xiaomi ήταν ο μόνος μεγάλος κατασκευαστής που αναπτύχθηκε το περασμένο τρίμηνο, με αύξηση των αποστολών κατά 42%, σύμφωνα με την IDC. Αλλά αυτό το φέρνει συνολικά σε μόλις 1 εκατομμύριο μονάδες, σε σύγκριση με τα σχεδόν 11 εκατομμύρια της Apple.

AirPods 4 με FindMy και noise cancelling

Παρά την επιτυχία της με τα AirPods, η Apple γνωρίζει ότι πρέπει να συνεχίσει να καινοτομεί. Αντιμετωπίζει περισσότερο ανταγωνισμό στην αγορά, ειδικά από ακουστικά σε χαμηλότερη τιμή από ανταγωνιστές όπως η Jabra, η Samsung και η Bose.

Να τι να περιμένετε σύμφωνα με το Bloomberg:

Τέλη 2024: AirPods τέταρτης γενιάς αρχικού επιπέδου με νέο σχεδιασμό, ενημερωμένη θήκη, βελτιωμένο ήχο, καλύτερη εφαρμογή και φόρτιση USB-C.
Τέλη 2024: Μια πιο πολυτελής έκδοση αυτών των AirPods τέταρτης γενιάς που θα προσθέσουν ενεργή ακύρωση θορύβου. Θα διαθέτει επίσης θήκη με ηχεία για υποστήριξη των ειδοποιήσεων Εύρεσης, βοηθώντας τους χρήστες να εντοπίσουν τη συσκευή σε περίπτωση που τη χάσουν.
Τέλη 2024: Νέα AirPods Max με θύρα USB-C και φρέσκα χρώματα. Δεν θα υπάρξουν άλλες σημαντικές αλλαγές, αλλά δείχνει ότι η Apple εξακολουθεί να είναι αφοσιωμένη σε αυτό το προϊόν, το οποίο δεν έχει ενημερωθεί από το 2020.
2025: Ανανεωμένο AirPods Pro με νέο σχεδιασμό και ενημερωμένο τσιπ.

Το πρώτο τηλέφωνο AI της Samsung

Γνωρίζουμε ήδη ότι η Samsung εισάγει στην αγορά ένα νέο τηλέφωνο της σειράς Galaxy S κάθε χρόνο τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, αυτό που είναι διαφορετικό φέτος είναι ότι αναμένεται να κυκλοφορήσει το δικό της μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται Gauss, καθώς επίσης και το Galaxy AI, μια νέα «εμπειρία» τεχνητής νοημοσύνης για κινητές συσκευές και φαίνεται πιθανό ότι αυτές οι τεχνολογίες θα παίξουν μεγάλο ρόλο στο Galaxy S24. 

Το Gauss θα έχει μία ολοκληρωμένη νέα εμπειρία σε τρία μέρη: Γλώσσα Gauss, Gauss Code και Gauss Image. Το τμήμα γλώσσας μπορεί να χειριστεί εργασίες όπως σύνταξη email, σύνοψη εγγράφων και μετάφραση, σύμφωνα με το δελτίο τύπου της Samsung, το οποίο είναι παρόμοιο με άλλους βοηθούς τεχνητής νοημοσύνης από εταιρείες όπως η Google, η Microsoft και η OpenAI, η δημιουργός του ChatGPT. Το εργαλείο κωδικοποίησης AI της Samsung δημιουργήθηκε για να βοηθήσει στην ανάπτυξη λογισμικού, ενώ το Gauss Image μπορεί να δημιουργήσει και να τροποποιήσει εικόνες και πιθανότατα προορίζεται για δημιουργική χρήση.

Η Samsung ονόμασε το μοντέλο από τον διάσημο Γερμανό μαθηματικό Carl Friedrich Gauss, ο οποίος έζησε στα τέλη του 18ου και στα μέσα του 19ου αιώνα και είναι γνωστός για την επιρροή του στη θεωρία και τη γεωμετρία αριθμών. Η Samsung δεν αποκάλυψε πολλά για το Galaxy AI, συμπεριλαμβανομένου του εάν θα χρησιμοποιούσε το μοντέλο Gauss. Το Galaxy AI αναφέρεται ως «εμπειρία τεχνητής νοημοσύνης» στο δελτίο τύπου της Samsung, χρησιμοποιώντας ένα υβρίδιο τεχνητής νοημοσύνης που βασίζεται στη συσκευή και στο cloud.

Δεν είναι σαφές ποιες συσκευές θα χρησιμοποιούν το Galaxy AI, είτε το επερχόμενο Samsung Galaxy S24 που αναμένεται στις αρχές του 2024 είτε άλλες συσκευές tablet και φορητές συσκευές Galaxy, μόνο που θα κυκλοφορήσει στις αρχές του επόμενου έτους.