Το ξεφύλλισμα του βιβλίου με τις μουσικές αναμνήσεις από τη δεκαετία του ’80 της Aμερικανίδας μουσικού, σκηνοθέτριας και φωτογράφου, δεν μπορεί παρά να ζεστάνει την ψυχή∙ όλοι όσοι περιμέναμε με ανυπομονησία να δούμε στο MTV, όλα τα είδωλα στις αφίσες του παιδικού δωμάτιου, είναι συγκεντρωμένα στις 352 σελίδες του.

Η ανέμελη δεκαετία ζωντανεύει με τις φωτογραφίες που τράβηξε για λογαριασμό των περιοδικών Rolling Stone, Vanity Fair, Interview, Life, Newsweek, Time και The New Yorker. Η Lynn Goldsmith κάλυψε την μουσική των 80s όπως λίγοι φωτογράφοι – από τα παρασκήνια, κάτω από τη σκηνή, μέσα στα στούντιο, στον δρόμο, άλλοτε αόρατη, «σαν μια μύγα στον τοίχο» κι άλλοτε σαν πιστή φαν των μουσικών και των συγκροτημάτων.

The Pretenders, 1980

Μια συλλογή αυθόρμητων πορτρέτων, ένα πανόραμα της μουσικής ποικιλομορφίας της «αδικημένης» δεκαετίας που περιλαμβάνει τους Bruce Springsteen, Eurythmics, Carlos Santana, Carly Simon, Grace Jones, Dolly Parton, Eric Clapton, Frank Zappa, The Go-Gos, James Taylor, Joan Baez, Joe Cocker, Joan Jett, Johnny Cash, Kiss, Linda Ronstadt, Lou Reed, Meat Loaf, Michael Jackson, Miles Davis, Sting, The Ramones, Rod Stewart, Rolling Stones, Stevie Wonder, Talking Heads, U2 και πολλούς άλλους.

«Συνέβησαν πολλά στα ‘80s. Ήταν μια εποχή δόξας και τραγωδίας», αναφέρει η Chrissie Hynde των Τhe Pretenders στην εισαγωγή του βιβλίου. Όμως, η 76χρονη Lynn Goldsmith δεν είχε σκεφτεί ποτέ να κάνει ένα βιβλίο για αυτή την περίοδο. «Αν μου ανέφερες αυτή τη δεκαετία, θα έκανα ‘μπλιαχ’! Νομίζω ότι οι περισσότεροι της ηλικίας μου νιώθουν έτσι. Άλλωστε, η δεκαετία ξεκίνησε με τη δολοφονία του John Lennon… Nομίζω ότι ο Chris Stein (Blondie) το έθεσε σωστά: ‘Τα ‘80s δολοφόνησαν ότι είχε απομείνει από τα ‘60s.»

Όταν ένας επιμελητής του εκδοτικού οίκου της πρότεινε να ψάξει στο αρχείο της για παλιές φωτογραφίες, η Goldsmith άρχισε να εξετάζει διστακτικά τα αρνητικά της. Αλλά καθώς κοιτούσε το πλήθος αυτών των φωτογραφιών, συνειδητοποίησε ότι η δεκαετία του ’80 ήταν, τελικά, απίθανη. «Είδα πόσο δημιουργική εποχή ήταν. Και σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να παρουσιάσω όλη την ποικιλία αλφαβητικά – να δείξω πόσο διαφορετικοί ήταν οι Bananarama από τον Βarry Manilow!», εξομολογείται η φωτογράφος.

Michael Jackson, 1984

Έτσι δημιουργήθηκε το λεύκωμα ‘Μusic in the ‘80s’, που παρουσιάζει όλο το συγκλονιστικό εύρος της μουσικής εκείνης της εποχής, από τον Herbie Hancock ως τους Run DMC, και από τη Μadonna ως τον Ιggy Pop. Όταν είδε τα παλιά αρνητικά, η Goldsmith, η οποία συνέθετε dance μουσική με το ψευδώνυμο Will Powers στα 80s, αναρωτήθηκε: «Πως κατάφερα να φωτογραφίσω όλους αυτούς τους ανθρώπους;» Aυθεντικές, λαμπερές κι αληθινές -«τους φωτογράφιζα από την οπτική γωνία ενός φαν» δηλώνει- οι φωτογραφίες της κρύβουν πολλές ιστορίες.

Όπως η φωτογράφιση των Β-52’s, στο σπίτι τους στο Nyack στη Νέα Υόρκη. «Ήταν ένα συνηθισμένο σπίτι. Όμως υπήρχε και το δωμάτιο του συγκατοίκου τους και στυλίστα Robert Molnar με την ρετρό ταπετσαρία, την κιτς lava lamp και τα πολύχρωμα κομμάτια υφάσματος πεταμένα στο πάτωμα. Το αποκαλούσαν ‘ραφείο’. Ήταν το ιδανικό σκηνικό για την φωτογράφιση∙ άλλωστε, ήταν με τα εκκεντρικά ρούχα και τα παράξενα μαλλιά τους που κατάφεραν να γίνουν οι B-52’s. Πάντως, είναι εφιάλτης να φωτογραφίζεις πέντε άτομα. Πρέπει να τους πετύχεις με ανοιχτά μάτια. Είναι και προσωπικότητες που ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Όμως, δεν ήταν ποτέ έτσι με τους Β52’s. Ήταν σαν να φωτογραφίζεις μία οντότητα», θυμάται η Goldsmith.

Το λεύκωμα ‘Μusic in the ‘80s’ της Lynn Goldsmith κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Rizzoli New York.

Judas Priest, 1981
Van Halen, 1980
U2, 1983
Tom Petty, 1981
Music In The 80s, Εκδόσεις Rizzoli