Οι διαδρομές της γεωγραφίας που μας κάνουν να δούμε τον τόπο και τον χώρο που μας φιλοξενεί σφαιρικά, η δύναμη της συνείδησης και ο κομβικός ρόλος του εγκεφάλου σε κάθε μικρή και μεγάλη απόφαση, επιστροφή του συγγραφέα της “Λέσχης των Αθεράπευτα Αισιόδοξων”, μία ακόμα προέκταση του διαλογισμού στον δρόμο για μία ζωή με ισορροπία κι η αρχέγονη σχέση σκύλου – ανθρώπου στις πέντε επιλογές της εβδομάδας που ξεκίνησε.
“Αόρατες Γραμμές”, του Μαξίμ Σάμσον (Εκδόσεις Μεταίχμιο)
Ο κόσμος μας έχει αμέτρητα σύνορα και όρια, από τα προφανή —όπως είναι οι ωκεανοί και οι οροσειρές— μέχρι ανεπαίσθητες διαφορές στη γλώσσα ή το κλίμα. Οι περισσότεροι διασχίζουμε διαρκώς αόρατες γραμμές, σπάνια όμως τις αναγνωρίζουμε. Στο βιβλίο αυτό ο γεωγράφος Maxim Samson, αξιοποιώντας χάρτες και ζωηρή αφήγηση, παρουσιάζει τριάντα τέτοιες περιπτώσεις αθέατων ορίων, αποκαλύπτοντας πώς αντιμετωπίζουμε και βιώνουμε τον κόσμο μας. Από τους χούλιγκαν του Μπουένος Άιρες και τις συμμορίες στο Λος Άντζελες μέχρι τη Ζώνη της Ελονοσίας στην υποσαχάρια Αφρική και την ποιότητα του αέρα στην Κίνα, η ύπαρξη αυτών των γραμμών έχει ποικίλες συνέπειες στους ανθρώπους, την άγρια ζωή και τους τόπους.
“O απόλυτος διαλογισμός”, του Ντίπακ Τσόπρα (Εκδόσεις Πατάκη)
Με τρόπο απλό και κατανοητό, µας καθοδηγεί προκειµένου να µπορέσουµε να αφυπνιστούµε και να κατακτήσουµε νέα επίπεδα ενσυνειδητότητας και ενορατικής ζωής, απαλλαγµένοι από τον πόνο. Πρόκειται στην ουσία για µια διαδικασία µεταµόρφωσης της σχέσης µας µε το σώµα, το µυαλό και το πνεύµα µας, διαδικασία που θα µας επιτρέψει να ζήσουµε ελεύθερα και δηµιουργικά, σε απόλυτη επαφή µε τον πραγµατικό µας εαυτό, είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο. Η σηµασία της εµπειρίας του διαλογισµού αναβαθµίζεται εδώ σε µια πραγµατικά καθοριστικής σηµασίας διαδικασία, που οδηγεί στην ουσιαστική γνώση του εαυτού. Το βιβλίο αυτό, τέλος, ενσωµατώνει τη γνώση από τις νέες έρευνες σχετικά µε τον διαλογισµό και τα οφέλη του, προτείνει πρακτικές ασκήσεις και κλείνει µε ένα ετήσιο πρόγραµµα διαλογισµού µε µάντρα, που µπορεί να βελτιώσει ριζικά κάθε πτυχή της ζωής µας.
“Συνείδηση”, της Patricia S. Churchland (Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης)
Συνδυάζοντας δεδομένα από τη νευροεπιστήμη, τη γενετική και τη μελέτη του φυσικού περιβάλλοντος, η Churchland αποπειράται να εξηγήσει πώς διαμορφώνεται ο εγκέφαλός μας έτσι ώστε να συνάπτουμε σχέσεις, να νοιαζόμαστε για τα παιδιά μας και να λαμβάνουμε αποφάσεις βάσει της προσωπικής μας κρίσης περί «σωστού και λάθους», ενώ παράλληλα διερευνά την περίπτωση ψυχοπαθών ανθρώπων που στερούνται ηθική. Το βιβλίο προσφέρει στον αναγνώστη μια ανατρεπτική, όσο και συναρπαστική, θεώρηση για την προέλευση των ηθικών μας πεποιθήσεων. Με διορατικότητα, αλλά και τόλμη, η Churchland παρουσιάζει ιδέες που μπορούν να θέσουν υπό αμφισβήτηση όλα όσα νομίζαμε ότι γνωρίζουμε για την «καλή συμπεριφορά» στους ανθρώπους. Εξετάζει θέματα που με δυσκολία συζητιούνται στη δημόσια σφαίρα, ρίχνοντας φως σε ορισμένες από τις πιο σύνθετες αλλά και πιο σημαντικές πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης: στην ελεύθερη βούληση, την ευσυνειδησία, τη μεταβίβαση αξιών από γενιά σε γενιά, τη θεμελίωση των κοινωνιών πάνω στην έννοια της ηθικής.
“Kι ο Θεός Βοηθός”, του Jean-Michel Guenassia (Εκδόσεις Διόπτρα)
Κάθε επιστροφή του συγγραφέα της “Λέσχης των Αθεράπευτα Αισιόδοξων” αποτελεί είδηση. «Δεν επιλέγουμε τίποτα, βαδίζουμε απλώς στον χαραγμένο δρόμο, εκπληρώνουμε πάντα αυτό που ήδη είμαστε». Μέσα στην ευφορία ενός κόσμου που πρέπει να ξαναχτιστεί, το 1924, η Ιρέν γνωρίζει τον Ζορζ. Εκείνη είναι σερβιτόρα, αυτός ξυλουργός στα κινηματογραφικά στούντιο και μοιάζει στον Ροδόλφο Βαλεντίνο. Ένα βαλς στις όχθες του Μάρνη είναι αρκετό για να ερωτευτούν. Το πρώτο τους παιδί, η Αρλέν, γίνεται μέλος μιας μαγικής παρέας καθώς μεγαλώνει. Ο Ντανιέλ και τα δίδυμα, ο Τομά με τη Μαρί, είναι αχώριστοι με την Αρλέν, κι ας μην προέρχεται σαν κι αυτούς από πλούσια οικογένεια. Παρά την ταπεινή καταγωγή της, η Αρλέν θα προσπαθήσει να γίνει μία από τις πρώτες μηχανικούς στη Γαλλία – ένας δρόμος δύσκολος που θα απαιτήσει να θυσιάσει πολλά…Συνυφαίνοντας άτυχους έρωτες, ξεχασμένες υποσχέσεις και παιχνίδια της μοίρας στο φόντο κοινωνικών και πολιτικών ανατροπών, ο Guenassia συνθέτει στο Και ο Θεός βοηθός το έπος ενός αιώνα – και μιας γενιάς που προσπάθησε να ονειρευτεί από πόλεμο σε πόλεμο, και είδε τις φιλοδοξίες της να πραγματοποιούνται ή να συνθλίβονται στο πέρασμα της Ιστορίας.
“Η ευτυχία των σκύλων”, του Μαρκ Ρόουλαντς (Εκδόσεις Εικοστού Πρώτου)
Τη στιγμή που οι σκύλοι νιώθουν απαράμιλλη χαρά και αφοσίωση στη στιγμή, οι άνθρωποι πάσχουν από άγχος, αμφιβολίες, ακόμα και αγωνία. Η ευτυχία για τους σκύλους μπορεί να επιτευχθεί με το καθημερινό κυνηγητό ενός σκίουρου, για τους ανθρώπους όμως είναι πολύ πιο δυσπρόσιτη. Αναδιφώντας σε βάθος την ηθική των σκύλων, την ελευθερία τους, τη συνείδησή τους, την ευφυΐα τους και την αγάπη τους για τη ζωή, ο Ρόουλαντς ανακαλύπτει ότι έχουν έναν μοναδικό τρόπο να υπάρχουν, που θα οδηγούσε σε μια εντελώς διαφορετική φιλοσοφία, και ότι ίσως να έχουν καλύτερες απαντήσεις από τις δικές μας σχετικά με το νόημα της ζωής.
➪ Ακολουθήστε το OLAFAQ στο Facebook, Bluesky και Instagram.