Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απλώνει τις δράσεις του και πέρα από τις μεγάλες διοργανώσεις Πολιτισμού Νοέμβριο και Μάρτιο. Φέτος ταξίδεψε για δεύτερη διαδοχική χρονιά στις περιοχές που επλήγησαν από την καταστροφική φωτιά του καλοκαιριού του 2021. Παρουσία της Διευθύντριας, Ελίζ Ζαλαντό και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή, Ορέστη Ανδρεαδάκη, καθώς και του μεγαλύτερου μέρους του team έλαβε χώρα με μεγάλη επιτυχία η δράση που είχε ως στόχο την ενίσχυση της περιοχής που για πέντε ημέρες φόρεσε τα γιορτινά της κι απόλαυσε σινεφίλ στιγμές –κι όχι μόνο– στον κινηματογράφο Απόλλων.

Πρεμιέρα με τον «Μικρόκοσμο» του Αλεξάντερ Πέιν. Ο βραβευμένος σκηνοθέτης βρέθηκε ανάμεσα στον κόσμο, τους μίλησε ελληνικά και έστειλε ένα σαφές μήνυμα για την Τέχνη και το Περιβάλλον: «Λυπάμαι πολύ για τους λόγους που οδήγησαν στη δημιουργία του Evia Film Project, αλλά είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι κομμάτι του. Είμαι επίσης χαρούμενος που υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που θέλουν να δουν τη συγκεκριμένη ταινία διότι ελάχιστοι την είδαν όταν πρωτοβγήκε στις αίθουσες. Θέλω να συγχαρώ τον δήμαρχο για τα όμορφα λόγια του, ιδίως για το σημείο όπου εξήγησε ότι ακόμη και μέσα από τις στάχτες  μιας καταστροφής μπορούν να ανθίσουν λουλούδια, τα λουλούδια του Πολιτισμού. Είναι τιμή μου να βρίσκομαι εδώ και ελπίζω να είμαι κι εγώ ένα πέταλο από αυτά τα λουλούδια».

Ακολούθησε η μαγική βραδιά στη Λίμνη. Προβολή του «Η ορχήστρα της ανακύκλωσης – Μια συμφωνία του ανθρώπινου πνεύματος» και στη συνέχεια το συγκρότημα Αγία Φανφάρα να ταξιδεύει στους ρυθμούς του τους θεατές και παράλληλα όλο το χωριό να γίνεται μία παρέα στον δρόμο από το σινεμά μέχρι την κεντρική πλατεία. Αγαπημένες παραδοσιακές αλλά και σύγχρονες μελωδίες από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την ευρύτερη ανατολική Μεσόγειο ξεσήκωσαν ανθρώπους κάθε ηλικίας που έγιναν κομμάτι της γιορτής κι απόλαυσαν με την καρδιά τους το «γεγονός» της χρονιάς.

Φωτ.: Αλεξάνδρα Ρίμπα

Παράλληλα σκηνοθέτες όπως οι Γιώργος Τσεμπερόπουλος, Ζαχαρίας Μαυροειδής και Λευτέρης Χαρίτος είχαν την ευκαιρία μέσα από τα masterclass (Αγία Άννα, εκεί που η φωτιά έσβησε στη θάλασσα και αίθουσα Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη στην Αιδηψό) να μιλήσουν στο τοπικό κοινό, ενώ στις συζητήσεις βρέθηκαν και σπουδαστές Κινηματογράφου. Η τοπική κοινωνία αγκάλιασε τους δημιουργούς και το αναπτυξιακό τμήμα του Φεστιβάλ AGORA άνοιξε για μία ακόμα φορά νέους ορίζοντες με στόχο να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους παραγωγούς στην ευρύτερη περιοχή (location scouting), προκειμένου να επιλέξουν την περιοχή ενδεχομένως για τη δική τους ταινία. Άλλωστε η παραλία της Χιλιαδούς κάνει ήδη τον γύρο του κόσμου μέσα από «Τρίγωνο της Θλίψης» που κέρδισε πέρυσι τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες.

Φωτ.: Γιάννης Στεφανίδης

Το καλύτερο για το τοπικό κοινό είχε μείνει μάλλον για το τέλος. Αντί τελετής λήξης με μία κινηματογραφική πράξη, το Φεστιβάλ οργάνωσε την μεγάλη συναυλία του Νίκου Πορτοκάλογλου συνδέοντας το σινεμά με την μουσική. Ολόκληρη η Αιδηψός, αλλά κι άνθρωποι από τις γύρω περιοχές δημιούργησαν το αδιαχώρητο κι απόλαυσαν παλιές και νέες επιτυχίες του σπουδαίου καλλιτέχνη που με το «Μουσικό του Κουτί» έχει μπει στα σπίτια όλων των Ελλήνων με μία αισθητική νότα που σπανίζει τη σημερινή ημέρα στην τηλεόραση. Μαζί του βρέθηκαν οι η Βίκυ Καρατζόγλου, ο Βύρων Τσουράπης και Ευγενείς Αλήτες κι όλοι μαζί ξεσήκωσαν το κοινό.

Ο Ορέστης Ανδρεαδάκης τόνισε: «Ήρθαμε πέρυσι εδώ και ερωτευτήκαμε αυτόν τον υπέροχο τόπο, παραμένουμε ερωτευμένοι και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με πάθος για αυτή την ξεχωριστή σχέση». Έδωσε το στίγμα της ανανέωσης του ραντεβού τον Ιούνιο του 2024 και πάλι στον Απόλλωνα. Μένει το Υπουργείο Πολιτισμού να εγκρίνει την εμβόλιμη γιορτή που πάει να μετατραπεί στον τρίτο πόλο ανάπτυξης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου με «πράσινο» χρώμα. Μέρες που θα μείνουν αξέχαστες και στιγμές για πάντα χαραγμένες στην μνήμη μας, με την ελπίδα στα ίδια μέρη να ξαναβρεθούμε…