“Ο Βασιλιάς των Λιονταριών”, το περίφημο “Lion King”, είναι ένα έπος. Ποιο από τα παιδιά του ’90 δεν θυμάται πόσο κλάμα έχει ρίξει σε διάφορες σκηνές και των δύο ταινιών, ιδίως της πρώτης, με το μικρό λιονταράκι, τον Σίμπα να αναζητά, μέσα από ένα σωρό δυσκολίες, την μοίρα του, μέχρι να γίνει ο βασιλιάς.

Η ταινία απέσπασε Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Κινηματογραφικής Κωμωδίας ή Μιούζικαλ και ενέπνευσε το βραβευμένο με Tony Award μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ, το οποίο είναι σήμερα το τρίτο μακροβιότερο μιούζικαλ στην ιστορία του Μπρόντγουεϊ. Κάθε στιγμή στον Βασιλιά των Λιονταριών έχει σημαντικό νόημα και σκοπό και, φυσικά, δεν απευθύνεται μόνο σε μικρά παιδιά. Θυμάμαι πόσο άρεσε και στους γονείς μας, πόσες φορές είχαμε κάτσει να το δούμε οι τέσσερίς μας, δηλαδή η μαμά, ο μπαμπάς, ο αδερφός μου κι εγώ. Η μουσική, τα σχέδια της Disney, τα χρώματα, οι χαρακτήρες μάς παρέσερναν πάντα και δεν στεκόμασταν στα ”μαθήματα” και στα διδάγματα που τόσο γλυκά και, χωρίς κούνημα δαχτύλου, περνούσε η ταινία.

Τριάντα χρόνια μετά, ναι τόσα πέρασαν από το καλοκαίρι του 1994 που πρωτοκυκλοφόρησε, το Lion King συνεχίζει να αφορά και να μας ανοίγει τα μάτια πάνω σε διάφορα θέματα της ζωής μας ως ενηλίκων. Δέκα μαθήματα από το Lion King, λοιπόν.

Μάθημα πρώτο: Πιστέψτε στον εαυτό σας

«Έχεις ξεχάσει ποιος είσαι. Κοίτα μέσα σου, Σίμπα. Είσαι κάτι περισσότερο από αυτό που έχεις γίνει. Πρέπει να πάρεις τη θέση σου στον κύκλο της ζωής. Θυμήσου ποιος είσαι». Έτσι λέει από τον ουρανό ο μπαμπάς Μουφάσα στον γιο Σίμπα, σε μια βαθιά συγκινητική στιγμή της ταινίας. Μερικές φορές νιώθουμε ενοχές για πράγματα για τα οποία δεν είμαστε καθόλου υπεύθυνοι. Δεν μπορούμε να δούμε τη δύναμη που κρύβουμε μέσα μας, απορροφημένοι από τις θλίψεις και την αμφισβήτηση στον εαυτό μας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στα λόγια των άλλων να γκρεμίσουν τα όνειρά μας, αλλά πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε ως έμπνευση για να ανοίξουμε τον δικό μας δρόμο.

Μάθημα δεύτερο: Μάθετε από το παρελθόν σας

«Ω ναι, το παρελθόν μπορεί να πληγώσει. Αλλά από τον τρόπο που το βλέπω εγώ, μπορείς είτε να το αποφύγεις είτε να μάθεις από αυτό». Ο δάσκαλος-πίθηκος Rafiki μπορεί να εκνευρίζει στην αρχή τον Σίμπα, αλλά στην πορεία αναδεικνύεται σε εξαιρετικό του συμπαραστάτη και πνευματικό ταγό. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το χθες μας και δεν χρειάζεται αυτό να μας καθορίζει. Πρέπει να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τις πληγές του χθες και να ασχοληθούμε με αυτό που περνάει αληθινά από τα χέρια μας: το παρόν και το μέλλον μας.

Μάθημα τρίτο: Να είστε γενναίοι όταν χρειάζεται

«Είμαι γενναίος μόνο όταν πρέπει να είμαι. Το να είσαι γενναίος δεν σημαίνει ότι ψάχνεις να βρεις τον μπελά σου». Α, ρε, Μουφάσα. Μερικές φορές, δεν μπορούμε να βρούμε την ισορροπία μεταξύ γενναιότητας και ανοησίας. Έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι το να παίρνουμε το ρίσκο είναι γενναιότητα, αλλά πρέπει να ξανασκεφτούμε αν μπλέκουμε άσκοπα προβλήματα για να αποδείξουμε ότι είμαστε γενναίοι. Ας διαλέγουμε τις μάχες μας!

Μάθημα τέταρτο: Οι αλλαγές είναι καλό πράγμα 

Ένα ακόμα μάθημα που πήρε ο Σίμπα μεγαλώνοντας και, κατ επέκταση, εμείς. Από τη φύση τους, οι άνθρωποι είναι απρόθυμοι να αλλάξουν και οι αλλαγές δεν είναι πάντα ευχάριστες. Όμως, είναι γεγονός ότι σε αυτό το σύμπαν, ”τα πάντα ρει”, που έλεγε και ο Ηράκλειτος. Ας αγκαλιάσουμε, λοιπόν, τις αλλαγές και ας μάθουμε να προσαρμοζόμαστε ανάλογα.

Μάθημα πέμπτο: Εκτιμήστε την ευαίσθητη ισορροπία της φύσης, όλοι είμαστε κομμάτι αυτού του πλανήτη

«Όλα όσα βλέπετε υπάρχουν μαζί σε μια λεπτή ισορροπία. Πρέπει να καταλάβετε αυτή την ισορροπία και να σέβεστε όλα τα πλάσματα, από το μυρμήγκι που σέρνεται μέχρι την αντιλόπη που πηδάει». Ο Μουφάσα ήταν ένας σπλαχνικός βασιλιάς, ήταν ισορροπιστής και ήξερε την σημασία του μέτρου. Όταν έγινε αρχηγός ο άπληστος αδερφός του, ο Σκαρ, ο τόπος ερήμωσε. Ένα βαθιά οικολογικό μήνυμα της Disney που μπορεί να μην αντιλαμβανόμασταν τόσο στα 90s, όσο σήμερα, που ο πλανήτης έχει πραγματικά βαρέσει κόκκινο. Οι τρομερές συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής αργά ή γρήγορα (αν όχι ήδη!) θα φτάσουν ως την πόρτα μας.

Μάθημα έκτο: Δεν μπορούμε να διορθώσουμε τα πάντα, δεν είμαστε Θεοί

«Κοίτα, μικρέ, συμβαίνουν άσχημα πράγματα και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα γι’ αυτά», είπε ο Τιμόν στον καινούργιο του φίλο και προστατευόμενο, τον νεαρό Σίμπα. Καλό θα είναι να το έχουμε κατά νου, όταν πάμε να τα βάλουμε με δυνάμεις πάνω από εμάς ή όταν απομακρυνόμαστε από την οδό αυτοβελτίωσής μας, παλεύοντας να επέμβουμε σε καταστάσεις που δεν διορθώνονται κατ’ αυτόν τον τρόπο. Ας πάρουμε μια βαθιά ανάσα, μερικές φορές, χρειάζεται.

Μάθημα έβδομο: Η οικογένεια δεν θέλει πάντα το καλό μας

Οι κακοί άνθρωποι μπορεί να βρίσκονται στο γενεαλογικό μας δέντρο, στο ίδιο μας το σπίτι. Αν μεγαλώσατε και συνειδητοποιήσατε ότι κάποιος συγγενής εκμεταλλευόταν την αθωότητα και την εμπιστοσύνη σας, πράξτε δραστικά και βγάλτε τον από την ζωή σας. Οι δεσμοί αίματος δεν εγγυώνται τίποτε από μόνοι τους…

Μάθημα όγδοο: Ο έρωτας είναι η ίδια η ζωή

Ο έρωτας του Σίμπα και της Νάλα είναι μαγικός. Αναπόσπαστο στοιχείο των Disney παραμυθιών ο ρομαντισμός, η αγάπη που νικά και φωτίζει τα σκοτάδια, αναμφίβολα. Αλλά, εδώ, τα δυο λιοντάρια δίνουν δύναμη το ένα στο άλλο και, ως συνεργάτες, νικούν τους εχθρούς και παίρνουν την θέση που τους αξίζει, ενώ, μάλιστα, συνεχίζουν τον ”Κύκλο Ζωής”, κάνοντας την δική τους οικογένεια.

Μάθημα ένατο: Οι φίλοι είναι η οικογένεια που διαλέγουμε

Ο Σίμπα δημιούργησε φιλίες, ένα μικρό δίκτυο ανθρώπων που του στάθηκαν στον δύσκολο αγώνα του για την επανάκτηση του θρόνου του πατέρα του. Αυτοί οι φίλοι στάθηκαν πιο πάνω κι από οικογένεια για εκείνον και καθένας από εμάς γνωρίζει τέτοιες περιπτώσεις στην ζωή του. Ανθρώπους, δηλαδή, που είναι η οικογένεια που επιλέγει η καρδιά μας. Τα εκτός αίματος αδέρφια μας…

Μάθημα δέκατο: Hakuna Matata!

…τι υπέροχη φράση! Καμιά φορά, χρειάζεται απλώς να το ρίξουμε λίγο έξω, να κάνουμε και λίγη πλάκα με τα προβλήματά μας, για να μην μας πάρουν τελείως από κάτω. Η ζωή είναι ωραία ό, τι και αν έχει συμβεί. Κι η ζωή νικάει!