Έρχεται μια μέρα στο γραφείο ο ενθουσιασμένος Δ., που ήταν στην ομάδα του Διεθνούς Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Ταινιών της Δράμας, και μου λέει χωρίς πολλές λεπτομέρειες να δω οπωσδήποτε ένα animation με τίτλο Από το Μπαλκόνι. Και πόσο δίκιο είχε τελικά.

Εκεί, για 12 λεπτά, η κυρία Λίνα παρακολουθεί ό,τι συμβαίνει στη γειτονιά της, ξέρει όσα διαδραματίζονται πίσω από τις κουρτίνες και τις σφραγισμένες πόρτες και γνωρίζει τους διαλόγους που δεν ακούγονται έξω από τους 4 τοίχους των σπιτιών. Το παρατηρητήριο της καταγράφει όλα τα συναισθήματα και τις ιστορίες των ανθρώπων που ζουν δίπλα της, τις σχέσεις τους με όλους και τα κρατάει για εκείνη. Δεν είναι η τυπική κουτσομπόλα, η οποία θέλει να τα ξέρει όλα για να έχει υλικό, όπως λέει το γνωστό άσμα, αλλά είναι σαν να φτιάχνει το δικό της ντοκιμαντέρ. Ζει μαζί τους τις χαρές, τις λύπες, τα καλά νέα, τους πανηγυρισμούς των ομάδων τους αλλά οι άλλοι δεν ξέρουν τι γίνεται μέσα στο δικό της σπίτι. Ώσπου μία μέρα, συμβαίνει ένα τραγικό γεγονός και τα γυρίζει όλα ανάποδα.

Οι σεναριογράφοι Άρης Καπλανίδης (και σκηνοθέτης) και Ηλίας Ρουμελιώτης πήραν στοιχεία από κατοίκους λαϊκών περιοχών της πόλης και έφτιαξαν ένα υπέροχο κωμικοτραγικό φιλμ σαν μία ωδή στα μέρη που μεγαλώσαμε και μας διαμόρφωσαν. Όσο περνούν τα 30 πλάνα ανα λεπτό, ταυτίζεσαι με καταστάσεις και συμπεριφορές και κρατάς τις λεπτομέρειες που συνθέτουν αυτό το τόσο οικείο σύμπαν. Έχουν κάνει έναν πετυχημένο συνδυασμό της παλιάς Αθήνας και τις παραδοσιακές της συνήθειες με τις πιο σκληρές εικόνες της σύγχρονης πόλης και από την πρώτη στιγμή, ειναι τέτοια η αμεσότητα της αφήγησης που γίνεσαι κι εσύ ένας από τους ήρωες.

Η ηρωίδα τους ουσιαστικά συμβολίζει όλους εμάς που είμαστε θεατές μιας κοινωνίας, η οποία κάθε μέρα γίνεται ακόμα πιο άγρια, εκτοξεύεται στα δεξιά άκρα, φανατίζεται με την αγένεια και την πονηριά αλλά εμείς προσπαθούμε να βλέπουμε πάντα το καλό που κρύβεται σε όλα. Η κυρία Λίνα είναι μεταφορικά απέναντι από τα μπαλκόνια όλων μας. Για να μας υπενθυμίζει πως είναι καλύτερο να έχουμε ανοιχτές τις κουρτίνες μας όχι με απώτερο σκοπό να παραβιάζουν την ιδιωτικότητα μας. Αλλά για να είμαστε δοτικοί, γενναιόδωροι και κυρίως να μην μένουμε αμέτοχοι σε όσα άφησε έξω από στα έργα του ο Ευγένιος Ιονέσκο και τα πήραμε για να τα ζήσουμε στην Ελλάδα του 2022. Στα όρια αυτών των κινούμενων δρόμων και των κατοικιών, είναι η μικρογραφία της καθημερινής μας ζωής.

Το βραβευμένο φιλμ Απο το Μπαλκόνι που πλέον μπορείς να το δεις ελεύθερο στο Ertflix, σατιρίζει και βγάζει από τα χαλάκια τις παθογένειες της ένδοξης ελληνικής οικογένειας, των στερεοτύπων για τη γκέι κοινότητα που πάντα χωρούν σε ηλίθια αστεία για να καταλήξουν στη βία, και τις ανθρώπινες σχέσεις. Μιλάει με κατάμαυρο χιούμορ, ακατέργαστη αισθητική και με ένα έξυπνο χτίσιμο των χαρακτήρων για όσα σκεφτόμαστε και δεν τα λέμε δυνατά. Κοινώς, μας υπενθυμίζει πως δεν πρέπει να βγάζεις ποτέ γρήγορα συμπεράσματα για κανέναν γιατί δεν ξέρεις τι δυσκολίες μπορεί να αντιμετωπίζει. Κι αυτό είναι το μεγαλύτερο συν σε όλες τις κινηματογραφικές εξόδους κινδύνου, που τις έχουμε στις σημαντικότερες της ζωής μας.

Για τους τίτλους τέλους, να φωνάξουμε κι ένα ευχαριστώ στους φίλους που μοιράζονται μαζί μας όσα ωραία βλέπουν.

Συντελεστές:
Σενάριο: Άρης Καπλανίδης, Ηλίας Ρουμελιώτης
Σκηνοθεσία: Άρης Καπλανίδης
Παραγωγός: Ιωάννα Σουλτάνη
Παραγωγή: Soulproductions | Συμπαραγωγή: Authorwave
Έχουν δανείσει τις φωνές τους οι: Κωνσταντίνα Γεωργαντά, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Σπύρος Μαργαρίτης, Γιάννης Οικονομίδης

Βραβεία:
Festival SocialMed Valencia 2021: Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου
Νύχτες Πρεμιέρας 2021 – Αργυρή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας – Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου
Animasyros 2021: Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας Animation
Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Δράμας 2021: Onassis Film Development Grant – Καλύτερης Ταινίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, 2ο Βραβείο του Διεθνούς Διαγωνιστικού Animation, Βραβείο Κοινού, Σχεδιασμού ήχου, Καλύτερης Ταινίας από την Ο.Κ.Λ.Ε

Κράτησε για το σκονάκι σου κάποιες πληροφορίες για τον Καπλανίδη που δεν κάθεται ήσυχος ποτέ.
Με τη μικρού μήκους ταινία του «Τσόντα» κέρδισε υποτροφία για τη Σχολή Σταυράκου και η επίσης μικρού μήκους «Πισωγυρίσματα» (2010) συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Είναι ένας από τους ιδρυτές του Ελληνικού Δικτύου Ανεξάρτητων Κινηματογραφιστών «Chainfree». Από το 2002 μέχρι το 2020 σκηνοθέτησε 12 ταινίες μεταξύ των οποίων την μεγάλου μήκους «Η Ζωή Ενταύθα» (2015). Εχει σκηνοθετήσει αρκετά σκετς της κωμικής ομάδας «Η Μούργα» στο  Comedy Lab, 23 μουσικά βίντεο και αρκετά διαφημιστικά. Ήταν μοντέρ σε εκπομπές των ΑΝΤ1, Mega, ΣΚΑΪ, Attica tv. Το 2017, βραβεύτηκε με το 1ο Πρώτο Βραβείο Pitching στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας για την μικρού μήκους animation «Από το Μπαλκόνι» που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΚΚ το 2019 και ολοκληρώθηκε το 2020. Μαζί με τον Ηλία Ρουμελιώτη ίδρυσαν την εταιρεία Brosinarts Animation Studios.