Με αφετηρία το “Τελευταίο Μάθημα” όσο οξύμωρο κι αν είναι, ακολουθούμε μία διαδρομή με διαφορετικές στάσεις που είναι ικανές να μας συναρπάσουν. Ιστορίες από ολόκληρο τον κόσμο. Παρέα τους αποχαιρετούμε τον Απρίλη και δίνουμε ραντεβού για τον Μάη.
“Το τελευταίο μάθημα”, του Νογκούτσι Γιοσινόρι (Εκδόσεις Πεδίο)
Ο πρωταγωνιστής αυτής της ιστορίας άγγιξε τον Παράδεισο και την Κόλαση μέσα σε λίγους μήνες και έπρεπε να ανασυγκροτηθεί από την ίδια την ουσία της ύπαρξής του. Η ζωή μας είναι γεμάτη εναλλαγές. Η ισορροπία ανάμεσα στην ευτυχία και τη θλίψη είναι που κάνει την πορεία μας μοναδική και την ύπαρξή μας τόσο ξεχωριστή. Ένα βιβλίο πνευματικό σημείο αναφοράς με περισσότερες από ένα εκατομμύριο πωλήσεις.
“H Λαμπίτσα”, της Ανέτ Σχάαπ (Εκδόσεις Καστανιώτης)
Η μικρή Αιμιλία, που χαϊδευτικά την αποκαλούν Λαμπίτσα, ζει σε έναν φάρο μαζί με τον αυστηρό και μελαγχολικό πατέρα της, που είναι ο φαροφύλακας. Περνά τις ημέρες της ανάβοντας και σβήνοντας τον φάρο και φροντίζοντας τον πατέρα της, ο οποίος δεν έχει ξεπεράσει τον χαμό της μητέρας της. Η ζωή της ανατρέπεται δραματικά όταν μια μέρα δεν καταφέρνει να ανάψει εγκαίρως τον φάρο επειδή έχει ξεχάσει να προμηθευτεί σπίρτα. Ο πατέρας της φυλακίζεται ως υπεύθυνος και η Λαμπίτσα αναγκάζεται να δουλέψει σε ένα μυστηριώδες σπίτι που ανήκει σε έναν καπετάνιο γνωστό για την αυταρχικότητά του και τα σκοτεινά μυστικά που κρύβει.
Στο σπίτι αυτό ανακαλύπτει φυλακισμένο ένα φαινομενικά τρομακτικό αλλά μοναχικό αγόρι, τον Έντουαρντ, που οι ντόπιοι αποκαλούν «τέρας». Αντί να φοβηθεί, η Λαμπίτσα αρχίζει να αναπτύσσει μια ιδιαίτερη φιλία μαζί του. Σταδιακά, αποκαλύπτονται οι τραγικές ιστορίες τους και μαζί μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν τους φόβους τους και τις προκαταλήψεις του κόσμου. Μια ιστορία για μυστηριώδη θαλάσσια πλάσματα και άγριους πειρατές. Για το Μαύρο Σπίτι του ναυάρχου, όπου λένε πως ζει ένα τέρας. Για έναν γκρίζο φάρο σε ένα νησί που δεν είναι νησί, αλλά ενώνεται με μια στενή λωρίδα γης με τη στεριά. Για τη Λαμπίτσα, την κόρη του φαροφύλακα, που κάθε βράδυ ανεβαίνει εξήντα ένα σκαλιά για να ανάψει τον φάρο. Για μια τρομερή καταιγίδα και ένα ναυάγιο, όταν τελειώνουν τα σπίρτα και όλα πάνε στραβά. Αλλά κυρίως είναι μια ιστορία για το θάρρος, για το πώς μπορείς να κάνεις ένα σωρό πράγματα που δεν είχες σκεφτεί ποτέ.
“Πάμε κόντρα στις οθόνες”, του Μάριου Μάζαρη (Εκδόσεις Ψυχογιός)
Έχετε παρατηρήσει ποτέ τα κινητά; Καταδικασμένα να ζουν πάνω σε τραπέζια, να στριμώχνονται σε τσέπες ή να συνδέονται με φορτιστές, εντελώς… ακίνητα. Ώσπου μια μέρα, μια παρέα από αυτά αποφασίζει να διορθώσει την αδικία και να πάρει την κατάσταση στα χέρια της! Πόσο εύκολο είναι να βάλει όριο στις οθόνες ο μικρός Αργύρης και πώς να ξεκολλήσει η αδελφή του από τις εντυπωσιακές τους εικόνες; Μπορεί μια ζωγραφιά από το παρελθόν να ανταγωνιστεί την οθόνη τού σήμερα; Μπορεί ένα ποδήλατο να μας ταξιδέψει κόντρα στις οθόνες;
“Σπίτι είναι εκεί από όπου ξεκινάμε”, του Ντόναλντ Γουντς Γουίνικοτ (εκδόσεις Εικοστού Πρώτου)
Ο Ντόναλντ Γουντς Γουίνικοτ, ο μεγαλύτερος ίσως Άγγλος ψυχαναλυτής του 20ού αιώνα, ξεκίνησε ως παιδίατρος, εργάστηκε για χρόνια σε παιδιατρικά νοσοκομεία και γρήγορα απέκτησε παγκόσμια φήμη λόγω της εργασίας του με συναισθηματικά διαταραγμένα παιδιά. Οι ιδέες του φώτισαν με τρόπο πολύτιμο μια ολόκληρη σειρά ψυχολογικών και κοινωνικών ζητημάτων στενά συνδεδεμένων με την κλινική του εμπειρία και πράξη. Η σχεδόν ανοίκεια ικανότητά του να αναδημιουργεί με λέξεις τον παράξενο κόσμο της πρώιμης παιδικής ηλικίας έχει αποτυπωθεί σε όλη την έκταση του έργου του. Στον παρόντα τόμο συγκεντρώνονται μερικά από τα πιο σημαντικά άρθρα του για θέματα από τους οικείους τομείς της ψυχικής υγείας, της οικογένειας και της ανήλικης παραβατικότητας μέχρι τομείς που προσεγγίζονται σπανιότερα, όπως ο φεμινισμός και η ελευθερία, η δημοκρατία και ο πόλεμος. Παρουσιάζεται σε όλα χαρακτηριστικά αδογμάτιστος και βαθιά ανθρώπινος, και πάνω απ’ όλα με την πεποίθηση ότι ο ορθολογικός σχεδιασμός της ζωής χρειάζεται να λαμβάνει υπόψη του τις ασυνείδητες ανάγκες και επιθυμίες μας.
“Μη γράφετε Αρθούρος”, της Νάσιας Διονυσίου (εκδόσεις Πόλις)
Ποιος είναι ο μυστηριώδης Γάλλος ο οποίος, στις αρχές της Αγγλοκρατίας στην Κύπρο, βρίσκεται στο Τρόοδος και αναστατώνει μια συνηθισμένη μέρα στη ζωή των Άγγλων αριστοκρατών, των εργατών, των χωρικών, των αξιωματικών και των ζαπτιέδων, του νεαρού που έφερνε τα γράμματα; Επιμελής στη δουλειά του, λάτρης της γνώσης και της εξέλιξης, γητευτής ανδρών και γυναικών, μποέμ-αλήτης-πεζοπόρος, παραμελημένο παιδί, κυνικός φιλοχρήματος τυχοδιώκτης, βίαιος δολοφόνος, ένας κολασμένος, ένας οραματιστής; Ή μήπως κάποιος που, εκείνοι που συνάντησε, ίσως και να μην τον είδαν; Και ποιος είναι ο ποιητής που συντάραξε συθέμελα τη σύγχρονη ευρωπαϊκή ποίηση, ο «έφηβος Σαίξπηρ», όπως τον χαρακτήρισε ο Ουγκώ, ο «ποιητής της εξέγερσης, και μάλιστα ο σημαντικότερος όλων», όπως έγραψε ο Καμύ; Ποιος είναι τελικά ο Αρθούρος, ποιος ο Ρεμπώ και πώς το σύντομο πέρασμά του από την Κύπρο σηματοδοτεί το οριστικό πέρασμά του από την οργιώδη και έξω από κάθε σύμβαση και όριο ποιητική του δημιουργία στην απόλυτη και ανεξήγητη σιωπή του;
Μεταπλάθοντας, ελεύθερα και δημιουργικά, περισσότερο ή λιγότερο εκτενή αποσπάσματα από το ποιητικό έργο και τις επιστολές του, και ενσωματώνοντάς τα οργανικά στο σώμα της λογοτεχνικής γραφής, η συγγραφέας σκιαγραφεί ένα νέο πορτρέτο του Αρθούρου Ρεμπώ, ενώ παράλληλα παρουσιάζει την Κύπρο στο μεταίχμιο δύο ιστορικών της περιόδων, αφενός μέσα από την αποικιοκρατική ματιά των Άγγλων και αφετέρου μέσα από την άχρονη φωνή του ίδιου του βουνού του Τροόδους, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του νησιού.
➪ Ακολουθήστε το OLAFAQ στο Facebook, Bluesky και Instagram.