Μετά το Βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης για το «Τελευταίο Ταξίδι», έρχομαι για δεύτερη φορά σε επαφή με το έργο του Άρη Χατζηστεφάνου σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι εκδόσεις Τόπος κυκλοφόρησαν ένα από τα πιο ουσιαστικά δοκίμια της χρονιάς στη δύση του 2022. Εύπεπτο στον μέσο αναγνώστη, αναγκαίο αυτές τις δύσκολες ώρες που η μία κρίση διαδέχεται την άλλη κι οι αντοχές δοκιμάζονται.

Το νέο πόνημα του πολυπράγμονα δημοσιογράφου αποτελεί έναν οδηγό αντιμετώπισης κρίσεων μέσα στην ίδια την καθημερινότητα. Παρουσιάζει στις σελίδες του έναν κοινό οικουμενικό μηχανισμό που έχει ως στόχο του να χειραγωγήσει τεχνητά την κοινή γνώμη και να καταφέρει να έχει την «μάζα» έρμαιό της. Η υπερπληροφόρηση κάνει ευάλωτους τους αποδέκτες κι αν αυτοί με αποφασιστικότητα δεν ενισχύσουν την κριτική τους σκέψη είναι πολύ πιθανό να πέσουν θύματα παραπληρόφορσης.

Έχοντας δουλέψει στην Ευρώπη, την Ιαπωνία και με τον αέρα της Νέας Υόρκης παρά το νεαρό της ηλικίας του ο δημιουργός γνωρίζει άριστα την ιστορία, είναι ικανός να παίρνει απόσταση από τα γεγονότα και προσπαθεί μέσα από τη δική του γνώση και εμπειρία να δώσει στον καθένα μας να καταλάβει τι δε λειτουργεί σωστά με απτά παραδείγματα. Δεν πέφτει σε παγίδες και δε δίνει διδακτικό τόνο στη γραφή του προκαλώντας. Αναλύει, εξηγεί και μας προετοιμάζει, ώστε να είμαστε ευέλικτοι ήδη από το επόμενο πρωινό.

Η επικοινωνία σε μεγάλο βαθμό έχει αντικαταστήσει την πληροφορία. Ο συγγραφέας και μάχιμος δημοσιογράφος μας φέρνει ένα βήμα μπροστά. Είμαστε μετά την ανάγνωση και την απαιτούμενη εμβάθυνση, έτοιμοι να κάνουμε τους απαιτούμενους συνειρμούς και να αναγνωρίσουμε πότε προσπαθούν να μας «εξαπατήσουν». Από τη βιομηχανία των όπλων, την αστυνομία, τα συστημικά ΜΜΕ μέχρι την αόρατη διαφήμιση, το μεγάλο πλυντήριο και ψευδή γραφήματα.

Δίχως υπερβολή ένα σύγχρονο λεξικό για την εποχή μας. Στα θετικά της έκδοσης επίσης η παρουσία QR codes που βοηθάει τον αναγνώστη να ανατρέξει σε ακόμα περισσότερες πηγές. Είναι ένα πολύ έξυπνος τρόπος στα χρόνια της ψηφιοποίησης να προσελκύσει νέους αναγνώστες, προσδίδοντας αμεσότητα, παραστατικότητα και ζωντάνια στο κείμενο. Η λέξη κλειδί είναι μάλλον η αμφισβήτηση, που προκύπτει από την αμφιβολία κι όχι από τον φόβο.

Τη στιγμή που η αντικειμενικότητα και η αμεροληψία έχουν κλονιστεί, έρχεται ένα αληθινά σπουδαίο βιβλίο που έχει ως στόχο του να μιλήσει στο μυαλό και την καρδιά του αναγνώστη. Να τον ενεργοποιήσει, να τον ξυπνήσει από τον λήθαργο και την παραίτηση, να τον φέρει προ των ευθυνών του πρώτα απ΄όλα απέναντι προς τον ίδιο του τον εαυτό. Κι επειδή ακριβώς έχει την ικανότητα να κάνει αυτόν που το διαβάζει πρωταγωνιστή αποτελεί ένα σπουδαίο εγχείρημα που δεν πρέπει να λείπει από καμία σύγχρονη βιβλιοθήκη.