Μετά από 13 χρόνια αναμονής, το νέο και πολυαναμενόμενο μυθιστόρημα του συγγραφέα Bret Easton Ellis, «The Shards», επιτέλους βγαίνει σε κυκλοφορία. Για πολλούς, πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά γεγονότα του 2023.

Ο Αμερικανός συγγραφέας, γνωστός για το αμφιλεγόμενο μυθιστόρημά του «American Psycho» του 1991, επιστρέφει με ένα μυθιστορηματικό memoir της τελευταίας χρονιάς του λυκείου του το 1981 στο Λος Άντζελες – το πρώτο του μετά το «Imperial Bedrooms» το 2010. Το μυθιστόρημα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τμηματικά από τον Ellis ως audiobook 27 επεισοδίων που κυκλοφόρησε μεταξύ Σεπτεμβρίου 2020 και Σεπτεμβρίου 2021 μέσω του «Bret Easton Ellis Podcast» στο Patreon.

Αξιολογώντας το audiobook για τους Times το 2021, ο Theo Zenou το χαρακτήρισε «την πιο παράξενη και ενδιαφέρουσα δουλειά του Ellis εδώ και χρόνια». 

Το «The Shards», τώρα σε έντυπη μορφή, ακολουθεί έναν τελειόφοιτο, τον Bret, ο οποίος γράφει ένα μυθιστόρημα με τίτλο «Less Than Zero» – ένα μικρό mise en abyme, καθώς αυτός ήταν ο τίτλος του ντεμπούτου του Ellis το 1985 -, ο οποίος περιηγείται στα συναισθήματα και τις επιθυμίες του, ενώ ένας κατά συρροή δολοφόνος με το παρατσούκλι «The Trawler» παραμονεύει στην πανεπιστημιούπολη.

Το όγδοο μυθιστόρημά του μοιάζει με επιστροφή στην ατμόσφαιρα του «Less Than Zero» του Ellis και του δεύτερου μυθιστορήματός του «The Rules of Attraction» (1987), τα οποία ακολουθούσαν παιδιά ιδιωτικού σχολείου που επιδίδονταν σε πάρτι, ναρκωτικά και σεξ και προσπαθούσαν να νιώσουν κάτι. Η χαρακτηριστική για τον Ellis χρήση κινηματογραφικών αναφορών, το μηδενιστικό πορτρέτο της νεολαίας και οι εντυπωσιακά γραφικές απεικονίσεις της βίας και του ερωτισμού είναι όλα παρόντα, καθώς και κάποια όχι και τόσο συγκαλυμμένη κριτική στα ανεξέλεγκτα και ανούσια προνόμια.

Ο Sam Byers στον Guardian το χαρακτήρισε όχι μόνο «το ισχυρότερο μυθιστόρημα του Ellis από τη δεκαετία του ’90», αλλά και «έναν θρίαμβο πλήρους φάσματος, που ενσωματώνει και ανατρέπει όλα όσα έχει κάνει στο παρελθόν και μας δίνει, αν ακολουθήσουμε την έξυπνη, χαρούμενη αυτεπίγνωση του βιβλίου, τίποτα λιγότερο από την ιστορία καταγωγής του Ellis».

Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τον έργο του ή δεν έχουν ακουστά τον ίδιο τον συγγραφέα, ο Bret Easton Ellis είναι ένας αυτοαποκαλούμενος «σάτυρος», ο οποίος γράφει – θα έλεγε κανείς – ακραία, αλλά χωρίς συγκινησιακό φορτίο. Τα βιβλία του απηχούν το ένα το άλλο, με τον Ellis να χρησιμοποιεί συχνά επανερχόμενους χαρακτήρες και σκηνικά που συχνά κάνουν cameo εμφανίσεις, και τα σχόλιά του για την κοινωνία και τις τέχνες τον έχουν καταστήσει μια από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της σύγχρονης κουλτούρας. Το παραβατικό τρίτο μυθιστόρημά του, το «American Psycho», ήταν αυτό που τον έφερε πραγματικά στο προσκήνιο. 

Κατά την κυκλοφορία του, το βιβλίο επικρίθηκε ευρέως ως υπερβολικά βίαιο και εντελώς μισογυνιστικό με αποτέλεσμα ο συγγραφέας του να χαρακτηριστεί σαδιστής. Μαζεύτηκαν υπογραφές για την απαγόρευση του αμφιλεγόμενου βιβλίου, «ενός κατάπτυστου κομματιού πορνογραφίας», όπως χαρακτηρίστηκε τότε, και ο Ellis εγκαταλείφθηκε από τους τότε εκδότες του Simon & Schuster λόγω «αισθητικών διαφορών». Η διαμάχη οδήγησε σε απειλές θανάτου και ο αμερικανικός εκδοτικός οίκος Alfred A. Knopf αποφάσισε να το κυκλοφορήσει σε χαρτόδετη μορφή.

Ακολούθησαν απαγορεύσεις σε όλο τον κόσμο. Το βιβλίο ονομάστηκε το 53ο πιο απαγορευμένο βιβλίο από το 1990-1999 από την Αμερικανική Ένωση Βιβλιοθηκών, ενώ η πώληση και η εμπορία του στη Γερμανία περιορίστηκε από το 1995 έως το 2000.

Έγινε λατρεμένη επιτυχία και επανεκτιμήθηκε ως μαύρη κωμωδία, σάτιρα της Αμερικής του Regan και μεταμοντέρνα κριτική της καπιταλιστικής καταναλωτικής κοινωνίας – ιδίως μετά την κινηματογραφική μεταφορά του 2000 σε σκηνοθεσία Mary Harron. Στην ταινία πρωταγωνίστησε ο Christian Bale στον ρόλο του Patrick Bateman, του αντιήρωα του μυθιστορήματος, ο οποίος είναι ένας υλιστής γιάπης που ζει μια μυστική ζωή ως κατά συρροή δολοφόνος.

Αρκετά από τα βιβλία του έχουν μεταφερθεί με επιτυχία στη μεγάλη οθόνη, όπως για παράδειγμα τα «The Rules of Attraction» (2002) σε σκηνοθεσία Roger Avery, και «The Informers» (2008) του Gregor Jordan. Έγραψε επίσης το πολυσυζητημένο σενάριο για το ερωτικό θρίλερ «The Canyons» του 2013 με πρωταγωνίστρια τη Lindsay Lohan, σε σκηνοθεσία Paul Schrader.